9.10.13

Without me....

Eminem!



Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Τσε!



Με αφορμή την σημερινή επέτειο του θανάτου του Τσε, αναδημοσιεύουμε κείμενο που είχε ανέβει πρόπερσι στο Antinews




Αυτές τις μέρες διαβάζω το βιβλίο Legacy of Ashes. The History of the CIA του Tim Weiner.
Πρόκειται για μια πλήρη και σε βάθος ιστορία της αμερικανικής αυτής υπηρεσίας, και βασίζεται στα απόρρητα αρχεία της, που έχουν αποχαρακτηριστεί πρόσφατα. (Δεν γνωρίζω αν κυκλοφόρησε στα ελληνικά).
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ πολλών άλλων,  η περιγραφή του τέλους του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία.
Αξίζει νομίζω να το παραθέσουμε:


Χρυσή Αυγή, και τα σκοτεινά… ΜΜΕ!



Όλοι αρχίζουν σιγά – σιγά και αντιλαμβάνονται τον καταστροφικό ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στο θέμα της  Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλα, διογκώνοντας γεγονότα, διαστρεβλώνοντας άλλα, παραποιώντας εν τέλει την αλήθεια.
Μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που αποβαίνει τελικά μόνο προς όφελος της ΧΑ. Και μου θυμίζει όσα έγιναν επί σκανδάλου Κοσκωτά.
Βγήκε κάποιος και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα λεφτά πήγαιναν στο Καστρί σε … κούτες πάμπερς  και όχι μόνο όλοι έψαχναν να τις βρουν, αλλά και η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο επικεντρώθηκε σε αυτό και άλλα κατασκευασμένα στοιχεία.
 Έτσι όταν αποδείχθηκε πως δεν υπήρχαν πάμπερς αθωώθηκε ο κατηγορούμενος Ανδρέας, αφού τα άλλα αληθινά στοιχεία αγνοήθηκαν ή αποσιωπήθηκαν.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι σχόλιο αναγνώστη μας που γράφτηκε πριν τις συλλήψεις της ΧΑ, αλλά παραμένει άκρως διαφωτιστικό για τον ρόλο των ΜΜΕ.
FactorX



Σύσσωμα τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ της χώρας, παίζουν εξαιρετικά το επικοινωνιακό παιχνίδι όσον αφορά την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι γεγονός ότι καταγράφει εδώ και πάρα πολύ καιρό εκπληκτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την οργή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
Καθόλου τυχαίο βέβαια όλο αυτό.


Χάσανε τον ύπνο τους…



Έχουν χάσει τον ύπνο τους, μάγκες!
-Ποιοι, δάσκαλε;
-Πολλοί. Κόσμος και ντουνιάς.
Καταρχάς, και προφανέστατα, οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες.
Ήδη ο πριντσιπφύρερ (τρομάρα του) Νίκος Μιχαλολιάκος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, το πρωτοκλασάτο στέλεχος Γιάννης Λαγός και δυο-τρεις άλλοι είναι πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Σύντομα θα γνωρίζουμε τι θα απογίνει και η TV-star της οργάνωσης Θέμις Σκορδέλη.




Μέχρι εδώ καλά.
Παραδόξως όμως, τα τελευταία γεγονότα έχουν προξενήσει άγριες αϋπνίες και σε πολλούς άλλους. Ας τους δούμε.
Έχουν χάσει τον ύπνο τους, λοιπόν:

Η μεγάλη των μπάτσων σχολή, the movie(s)



Ή αλλιώς: Ένοχες απολαύσεις reloaded

Πρώτη φορά είδα τον τίτλο «Η μεγάλη των μπάτσων σχολή» στο σινεμά Ηλύσια, αυτό που αργότερα έγινε φρουτερί (όπου «φρούτα» = τα τζογαδόρικα φρουτάκια που μερικά χρόνια αργότερα και υπό της πίεση μίας εκ των πολλών Τριανταφυλλοπουλιάδων – σικ - για να τα απαγορεύσει ο ΕΛ-λην νομοθέτης ένιωσε ότι έπρεπε να απαγορεύσει τις νέες τεχνολογίες γενικώς κάνοντας την εξωτική μας χώρα για άλλη μια φορά διεθνώς ρεζίλι) πριν τελικά ξαναμπεί στο κλαμπ των καθωσπρέπει μαγαζιών ως FENA.
Που με τη σειρά της κατέρρευσε μεγαλοπρεπώς όταν άρχισε η κρίση, αλλά ας μην ξεφεύγω περισσότερο, άλλο είναι το θέμα μου.



