31.8.14

Sunday Evening...

The Black Angels



Η Ρένα και ο όρκος της.



Όταν θέλοντας να εντυπωσιάσεις και να κάνεις τη διαφορά, ακόμη και από τους δικούς σου, αυτοδιοικητικούς αιρετούς παράγοντες και καταφεύγεις να βρεις λύση στο παρελθόν και σε «ιδεολογήματα του βουνού», τότε επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο η λαϊκή ρήση: «η καλή η μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε παρουσιάζεται ευκρινώς και μάλιστα μεγαλοπρεπώς ο λαϊκίστικος λόγος και ο επαναστατικός, ανατρεπτικός σχεδιασμός, που έχεις κατά νου να εφαρμόσεις στα νέα σου καθήκοντα.




Το θέμα των ημερών λοιπόν είναι η αυτοσχέδια «πολιτική ορκωμοσία» της κ Ρένας Δούρου.
Πριν αρχίσω την αναλυτική προσέγγιση του θέματος, κρίνω αναγκαίο να επισημάνω ότι η ορκωμοσία είναι μια διαδικασία, η οποία δεν είναι μια αναγκαστικά επιβαλλόμενη διοικητική πράξη, ούτε είναι μια απλή και τυπική διαδικασία, δημόσιας συνάντησης…


Οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας!



Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την ώρα που η Τουρκία πλήττονταν από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, υπήρχε μια ευρύτερη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να μπει στην ΕΕ, και αν αυτό θα αποτελούσε λύση στα προβλήματά της.
Εκείνη την εποχή ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.
Μεταξύ των καθηγητών μου ένας μόνο ήταν που αντιτίθονταν στην ενσωμάτωση της χώρας στη Δύση.




Επρόκειτο για έναν διακεκριμένο λόγιο ισλαμικής και ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, και για μια ευχάριστη προσωπικότητα που ξόδευε μπόλικο χρόνο συνομιλώντας με τους φοιτητές του.
Στις διαλέξεις του υποστήριζε πως σύντομα η Τουρκία θα αναδειχθεί σε ηγέτη του ισλαμικού κόσμου, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα της περήφανης κληρονομιάς της, και την γεωγραφική της προοπτική.
Σήμερα, 14 χρόνια μετά, ο Ahmet Davutoglu είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας…


Τα γεράκια των ΗΠΑ, και το Ισλαμικό Κράτος.



Στην επιθυμία της να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, η Αμερική προμήθευσε με όπλα και χρήματα τους αντάρτες της Συρίας, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια οργάνωσαν την ISIS, που σήμερα προκαλεί περισσότερα προβλήματα στους Αμερικάνους, απ’ όσα φαντάζονταν.




Πριν από έναν χρόνο, όλα έδειχναν πως οι ΗΠΑ θα επιτίθονταν εναντίον της Συρίας, ανατρέποντας μια ακόμη ανεπιθύμητη για αυτές κυβέρνηση της Μ. Ανατολής.
Στο παρά πέντε όμως συνέβη κάτι το εξαιρετικό. Ο Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του κογκρέσου πριν ξεκινήσει την επίθεση. Και δεν τη πήρε.


Ρένα... Περόν!



Απ' όσα διαβάζουμε και ακούμε η παρουσία της Ρένας Δούρου στην ορκωμοσία της, ο τρόπος που κινήθηκε και ο τρόπος που εμφανίστηκε μπροστά στα κανάλια ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζεται ως... επαναστατικός.



Ο πολιτικός όρκος, οι παραπομπές στη Γαλλική Επανάσταση όπου οι εξουσίες προέρχονται από το λαό για το λαό, η σφιγμένη γροθιά, το χέρι στην καρδιά και οι επευφημίες του παλαιού κουεδαριού στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, θεωρούνται από κάποιους κάτι περίπου σαν... τον ξεσηκωμό των προλετάριων.


Μύθοι για την ISIS. Μύθος Νο 3



Μύθος: Η ISIS αποτελεί μέρος της Αλ Κάιντα.
Το κλειδί για την κατανόηση της ISIS και της Αλ Κάιντα είναι το γεγονός ότι η μια ανταγωνίζεται την άλλη, και δεν είναι σύμμαχοι, ούτε ανήκουν σε μια κοινή (ευρύτερη) οργάνωση.



Η ISIS ήταν παλιότερα η Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Στη συνέχεια αποσχίστηκε (Φεβρουάριος 2014) διότι δεν υπάκουε στο αρχηγείο της Αλ Κάιντα, κυρίως αναφορικά με τον περιορισμό της χρήσης βίας εναντίον αμάχων.
Σωστά διαβάσατε. Η ISIS ήταν πολύ βίαιη ακόμη και για την Αλ Κάιντα!
Το διαζύγιο μεταξύ των δυο αυτών εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την ακραία βία που επιδεικνύει η ISIS, αν και πολλοί ακόμη συγχέουν μεταξύ τους τις δυο οργανώσεις.


«Ορκίζομαι σ’ ό,τι έχω ιερό»…



«Ο​​​​ρκίζομαι σ’ ό,τι έχω ιερό», λέει ο λαός και τα λέει όλα.
Δεν ρεζιλεύεται με παραστάσεις μπροστά στις κάμερες.
Ο σεμνός άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως η στιγμή της ορκωμοσίας είναι ιερή. Ειδικά για έναν εκλεγμένο από τον λαό και για τον λαό, κατά πως ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα.




Σκεφτείτε προς στιγμήν να έπαιζε το ρεπορτάζ με τις ορκωμοσίες της «κόκκινης Ρένας» σε όλα τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία των συμμάχων κρατών.
Οχι μόνον στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στη Ρωσία και στην Κίνα και αλλού. Τι γνώμη θα μόρφωναν για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;

Γιατί είναι άδεια τα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας;



Τα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας δεν έχουν αρκετά τρόφιμα.
Δεν έχουν αρκετό χαρτί υγείας.
Ουσιαστικά τίποτα δεν υπάρχει σε πραγματική επάρκεια.




Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι έτοιμη να αρχίσει να εφαρμόζει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στους πολίτες, ουσιαστικά επιβάλλοντας σιτηρέσιο.
Γιατί όμως μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο δεν μπορεί να διατηρήσει επαρκώς εφοδιασμένα τα καταστήματα;
Η αιτία είναι ο έλεγχος των τιμών.
Πάντοτε και παντού δημιουργούσαν και δημιουργούν ελλείψεις.
Οι συγκεκριμένοι λόγοι για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη Βενεζουέλα αναλύονται παρακάτω.