3.11.17

Είναι και ο Ντόναλντ ένας ακόμη «Κωλοτούμπας»;

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ τείνει να γίνει ο Αλέξης της Αμερικής, ή αλλιώς ο mr. Kolotoumbas. Και αυτό διότι άσχετα με τις δεκάδες υποσχέσεις του προεκλογικά, όπως δείχνει η μέχρι τώρα προεδρική του θητεία, στα περισσότερα κάνει πίσω, και στα υπόλοιπα του την φέρνουν οι … θεσμοί, όπως π.χ. τα δικαστήρια σε σχέση με τα προεδρικά του διατάγματα για τις απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα κάποιων εθνικοτήτων.



Ο Τραμπ αποδεικνύεται μόνο λόγια. Και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των συλληφθέντων τρομοκρατών, για τους οποίους προεκλογικά έλεγε ότι «δεν θα είναι μαλακός σαν τον Ομπάμα», και ότι στο μέλλον τέρμα τα χαϊδολογήματά τους από το «φιλεύσπλαχνο» δικαστικό σύστημα, υποσχόμενος να τους μεταχειρίζεται όπως τους αρμόζει, σαν «αιχμαλώτους πολέμου», σαν εχθρούς δηλαδή. Μάλιστα είχε δηλώσει με στόμφο ότι θα ξαναγεμίσει το Γκουαντάναμο με «κακούς μάγκες», όπως τους είχε χαρακτηρίσει…



Το έκανε; Μπα… Εδώ και δυο εβδομάδες έχουν συλληφθεί από τις αρχές δυο τέτοιοι «κακοί μάγκες», ένας στην Λιβύη κι ένας στην Νέα Υόρκη, αμφότεροι δολοφόνοι τρομοκράτες, πλην όμως κανένας τους δεν αντιμετωπίζεται ως «εχθρός», αλλά αντίθετα αμφότεροι απολαμβάνουν όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που τους προσφέρει το αμερικανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Μάλιστα ο Ουζμπέκος, που δηλώνει αμετανόητος και  περήφανος για τους θανάτους που προκάλεσε στη Νέα Υόρκη, όχι μόνο κρατείται σε δωμάτιο νοσοκομείου με πλήρη ιατρική κάλυψη και φροντίδα, αλλά απαίτησε να του το διακοσμήσουν και με μια σημαία του ISIS, του οποίου δηλώνει θαυμαστής. Λέτε να του ικανοποιήσουν το αίτημα οι αρχές; Πολύ πιθανόν. Βέβαια, να τα λέμε αυτά, τουλάχιστον οι Αμερικάνοι τον προφυλάκισαν (χωρίς εγγύηση) και του απήγγειλαν και βαριές κατηγορίες που επισύρουν μέχρι και την θανατική ποινή, ενώ αν ήταν στην Ελλάδα θα κυκλοφορούσε ελεύθερος με τις δικές μας τις αρχές να τον κατηγορούσαν το πολύ πολύ για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου, να του παίρνανε το δίπλωμα, και να όριζαν δικάσιμο… του Αγίου Τάδε ανήμερα.
Για να επιστρέψουμε στα της Αμερικής, να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν, σε περιπτώσεις σύλληψης τρομοκρατών, η κυβέρνηση Ομπάμα δέχονταν σκληρή κριτική από τα δεξιά (και όχι μόνο) για τον χαλαρό και ανθρώπινο τρόπο που τους αντιμετώπιζε. Γι αυτό και ο Τραμπ προεκλογικά άστραφτε και βρόνταγε. «Θα τα αλλάξω όλα» φώναζε, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους  πως «εγώ δεν είμαι Ομπάμα»…
Και όμως. Μέχρι στιγμής, άσχετα με την επιθετική ρητορική και τα χολερικά τουίτς του, τόσο στην περίπτωση του συλληφθέντος στην Βεγγάζη Mustafa al-Imam, όσο και στην πρόσφατη περίπτωση του Ουζμπέκου Sayfullo Saipov, ο «οργισμένος» Τραμπ βαδίζει στα χνάρια του ήπιου προκατόχου του. Γατάκι δηλαδή. Γι αυτό δέχεται τώρα και αυτός επιθέσεις για αυτή του την «ψόφια» στάση, ακόμη και από Ρεπουμπλικάνους ομοϊδεάτες του, όπως ο γερουσιαστής Lindsey O. Graham, που δήλωσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο και του ζήτησε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, και να αρχίσει επιτέλους να περιορίζει τα δικαιώματα των συλληφθέντων τρομοκρατών, και να ξαναγεμίσει το Γκουαντάναμο, όπως υπόσχονταν.
Ο Τραμπ συμφώνησε, και μάλιστα χαρακτήρισε τον Ουζμπέκο «ζώο», και αφού ψέλλισε κάτι για Γκουαντάναμο και στρατοδικεία, στη συνέχεια έκανε πίσω, και άφησε το ισχύον σύστημα να του διαβάσει τα δικαιώματά του, να του διορίσει συνήγορο, και να τον δικάσει σε κανονικό δικαστήριο, εκεί όπου δικάζονται και οι κανονικοί απλοί πολίτες. Μάλιστα, αντί να τον ανακρίνουν οι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, ή να τον περιλάβουν τα σαΐνια του FBI, της  NSA, ή και της  CIA, με τον δικό τους τρόπο, τι έγινε; Του δόθηκε το δικαίωμα να μην μιλήσει (Miranda Rights) αν δεν θέλει… και άρα πως θα ξέρουν τώρα οι αρχές αν είχε συνεργούς κλπ; Η κωλοτούμπα που λέγαμε.
Εν κατακλείδι, ο Τραμπ γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Και όχι μόνο στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Και γι αυτό ήδη υπάρχουν στην Αμερική ουκ ολίγοι κοψοχέρηδες, που αναθεματίζουν την ώρα και την στιγμή που τον ψήφισαν «για να τα αλλάξει όλα», θυμίζοντας τους δικούς μας χαχόλους που έπαθαν τα ίδια από τον μετρ της κωλοτούμπας, τον επαναστάτη της φακής, Αλέξη Τσίπρα.
Ας προσέχαμε,  όλοι μας … Αμερικάνοι και Έλληνες μαζί. Διότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου