8.3.19

Ολόκληρος ο Ουρανός και η Γή, Μαζί!


Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες – μέρα που είναι σήμερα!
Βέβαια, δεν πιστεύω καθόλου στη «μέρα της γυναίκας» και σε όλες τις αντίστοιχες «μέρες» (της μητέρας, του πατέρα, των… κατοικίδιων ζώων, των αδέσποτων κλπ.).
Τη γυναίκα οφείλουμε να την τιμούμε κάθε μέρα κι όχι μόνο μια φορά το χρόνο! Όπως και τη μάνα μας, και τον πατέρα κοκ.
Γνωστά αυτά και λίγο στερεοτυπικά – δηλαδή φθαρμένα κλισέ.
Να πάμε λοιπόν, λίγο πιο πέρα από τα κλισέ.






Η «χειραφέτηση» των γυναικών (emancipation) ή αλλιώς η «ενδυνάμωση» του κοινωνικού τους ρόλου (empowerment), είναι ιστορική κατάκτηση των κοινωνιών μας! Ιστορική κατάκτηση αληθινά μοναδική.
Και μάλιστα των δυτικών κυρίως κοινωνιών (σε μεγάλο μέρος του τρίτου κόσμου, τα πράγματα είναι ακόμα πολύ πίσω).
Και μάλιστα των τελευταίων 60-100 ετών (μόνο)!



Η κοροϊδία με το Air Maximou…


Kαι ποιος δεν θυμάται το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), υπερήφανος που μπόρεσε και σχημάτισε κυβέρνηση (με ποιον όμως; με τον… Καμμένο) έδινε τις πρώτες εντολές στους υπουργούς και βουλευτές του: Να αποποιηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα (ουδείς υπάκουσε), να ταξιδεύουν στην οικονομική θέση (και οι υπουργοί έπαιρναν τα χλιδάτα Εμπραέρ και Gulfstream ακόμη και για πτήση έως την Καλαμάτα), να απαλλαγούν από τους μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους (και διόρισαν τόσους όσους καμία άλλη κυβέρνηση) και να πωληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη για εξοικονόμηση χρημάτων. Ούτε σε αυτό τον άκουσαν. Αλλά γιατί να τον ακούσουν;





Η χλιδή των Εμπραέρ
Εδώ απόλαυσαν τις πτήσεις των κυβερνητικών αεροσκαφών ακόμη και οι σύζυγοι των υπουργών. Αυτό αποκαλύφθηκε σε ερώτηση που έκανε πέρυσι (και δεν απαντήθηκε) ο Γιώργος Αμυράς, όταν ήταν ακόμη στο Ποτάμι. Και ξέρετε γιατί άργησε να απαντηθεί; Επειδή η ερώτηση απευθυνόταν προς τον τότε υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος παραιτήθηκε, τον αντικατέστησε ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος αποφάσισε να απαντήσει στον κ. Αμυρά. Και αποκάλυψε ότι ο μεν κ. Καμμένος χρησιμοποίησε 67 φορές τα κυβερνητικά αεροσκάφη, 117 φορές ο Πρωθυπουργός, 103 φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάπου 50 φορές ο Νίκος Κοτζιάς. Το συνολικό κόστος των πτήσεων αυτών ανέρχεται περίπου σε 10 εκατ. ευρώ.


Πέθανε ή δεν πέθανε ο Στάλιν;


Δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν για να συνέλθω από την τρομερή είδηση. Ο Στάλιν πέθανε. Και μάλιστα έχουν περάσει εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια από τη φριχτή εκείνη 5η Μαρτίου του 1953. Κι εγώ που τόσα χρόνια ζούσα με την ψευδαίσθηση ότι ζει ανάμεσά μας, στην ντάτσα της Ιστορίας.





Αυτά παθαίνει, θα μου πείτε, όποιος παίρνει κατά γράμμα τους ποιητές.
Ο Rafael Alberti στην ωδή που του αφιέρωσε επαναλαμβάνει 15 φορές ότι ο Στάλιν δεν πέθανε.
Με την ίδια αυτοπεποίθηση ο δικός μας Γιάννης Ρίτσος γράφει: «Οχι δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι αλήθεια. Σταματήστε τις καμπάνες. Σταματήστε τις. Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν πέθανε».
Ο Pablo Neruda καταφεύγει σε μια πιο λυρική διατύπωση: «Το φως δεν χάθηκε».