Θυμάμαι λοιπόν εκείνη τη στιγμή (το ‘83 ήταν; Μήπως το ’84;) σα χθες, περνούσα με το αυτοκίνητο του πατέρα μου από τα Ηλύσια που έλεγα, γωνία Μητροπόλεως, Γούναρη και Παύλου Μελά όταν είδα εκείνη την επιγραφή.
Την είχα βρει άκρως ευρηματική και αστεία, ήμουν απολύτως βέβαιος πως την ταινία εκείνη θα άξιζε τον κόπο να τη δει κανείς…


Λερμπαλέρ…



Δημοκρατικό τόξο», «Συνταγματικό τόξο», «Αυτά τα χέρια είναι καθαρά χέρια», «Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», «Success story», «Πρωτογενές πλεόνασμα», «Ζήτω η νίκη», «“Ζήτω η νίκη” είναι το Sieg Heil», «Θεωρία των δύο άκρων», «Ψόφος» – καζάνι το κεφάλι του έρμου Λερμπαλέρ.

Στο vortex της ενημέρωσης.
Όλα ανοιχτά: τηλεόραση, υπολογιστής, ραδιόφωνο – και όχι με το σταγονόμετρο. Απόψεις.
Πολλές απόψεις.
Σημαντικές απόψεις.

Και ερμηνείες.
Ερμηνείες πολλές.
Ερμηνείες σημαντικές.
Και εικόνες.
Πολλές εικόνες.
Εικόνες που φωτίζουνε απόψεις.
Και απόψεις που φωτίζουνε εικόνες.
Και γνώμες.
Και σχόλια.
Και πληροφορίες. Που φωτίζουν απόψεις κι ερμηνείες.
Πολιτικοί.
Αναλυτές.
Σχολιαστές.
Ομιλούσες κεφαλές.
Με απόψεις κι ερμηνείες.
Γνώμες και πληροφορίες. 





Συνταγματολόγοι και σεισμολόγοι…



Εδώ και τέσσερα χρόνια την αναζήτηση της αλήθειας την  
είχαν αναλάβει οι οικονομολόγοι.
Καθηγητές με περισσότερο ή λιγότερο βαρύνοντα λόγο, καθηγητές πάντως, διεθνείς παρατηρητές και γνώστες των νομισματικών ηθών και εθίμων, ελεύθεροι σκοπευτές του δημόσιου λόγου προσπαθούσαν να αναζητήσουν τα αίτια της καταστροφής.
Από πίσω και οι δημοσιογράφοι.
Ποιος δεν έχει κρεμαστεί από τα χείλη τηλεοπτικού παρουσιαστή ο οποίος συστήνει στο παράθυρο τον ειδήμονα που με το κύρος του θα σαρώσει εκτιμήσεις και διαφωνίες για να συνθέσει σ’ ένα ασφαλές συμπέρασμα το τελικό άθροισμα των προαναφερθέντων;
Οι οικονομολόγοι έχουν με το μέρος τους τους αριθμούς.
Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλουν να έχουν με το μέρος τους τους οικονομολόγους, μιας και την επομένη ή τη μεθεπομένη διαψεύδουν με σαδιστική ακρίβεια αθροίσματα και ασφαλή συμπεράσματα. Και τους αναγκάζουν να εμφανίζονται ξανά στην οθόνη για να ανασκευάσουν, με νέα ασφαλή συμπεράσματα τα της προτεραίας που απεδείχθησαν άκρως ανασφαλή. 

Σαμαράς: «Θα προστατεύσουμε την δημοκρατία»!



“Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.



Ο κ. Πέρες τον συνεχάρη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του νεοναζισμού λέγοντας ότι καλώς δεν άφησε να σπιλώσουν της ιστορία της δημοκρατικής χώρας. Τον συνεχάρη όμως και για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία.