17.6.13

Ήρθε η ώρα του Αλέξη! Τέρμα τα μνημόνια!



Όπως θα γνωρίζετε, όσοι μας διαβάζετε συστηματικά, ο Ορθογράφος έχει τα κονέ του παντού.
Για αυτό και πριν από λίγο απευθυνθήκαμε στην αμερικανική NASA, μέσω Ομπάμα, η οποία και μας διέθεσε τα στοιχεία των δορυφορικών εικόνων που τραβήχτηκαν επάνω από την πλατεία Συντάγματος, την ώρα της μεγαλειώδους παλλαϊκής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.




Τα στοιχεία λοιπόν, που επεξεργάστηκε ειδική ομάδα επιστημόνων, και που μας παραδόθηκαν πριν από μια ώρα, είναι συγκλονιστικά, και θα κλείσουν πολλά στόματα.
Τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.
Διότι ο λαός μίλησε!
Εν ολίγοις, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης όπου να’ ναι θα μας κυβερνήσει.
Όπως εξάλλου είχαν προβλέψει ο Μπαρουφάκης και ο Πιτ Παπαδάκος (σε ανύποπτο χρόνο).

Συμβιβασμός (με σαρωτικό ανασχηματισμό);



Τις τελευταίες ώρες ο Lykavitos  ο οποίος συνομιλεί (όπως έχετε αντιληφθεί) με κορυφαία πρόσωπα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, εισπράττει την εικόνα πως υπάρχει αλλαγή κλίματος (προς το καλύτερο) σε ότι να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.



Η εκτίμηση που μας μεταφέρθηκε – προσοχή αναφερόμαστε σε εκτίμηση και όχι πληροφορία- είναι πως βρισκόμαστε κοντά σε έναν συμβιβασμό μεταξύ των τριών πλευρών, αν και μένουν κάποια ζητήματα ακόμη ανοιχτά.


ΣΥΡΙΖΑ: Ο μεγάλος ψεύτης!



Είναι πολύ λογικό, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η υπέρτατη σύγκρουση να γίνεται γύρω 
από το υπέρτατο αγαθό που έχει παραγάγει αυτό το σύστημα: τη μονιμότητα και την πελατειακότητα.
Αυτό ακριβώς είναι το κύριο ζήτημα, όχι η (ελάχιστη) απήχηση της αναξιόπιστης μέχρι χτες ΕΡΤ, που τώρα όλοι την αγάπησαν ξαφνικά, τη «γλείφουν», ή τη θεωρούν πολύφερνη νύφη.
Μόνο που ελάχιστοι το παραδέχονται αυτό, ενώ τα ψεύδη περισσεύουν.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μεγαλύτερος ψεύτης δεν είναι η κυβέρνηση (δηλαδή η Νέα Δημοκρατία), η οποία, πιεζόμενη από την τρόικα, πήρε μια ορθή απόφαση, έστω και με άκομψο τρόπο, έστω και απρογραμμάτιστα, έστω και μισή καρδιά, έστω κι αν δεν την πιστεύει, έστω κι αν η ίδια διόριζε μέχρι πριν λίγον καιρό «τα δικά της παιδιά» (ιδίως αν είχαν καταγωγή από την Εύβοια), έστω κι αν «κατάφερε» δύο αδιανόητα μέχρι πριν λίγο καρό «επιτεύγματα»: πρώτο, να ενώσει την αριστερή αντιπολίτευση και δεύτερο να της χαρίσει ένα μέσο ενημέρωσης που ούτε να το ονειρευτεί δεν μπορούσε.
Μιλάω φυσικά για τη δήθεν κλειστή ΕΡΤ, το απεργιακό πρόγραμμα της οποίας αναμεταδίδεται από αναρίθμητα άλλα μέσα στο διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Στη δημοκρατία του τσαμπουκά…



Από την αρχή της κρίσης, ο Πολ Κρούγκμαν παρατηρούσε για την Ελλάδα ότι «το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για μέτρα λιτότητας θα ήταν... η αύξηση των εξαγωγών, που μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν μειωθούν δραστικά το ελληνικό κόστος και οι τιμές, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα ήταν μια συνεκτική κοινωνία με σύστημα συλλογικής ρύθμισης των μισθών, ένα είδος Αυστρίας στο Αιγαίο, θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μέσω μιας συλλογικά συμφωνημένης μείωσης των μισθών – μέσω μιας “εσωτερικής υποτίμησης”.
Αλλά, όπως δείχνουν τα θλιβερά γεγονότα σήμερα, δεν είναι».



