6.8.14

Dreamer...

Roger Hodgson




Τι κοστίζουν οι «αιώνιοι φοιτητές»;



Τον Σεπτέμβριο θα γίνει σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας η διαγραφή περίπου 180,000 «αιώνιων» φοιτητών, δηλαδή αυτών που έχουν συμπληρώσει τα εξάμηνα σπουδών συν 4 ακόμα εξάμηνα.



Κάποιοι από τους αναγνώστες θα πουν «επιτέλους» που μπαίνει τέλος σε αυτήν την ελληνική πρωτοτυπία και κάποιοι θα επαναστατήσουν εναντίον του μέτρου. Η αλήθεια είναι ότι αν το δει κάποιος το μέτρο μακροσκοπικά, δύσκολα θα φέρει αντιρρήσεις, αν πάρει όμως το μικροσκόπιο και δει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις θα πει «μήπως εδώ μπορούμε να κάνουμε κάτι;».
Ίσως ναι, για κάποια μεταβατική περίοδο (και ήδη έχουν ληφθεί κάποια μεταβατικά μέτρα όπως οι διπλές εξεταστικές περίοδοι).


Περί Ζαγοράκη…



Οι Αγγλοσάξονες λένε ότι το να σφάλλεις είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς όμως, είναι θεϊκό!
Μπορεί να το είπαν και άλλοι, όμως εγώ από αυτούς το έμαθα.




Και γιατί με έπιασε το "φιλοσοφικό" μου;
Διότι ζητάω συγχώρεση.
Διότι χθες βράδυ έμαθα κάτι, που με αναγκάζει να αναθεωρήσω κάποιες απόψεις μου, και να επανορθώσω, αποκαθιστώντας ίσως μια αδικία που πιθανόν να προκάλεσα…


Μες στους μύθους του ίντερνετ…



Η γνωστή έρευνα του ΠΑ.ΜΑΚ., που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά στο πόσο οι Έλληνες πιστεύουν διάφορους αστικούς μύθους (την έρευνα εκπόνησαν, από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου 2014 σε τυχαίο δείγμα 1.045 ατόμων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), με έκανε να σκεφτώ το πόσο «περίεργα» φάνηκαν σε αρκετούς τα αποτελέσματά της.



Είναι όμως τόσο περίεργα τελικά;


Φασίστες στον καθρέφτη (Μέρος 1)



Η λανθασμένη, αλλά πολύ διαδεδομένη, εκτίμηση ότι ο φασισμός και η αριστερά βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος, έχει οδηγήσει, ήδη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σ’ ένα κυνήγι μαγισσών: οι κομμουνιστές και κομμουνιστόφιλοι βλέπουν παντού φασίστες – παντού εκτός από τον καθρέφτη τους.




Το επιχείρημά τους είναι πολύ απλό: όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους είναι φασίστας - όπως έγραφε ο Όργουελ το 1946, «φασιστικό» είναι οτιδήποτε ανεπιθύμητο.
Ο όρος έχει περάσει με αυτή την έννοια στη σύγχρονη γλώσσα με αποτέλεσμα να τον εκστομίζουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι σημαίνει.
Σημαίνει κάτι «κακό» άρα όποιος χαρακτηρίζεται φασίστας αποκλείεται από τον κοινωνικό διάλογο ή ακόμα κι από το κοινωνικό σώμα: με αυτή την εύκολη λογική προχωρούμε εύθυμα σε παραλλαγές του φασίστα, όπως ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, ισλαμόφοβος, αποφεύγοντας, από βαθιά αδυναμία, να απαντήσουμε σε λογικά επιχειρήματα, ή, έστω, να σκεφτούμε τα λογικά επιχειρήματα.

Η χρησιμότητα της καφετέριας…



Υποθέτω ότι, αν ρωτήσεις κάποιον από τους πρωταθλητές της πολιτικής να σου δείξει απτά τα συμπτώματα της ανάπτυξης που οδηγεί τη χώρα στη λεωφόρο του μέλλοντος, θα σε οδηγήσει σε κάποιον από τους δρόμους της Αθήνας ή στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου οι καφετέριες είναι περισσότερες κι από τον πληθυσμό των πελατών.




Στη θέση του κάθε καταστήματος ρούχων ή υποδημάτων που κλείνει, ανοίγουν δύο τουλάχιστον καφετέριες…

Η ανάκαμψη ξεκίνησε από τα ...Γιάννενα…

Χαράς ευαγγέλια για τους Γιαννιώτες ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων που η είδηση της δημιουργίας στην πόλη τους της ...7ης κατά σειρά σχολής Αρχιτεκτόνων έφτασε σαν αστραπή!
Ο λόγος προφανής.


Κάποιες δεκάδες νέων με όνειρα για το μέλλον θα αναζητήσουν από Σεπτέμβρη μια στέγη και οι ντόπιοι που έβλεπαν τις μικρές γκαρσονιέρας τους να ρημάζουν τώρα θα αποκτήσουν ξανά ζωή και οι ίδιοι ένα μηνιαίο εισόδημα από τα ενοίκια για να βγάλουν τα σπασμένα.