15.1.16

Ο Σύριζα, και η εβδομάδα που πέρασε…



Ζούμε κρίσιμους και πυκνούς καιρούς, το δίχως άλλο, μα κοιτάχτε, μερικές φορές όλα γίνονται ταυτόχρονα, τόσο γρήγορα που σχεδόν δεν τα προλαβαίνουμε.
Η κυβερνησάρα μας, η πρωτηδεύτερη φορά αριστεροακροδεξιά, η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου, αυτή που κάνει όλα αυτά που κατήγγειλε χειρότερα από αυτούς που κατήγγειλε, συνεχίζοντας χωρίς δισταγμό να τα καταγγέλλει, έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ την εβδομάδα που τελειώνει αύριο, μια από τις καλύτερές της, κι όπου γράφω "καλύτερος" σ' αυτό το άρθρο εννοώ "χειρότερος", για να μη μπερδεύεστε.

Όλος ο θίασος επί σκηνής...

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα, συνέβησαν τα εξής:
1) Το υπέροχο Υπουργείο Αμύνης κατέθεσε ένα ήδη διαβόητο σχέδιο νόμου που αλλάζει την κλίμακα βαθμολογίας των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τα κάτω. Και επίσης σκέφτεται να το κάνει και αναδρομικά, γι' αυτούς που έχουν αποφοιτήσει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι χειρότεροι απόφοιτοι θα δικαιούνται προαγωγή, πράγμα που θα διευκολύνει την προώθηση κομματικά πιστών αξιωματικών στο στράτευμα, οι οποίοι κατά κανόνα δεν τα πηγαίνουνε και τόσο καλά στα γράμματα…


Πέρσι σαν σήμερα… (το όνειρο του Κούλη)…



Θυμόσαστε πέρσι τέτοιο καιρό, που  όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά; Που μας κυβερνούσε μια παρέα ξετσίπωτων δοσίλογων, συνεργατών της Μέρκελ και των Μασόνων, που κρυμμένοι μέσα στα υπόγεια λαγούμια του Μαξίμου,  με κρυφά τηλεφωνήματα και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έσκαβαν τον λάκκο της πατρίδας; Ξεπουλώντας την στους δανειστές;




Αποκομμένοι από τον λαό που δήθεν εκπροσωπούσαν, ορκισμένοι εχθροί του. Αργυρώνητα τσιράκια της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας… που θέλανε να πουλήσουν τα λιμάνια, τις μαρίνες, και τα αεροδρόμια στα αφεντικά τους, και να κόψουν τις συντάξεις του λαουτζίκου; Που θέλανε να φορολογήσουν την αγροτιά μας; Τους ελεύθερους επαγγελματίες; Τους δικηγόρους μας;


Ναι, ήταν πραξικόπημα…



Τα όσα ζήσαμε το καλοκαίρι μέχρι τις 13 Ιουλίου είναι σίγουρο πως θα απασχολήσουν τους ιστορικούς ενώ εμείς δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Το πιο σκοτεινό σημείο εκείνων των ημερών είναι το σχεδιαζόμενο “πραξικόπημα” της Αριστερής Πλατφόρμας που πλέον είναι εκτός της πολιτικής ζωής.



Τελικά τι έγινε εκείνες τις μέρες; Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αλλά μπορούμε να δούμε όσα ξέρουμε και μετά να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
Αυτά που ξέρουμε:


Αν μιλάμε για διαφθορά…



Μιλάμε και εμείς για διαφθορά; Ψιλικατζήδες είμαστε… μικρές μαρίδες. Άσχετα αν ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές του Σύριζα (βεβαίως) πιάνονται με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.




Διαβάστε τι έκανε ένας μεγαλόσχημος Ρώσος ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, που συνελήφθη με το δάχτυλο στο μέλι…


Η επιστροφή του δικομματισμού;



Υπάρχουν αυτοί που υπερβάλουν σε επαίνους, για να πιάσουν στασίδι στο σύστημα Κυριάκου Μητσοτάκη προτού καν διαμορφωθεί. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Υπάρχουν κι αυτοί που σπεύδουν να απαξιώσουν το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ας έδειξε μόλις πριν από λίγα 24ωρα ότι δεν είναι ο τύπος που πρέπει να υποτιμάς. Ρωτήστε και τους καραμανλικούς της ΝΔ. 




Και στις δυο περιπτώσεις οι προσεγγίσεις είναι λανθασμένες. Ψυχραιμία παιδιά. Ο Κυριάκος δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Ούτε ικανός να ανεβάσει την ένταση της αντιπολίτευσης που ασκεί η ΝΔ, ούτε ακατάλληλος να αντιπολιτευθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Ούτε μνημονιακός και νεοφιλελεύθερος, ούτε εκσυγχρονιστής και Eυρωπαίος.  Τι είναι και τι δεν είναι, θα προκύψει από τη σύγκρισή του με τους αντιπάλους του. Γιατί αυτή είναι η φύση της πολιτικής: ανταγωνιστική. 


Άπορη Αρσακειάς…



Το μεγάλο παιχνίδι μόλις τώρα άρχισε.
Εκανα ένα «πείραμα» προχθές στη ραδιοφωνική εκπομπή που έχω, και το αποτέλεσμά του με εντυπωσίασε: Ζήτησα τον λόγο από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιτέθηκαν στον Κυριάκο για οικογενειοκρατία πριν καλά καλά καθίσει στην καρέκλα του.



Διερωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να μιλούν για οικογενειοκρατία οι βουλευτές του κόμματος που με τόσους διορισμούς πρέπει να αποκτήσει κλαδική συγγενών, να μην αρχίσω τώρα να απαριθμώ ονόματα, ξέρουμε ποιοι σύζυγοι - συγγενείς πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών έχουν τακτοποιηθεί σε κορυφαίες δημόσιες θέσεις...