30.7.13

Η κατάντια της ΑΥΓΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ…



Γράφω αυτό το σημείωμα και αφεύκτως ο νους μου ανατρέχει πριν 39 (παρά λίγες ημέρες) χρόνια πίσω, όταν, φοιτητής ακόμη στη Φιλοσοφική Αθηνών, ανέβαινα με δέος, αλλά και με ενθουσιασμό εφήβου, τα σκαλιά που οδηγούν στον α΄ όροφο του ίδιου κτηρίου και σήμερα, εις την οδό Ακαδημίας 52.


 Ήσαν εκεί τα πρώτα γραφεία της «ΑΥΓΗΣ», της οποίας το πρώτο φύλλο είχε κυκλοφορήσει ξανά στις 4 Αυγούστου 1974, μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας από τους δικτάτορες.

 

Ο θεωρητικός εμπνευστής του διανοητή Αλέξη;



 Ο φιλόσοφος, πολιτικός και καθηγητής Ρομπέρτο Μονγκαμπέϊρα Ουνγκέρ, 67 ετών, είναι ίσως στην εποχή μας ο σκληρότερος εχθρός του φιλελευθερισμού και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 



Γεννημένος στο Ρίο ντε Τζανέϊρο και καθηγητής στην Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ο Ρομπέρτο Ουνγκέρ χρημάτισε επίσης επί ένα έτος υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ινάσιο Λούλα.
Μέγας θεωρητικός του «ριζοσπαστικού πραγματισμού», ο επηρεασμένος από τους Έγελο, Μπέργκσον και εν μέρει Νίτσε Βραζιλιάνος φιλόσοφος και πολιτικός απορρίπτει την θεωρία των φυσικών δικαιωμάτων του ατόμου και δεν αποδέχεται την ύπαρξη προκατασκευασμένων θεσμών τους οποίους οι κοινωνίες θα πρέπει να αποδέχονται.
Στους θεσμούς αυτούς πρέπει να προβάλλεται αντίσταση, πρεσβεύει ο Ρομπέρτο Ουνγκέρ, και υποδεικνύει την λύση της «συνδυασμένης δημοκρατίας», στην οποία ένα ισχυρό κράτος θα εφαρμόζει αποκεντρωτικές πολιτικές που θα υποβάλλει στην έγκριση των πολιτών.
Το πώς, είναι μια άλλη ιστορία.


Αποδείξεις στα εστιατόρια; Χα χα χα…



Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως από την 1η Αυγούστου ο ΦΠΑ στην εστίαση θα περιοριστεί από το 23% στο 13%, συνέλαβα τον εαυτό μου, κάθε φορά που καταφεύγω στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να απολαύσω τα εδέσματα και τα ποτά τους, να κάνω αυτό που δεν έκανα: Να προσέχω τις τιμές των προϊόντων που συνηθίζω να παραγγέλνω και να παρατηρώ αν κόβει το μαγαζί αποδείξεις.



Από τους προσωπικούς μου δειγματοληπτικούς ελέγχους, συνάγω ότι:
Κάπου περισσότερα από τα μισά μαγαζιά κόβουν αποδείξεις.
Την τήρηση της νομιμότητας τη διαπίστωσα κυρίως σε μαγαζιά στα οποία το αφεντικό δεν δουλεύει στη μάρκα ή στο ταμείο.
Οπότε μάλλον έδωσε την εντολή να «κόβονται τα πάντα», φοβούμενο πως σε άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοί του θα κλέβουν αυτόν, όπως αυτός κλέβει το κράτος.
Έτσι, στα μαγαζιά που λειτουργούν ως οικογενειακές επιχειρήσεις, αν δεις απόδειξη γράψε μου.

Όλα μέσα…



Λίγο πριν ο Αύγουστος χαϊδέψει τα απολωλότα πρόβατα, που μεταξύ αντιηλιακού λαδιού και παγωμένου καρπουζιού το οποίο θυμίζει τις πρώτες στύσεις στο χωριό, υπό το φως του φεγγαριού που βάφεται κόκκινο λόγω επαρχιακής ιδιομορφίας, ο θόρυβος για το καπιταλιστικό τέρας μειώνεται καθώς οι προτεραιότητες είναι άλλες: αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, με τον απαραίτητο σκύλο στο πίσω κάθισμα, φρούτα από τον κήπο με βιολογικό προσανατολισμό, αμέτρητα τσιγάρα στον μπροστινό θάλαμο, πολιτικά σχόλια για τον ΟΗΕ όταν ο Πρόεδρος Τρούμαν μισούσε τους σχιστομάτηδες, οργίλο πρόσωπο για το μνησίκακο ασυνείδητο, πόδι έξω απ’το παράθυρο, ελληνικά έντεχνα τραγούδια με αναφορές στον Νικόλα Άσιμο λίγο πριν του έρθει η αδήριτη ανάγκη να αναστήσει γάτες.




Κοινώς, η υπαρξιακή αγωνία τελειώνει στον κήπο της πολίχνης, η οποία μυρίζει λεμονανθούς και κοπριά αλόγου αφού το παράλογο παραμένει απάλευτο και ο θάνατος ανίκητος.
Η οντότητα είναι εξ’ορισμού πεπερασμένη, τελικά.