9.9.18

White Rabbit...

Jefferson Starship





Μία ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά για τα χτεσινά επεισόδια…


Ξεκίνησα με τους ανιψιούς μου από το σπίτι (περιοχή Λαογραφικό-Σχολή τυφλών), στις 18:35 με τα πόδια. Σε όλη τη διαδρομή από την 28ης Οκτωβρίου μέχρι και το δημαρχιακό μέγαρο ήταν παραταγμένοι αστυνομικοί στις καθέτους οδούς. Ειδικά στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν πρωτοφανείς σε αριθμό.




Πλησιάζοντας στην Bandiera στη Βασ. Γεωργίου ήδη οι καπνοί άρχισαν να γίνονται αντιληπτοί. Όσο πλησιάζαμε προς το δημαρχείο, η εικόνα θύμιζε Δαμασκό, και όχι Ευρωπαϊκή πόλη που γιορτάζει. Η ατμόσφαιρα ήταν ανυπόφορη…


ΜΑΤ: «Καλά σας γ…ει ο Τσίπρας κωλοβούλγαροι»…


Κατά την διάρκεια των χτεσινών επεισοδίων στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έξω από την ΔΕΘ, αστυνομικοί της ΥΑΤ από διμοιρία των Αθηνών επιτέθηκαν απρόκλητα στον δημοσιογράφο της ενημερωτικής ιστοσελίδας  thestival,gr Τάσο Ασλανίδη επειδή έβρισαν άσχημα τους διαδηλωτές  και τους έκανε την παρατήρηση.




Οπως περιγράφει το συμβάν  στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο δημοσιογράφος,  συνεβησαν τα εξής απαράδεκτα:
«Πριν από λίγη ώρα και ενώ κάλυπτα το ρεπορτάζ των επεισοδίων έξω από τη ΔΕΘ δέχτηκα επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ. Εξηγώ τον λόγο της επίθεσης:
Νωρίτερα ένας από τους αστυνομικούς της συγκεκριμένης διμοιρίας απαντούσε στις ύβρεις διαδηλωτών λέγοντας:
«Καλά σας γα…ει ο Τσίπρας κωλοβούλγαροι...



Η λέξη «λαθρομετανάστης»…


Οταν διάβασα ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου διεγράφη από την ελληνική η λέξη «λαθρομετανάστης», σκιάχτηκα. Αναρωτήθηκα αν η απαγόρευση ισχύει και για την ιδιωτική εκφορά ή τη χρήση της σε κάποιο λογοτεχνικό κείμενο ή άλλο δημιούργημα της σκέψης, εντέλει αν αφορά και την ίδια τη σκέψη. Αυτά διότι έτσι παρουσιάστηκε περίπου από τους ιεροεξεταστές της πολιτικής ορθότητος στο Διαδίκτυο. 




Διαβάζοντας όμως την απόφαση του Αρείου Πάγου, διεπίστωσα ότι η διαγραφή αφορά μόνον τη νομική χρήση της και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως, σκέφτηκα, η γλώσσα των δικαστηρίων ελάχιστη σχέση έχει με τη ζωντανή ελληνική, οπότε μικρό το κακό. Επειδή δε η απόφαση, εκτός των άλλων, επισημαίνει ότι η λέξη είναι πολύ πρόσφατη, και δηλοί την ηθική απαξίωση αυτών των ανθρώπων, άνοιξα το λεξικό, κυρίως για να δω τη σημασία του πρώτου της συνθετικού, του «λαθραίου»…