23.11.14

Regiment...

David Byrne & Brian Eno



Το δράμα της χώρας, και του … Καμένου!



Μπορεί η ιστορία της χώρας μας, από τότε που γίναμε ανεξάρτητο κράτος, να είναι γεμάτη από τραγωδίες, αλλά όπως είναι φυσικό, αφού (κυρίως) για ανθρώπους μιλάμε, υπήρχαν ανέκαθεν και στοιχεία φαρσοκωμωδίας.




Μπορεί παλιά αυτό να μην ήταν τόσο εμφανές, αφού δεν υπήρχαν τα ΜΜΕ όπως τα ξέρουμε σήμερα, ούτε τα κανάλια, ούτε το διαδίκτυο, οπότε ο κάθε πολιτικός και κυβερνητικός μεγαλοπαράγοντας μπορούσε και  καλύπτονταν πίσω από ένα πέπλο «σοβαρότητας» (πιο πολύ σοβαροφάνειας), και ότι έκανε το έκανε μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, και ας ήταν τενεκές ξεγάνωτος.
Σήμερα όμως ζούμε στην εποχή της απόλυτης διάχυσης της πληροφορίας…

Τάξη στο χάος του ποδοσφαίρου…



Η θλιβερή κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου μάς υπενθυμίζει με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να γίνουμε κανονική χώρα και σε αυτό τον τομέα.



Οχι για να σταματήσουν τα σκάνδαλα στο λαϊκότερο άθλημα (αυτά θα υπάρχουν πάντα και παντού) αλλά για να εφαρμοσθεί ο νόμος της πολιτείας και όχι ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί σήμερα από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο σωματείο…

Φυσικό αέριο: Ο ισχυρός δεσμός Ευρώπης και Ρωσίας.



Εδώ και μήνες, το φυσικό αέριο και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο διακοπής παροχής του από τη Μόσχα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ως απάντηση στις κυρώσεις των Δυτικών, αποτελεί μείζον ζήτημα.
Ο χειμώνας έρχεται, και το ΝP αναλύει τα δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η ολική ρήξη είναι δύσκολη.



H Ρωσία είναι αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, ικανοποιώντας το 1/3 των αναγκών της, ύψους 80 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ συνολικά αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εταίρο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 50% των ρωσικών ροών προς τα κράτη-μέλη πέρασε την περσινή χρονιά από το έδαφος της Ουκρανίας και έτσι η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου-ΕΕ για την αποπληρωμή των χρεών των Ουκρανών (3,1 δισ. δολάρια) -αλλά και της τιμής του- είναι κλειδί για την ομαλή παροχή το χειμώνα…

Τι μπάλα παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;



Δεν ξέρω κανέναν πολιτικό που να θέλει και να μπορεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα στα ελληνικά γήπεδα.
Έχουν περάσει πολλοί από τις διάφορες θέσεις αλλά άλλοι ούτε μυρωδιά δεν πήραν όσο κάθησαν και άλλοι απλά εκμεταλλεύθηκαν τη θέση για τις γνωστές «αγαθοεργίες», διορισμούς, λεφτά σε συλλόγους της εκλογικής τους περιφέρειας, φορολογικές διευκολύνσεις.



Ένα τίμιο πάντως και κερδοφόρο πρωτάθλημα δεν κατάφεραν να μας προσφέρουν, για να έχουμε λόγο κι εμείς να τους θυμόμαστε…

Η Cosco και το λιμάνι του Πειραιά…



Η επένδυση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο λιμάνι του Πειραιά κατατάσσεται ως μία από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.


 
Όταν η υπό κρατικό έλεγχο κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία έφθασε πριν από χρόνια στον Πειραιά, σημειώνει το δημοσίευμα, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία απεργία των λιμενεργατών διάρκειας 1,5 μηνών και με ένα πανό στην προκυμαία που έγραφε «Cosco γύρνα πίσω»…


Ανοίγουν οι προσφορές ιδιωτών για τα αεροδρόμια.



Κορυφώνεται η αγωνία για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Τη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης, ενώ την Τρίτη θα ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές.




Στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι η ανακήρυξη των αναδόχων ως τα τέλη Νοέμβριου.
Βάσει της σύμβασης παραχώρησης, βασική υποχρέωση του αναδόχου είναι η υλοποίηση επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέσα στην προσεχή τετραετία.
Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα γίνει σε δύο ομάδες.