15.8.14

We Never Change...

Coldplay








Ο κατά ΣΥΡΙΖΑ πολιτισμός…



Η βραδιά της Πέμπτης, 5 Αυγούστου στο Art café της Δημοτικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας υποσχόταν ποιότητα: η ερμηνεύτρια Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και ο πιανίστας Σάκης Κοντονικόλας θα ερμήνευαν μία σειρά από τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών με θέμα τη θάλασσα.



Επρόκειτο για μία εκδήλωση στα πλαίσια της προστασίας της φύσης.
Η φύση υπήρξε στην αρχαιότητα το θεμέλιο της ελληνικής κοσμοθεωρίας. Προσπαθώντας να τη γνωρίσει ο άνθρωπος αναγκαζόταν να προστατευτεί από τις απρόσμενες φυσικές της αντιδράσεις και να εφεύρει από ρούχα, σπίτια, εργαλεία δουλειάς και οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια ονομάστηκε πολιτισμός.

Σύντροφοι, μην κλαίτε…



Πέρυσι, ο αδελφικός φίλος και συνάδελφος Δημήτρης Γαρούφας, με ξενάγησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμφίπολη, εκεί που έπεσε πολεμώντας ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς όλων των εποχών, ο Βρασίδας.
Αυτός ο Σπαρτιάτης, πρότυπο πολεμικού ηγήτορα, με μια φράση του, που καταγράφει ο Θουκυδίδης, συνόψισε το τι εστί στρατιωτική ηγεσία: «Τρία του καλώς πολεμείν. Το εθέλειν, το αισχύνεσθαι και το τοις άρχουσι πείθεσθαι». Σε ελεύθερη μετάφραση, «τρεις είναι οι αρετές του καλού πολεμιστή: η αποφασιστικότητα, το αίσθημα τιμής και η υπακοή στην ηγεσία».




Πήγαμε στο Μουσείο κι εκεί είδα τον θώρακά του , που βρέθηκε στον τάφο του.
Νίκησε στη μάχη κατά των Αθηναίων αλλά σκοτώθηκε έξω από τα τείχη, προκινδυνεύων ο ίδιος των ανδρών του.
Αιώνιο παράδειγμα ηγεσίας και στα λόγια αλλά και στην ύστατη του πράξη.


Επιτομή μιας ταφής



[Καλύτερα παραμυθάς, παρά μπερδεμένος αμόρφωτος που προσποιείται τον ειδήμονα.]

Ο Αλέξανδρος πεθαίνει στην Βαβυλώνα. Τον βαλσαμώνουν και τον μεταφέρουν σε ένα όχημα που περιγράφεται με ακρίβεια, είναι ζωοκίνητο και εκτός τις πολυτελείς λεπτομέρειες έχει και τεχνολογικές καινοτομίες, όπως σφαιρικές «ρόδες» που επιτρέπουν κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις.



Υποτίθεται πως ο Περδίκκας που συνοδεύει το όχημα θα μεταφέρει τον Αλεξανδρο στην Μακεδονία. Εικάζεται πως ως Αργεάδης, θα ταφεί στις Αιγές. Ο Πτολεμαίος «δεσμεύει» την σορό, ο νεκρός παραμένει είτε στο προσωρινό του κιβούρι στην Αλεξάνδρεια είτε σε αιγυπτιακη πόλη με σεβαστή νεκρόπολη.

Παιδεία χωρίς αποτελεσματικότητα.



Από την παιδεία λείπουν πολλά.
Πρωτίστως τα λεφτά για τις υποδομές.
Η Ελλάδα υποχρηματοδοτεί την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να λείπουν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία, αλλά ταυτόχρονα είναι γαλαντόμος στις προσλήψεις εκπαιδευτικών.




Πριν από την κρίση τουλάχιστον είχαμε τους διπλάσιους αναλογικά δάσκαλους και καθηγητές σε σχέση με τη Φινλανδία, αλλά η Φινλανδία πρωτεύει στα αποτελέσματα της εκπαίδευσης, ενώ η Ελλάδα συνωστίζεται στις κάτω βαθμίδες με άλλες τριτοκοσμικές χώρες.

Τα μπάνια του λαού είναι η χαρά του πολιτικού!



Πήγαινε, φίλε μου, διακοπούλες και άσε την τύχη σου να δουλεύει!
Άλλωστε ήταν βέβαιο πως δεν θα άλλαζαν και κάτι οι ευρωεκλογές. Χτύπησε μια-δυο φορές ο Αντώνης το χέρι στο τραπέζι και κάτι τρέχει στα γύφτικα!




Ουσία μηδέν, σε συνδυασμό με την ανοχή ενός εκ των άμεσα φταιχτών για τα μνημόνια εξ αρχής και ενός εν δυνάμει αριστερού, που προετοιμάζει καρτερικά τη δήθεν θριαμβευτική ενθρόνισή του.

Σκεπάστηκαν οι Σφίγγες!



Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.




Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.