9.9.16

Η εξαπάτηση των απεγνωσμένων…



Τελικά πράγματι είμαστε η χώρα του Αισώπου. Είμαστε λαός που αρέσκεται να ζει με παραμύθια. Άλλωστε, δεν παραλείπουμε να το διαφημίζουμε και σε κάθε τουρίστα που έρχεται στην Ελλάδα. «Live your myth in Greece» προτρέπει τον επισκέπτη γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν κατά την άφιξή του στο Ελευθέριο Βενιζέλος. Μόνον που στην Ελλάδα το ζούμε κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά όπως υπαινίσσεται η ανωτέρω διαφήμιση…




Στη χώρα των μύθων ενδημούν και οι απατεώνες. Δεκάδες εμφανίζονται σε απεγνωσμένους δανειολήπτες υποσχόμενοι «καθολικό κούρεμα» χρέους, νέα δάνεια, χρηματοδοτήσεις με ανύπαρκτο επιτόκιο. Οι περισσότεροι το κάνουν για χρήματα. Κάθε «εξαφάνιση» κοστίζει και το κατιτίς της. Κάποιοι άλλοι - ίσως διότι είναι εξυπνότεροι ή ίσως διότι είναι λίγο ψώνια - το κάνουν για να αποκτήσουν πολιτική ισχύ….

Η συνέντευξη Κυριάκου αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα…



Η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ήταν “άλλη μία συνέντευξη” του κ. Μητσοτάκη, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι.
Αντίθετα ήταν το “κρίσιμο κλικ” που κάνει την διαφορά. Ήταν, αν θέλετε, η καμπή του κ. Μητσοτάκη που θα του δώσει την λαϊκή νομιμοποίηση και εν τέλει την εξουσία.




Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ρεσιτάλ διαχείρισης όρων επικοινωνίας: Επέλεξε ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο της συνέντευξης. Μία μέρα πριν την φιέστα του κ. Τσίπρα με τους πρωθυπουργούς του “νότου”, και λίγο πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ, αυτός που βάζει την πολιτική ατζέντα είναι ο κ. Μητσοτάκης και όχι ο Πρωθυπουργός, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Και μαζί με την ατζέντα, μπήκε και ξεκάθαρος πήχης στον κ. Τσίπρα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιχειρήσει καν να τον περάσει. Από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι τις διοικήσεις των τραπεζών και από τις τηλεοπτικές άδειες, μέχρι τις απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη...


Κι αν η επόμενη κυβέρνηση κλείσει την «Αυγή»;



Οι δύο τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από δύο αποκαλύψεις. Ή μάλλον από μια επιβεβαίωση και μια αποκάλυψη. Αν τις συνδυάσουμε και κάνουμε μια προβολή (όσων συμβαίνουν σήμερα) στο μέλλον, μπορεί να προκύψει ένα εφιαλτικό σενάριο.




Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Δύο υπουργοί, ο επίδοξος αρχικαναλάρχης Νίκος Παππάς και ο της Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι έρχονται χιλιάδες απολύσεις στον τηλεοπτικό χώρο. Και ήδη ετοιμάζουν τα επιδόματα ανεργίας. Ο δε Κατρούγκαλος εμπαίζει εις διπλούν τους υποψήφιους ανέργους, προτείνοντάς τους να φτιάξουν δικές τους ιστοσελίδες(και να ζουν με τη γλίσχρα διαφήμιση που θα δίνει ο Παππάς, δηλαδή να πεθάνουν στην πείνα). Διαβάστε εδώ πώς περιγράφουν οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ αυτό που αποκόμισαν από τη συνάντηση με τους δύο υπουργούς...

Γιατί οι άλλοι ήσαν καλύτεροι;



Είναι το ύστατο επιχείρημα σε οποιαδήποτε συζήτηση. Είτε αναφέρεσαι στην οικονομική κατάρρευση είτε στην ασφυκτική φορολογία είτε στη διάλυση της εκπαίδευσης είτε στην εγκληματική διαχείριση του προσφυγικού είτε στην ανασφάλεια, ο άλλος που όση ώρα μιλάς κουνάει το κεφάλι του με συγκατάβαση, στο τέλος με τη μακάρια έκφραση του ανθρώπου που ξέρει την αλήθεια από τα γεννοφάσκια του, θα σου απαντήσει: «Γιατί οι άλλοι ήσαν καλύτεροι;». Πώς έλεγαν παλιά «κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους στην Αφρική;».




Το φαινόμενο το έχει εντοπίσει ο Mike Godwin προ πολλών ετών. Παρατήρησε ότι όταν μια συζήτηση τραβάει σε μάκρος στο Διαδίκτυο, κάποιος από τους συνομιλητές, προκειμένου να αποστομώσει τους υπόλοιπους, θα συγκρίνει τα επιχειρήματά τους με τους ναζί ή τον Χίτλερ. Η θεωρία που διατύπωσε ονομάστηκε ο νόμος του Godwin και έκτοτε πολλές ομάδες αποκλείουν αυτομάτως από τη συζήτηση όποιον πρώτος χρησιμοποιήσει την αναφορά στους ναζί...