Τα έγραφε αυτά στις 5 Μαΐου του 2010, την ίδια μέρα που κάποιοι «επαναστάτες» έκαψαν ζωντανούς στη Marfin τρεις ανθρώπους.



Όχι άλλοι τάφοι…



Η εκ μητρός γιαγιά μου συνελήφθη το καλοκαίρι του 1967 από τη χούντα και εστάλη στη Γυάρο, έναν ξερόβραχο μεταξύ Σύρου και Τήνου.
Κόντευε ήδη τα εξήντα, παρέμενε όμως σε άψογη φόρμα και αγωνιστικότητα.
Τα γράμματά της από εκεί, έδιναν -μολονότι λογοκριμένα- μιαν απολύτως εφιαλτική αίσθηση για την καθημερινότητα των κρατουμένων.
Όταν, δυο χρόνια αργότερα, απελευθερώθηκε, «επέστρεψα», μας είπε, «από το νησί του διαβόλου!».




Κατά τη δεκαετία του 1990 - πολύ γριά, πλέον, αλλά με τα μυαλά της τετρακόσια- αναφερόταν συχνά στην περίοδο της Γυάρου.
«Τι όμορφα περνούσαμε όλες οι γυναίκες μαζί…» μονολογούσε.
«Φτιάχναμε εργόχειρα, μαθαίναμε η μια στην άλλη συνταγές… Την άνοιξη βγαίναμε από το στρατόπεδο και μαζεύαμε λουλουδάκια…». 


Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.



Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Necas ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από το αξίωμα, με αφορμή ένα σκάνδαλο κατασκοπείας και δωροδοκίας που αφορά την κυβέρνησή του.



Παράλληλα, ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να παραιτηθεί και από την ηγεσία του κόμματός του.

Ευλόγησον αυταίς....



Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας διαφορετικός Πάπας.
Και αυτό αποδείχθηκε αρκετές φορές ως τώρα.



Ειδικά χθες, όταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου συγκεντρώθηκε ένα διαφορετικού είδους πλήθος πιστών, προκειμένου να πάρει την ευλογία του ποντίφικα.

Θα σου πω εγώ τι ήταν η ΕΡΤ…



Από τον τοίχο τουΔ. Αλικάκου στο φέισμπουκ.
Θα σου πω εγώ τι ήταν η ΕΡΤ. Έτσι όπως την έζησα. 
Υπάρχει μια ξένη λέξη, γνωστή σε όλους: SOS. 
Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη; Αμ δεν ξέρεις. Άκου.




Κάθε βράδυ που γινόταν ο προγραμματισμός της επόμενης μέρας, δηλαδή ποια θέματα θα καλυφθούν (θα γίνουν ρεπορτάζ), υπήρχε δίπλα από κάποια θέματα η λέξη SOS.
Ήταν το ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟ που χαρακτήριζε όχι τη σπουδαιότητα ενός θέματος, αλλά τη σπουδαιότητα αυτού που το έδινε.
Ήταν τα λεγόμενα θέματα «παραγγελιές».

Συνδικαλιστικές λαμογιές και γραφικότητες…



Σε λίγες ημέρες, αν σκεφτεί κάποιος ψύχραιμα, το θέμα της ΕΡΤ θα το έχει προσπεράσει κάποιο άλλο γεγονός, κάποια άλλη είδηση.
Έτσι είναι η ζωή.
Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να μη χάσει την εργασία του ούτε ένας έντιμος και άξιος άνθρωπος στην κρατική ραδιοτηλεόραση.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία τους και έδειξα έμπρακτα την αλληλεγγύη μου.
Οι φίλοι μου στην ΕΡΤ το γνωρίζουν και τους στέλνω και δημοσίως την αγάπη μου. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα λαμόγια, τους κρατικοδίαιτους και τα κομματόσκυλα.




Η κόπρος του Αυγεία πρέπει να καθαρίσει.
Όχι, όμως, με αυτό το βίαιο τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση.
Η αξιολόγηση πρέπει να είναι καθαρά επαγγελματική και αξιοκρατική.
Ώστε σύντομα η υγιής ΕΡΤ να βρει το δρόμο της και με το κύρος της να βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει.
Με τους εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά τους, αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του ρόλου της ΕΡΤ και σέβονται τους πολίτες.
Και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην κρατική Ραδιοτηλεόραση είναι αυτού του επιπέδου.
Η ΕΡΤ, όμως, πρέπει να απαλλαγεί σήμερα, όχι αύριο, από όλους αυτούς που ζούνε σε βάρος του ελληνικού λαού.
Είτε τεμπελιάζοντας, είτε "βάζοντας το χέρι στο μέλι".