1.4.13

Mind Games.....

Mind Games, by John Lennon....



Το πολιτισμικό θαύμα της Ισλανδίας.


Η Ισλανδία ξέφυγε από τις δαγκάνες της λιτότητας, και κατάφερε να κάνει τον πολιτισμό της τον δεύτερο σε μέγεθος συνεισφέροντα τομέα στο ΑΕΠ της, με €1 δισ περίπου έσοδα τον χρόνο.
Η ανεργία βρίσκεται στο 5.7%, η ανάπτυξη στο 3%, και ολόκληρο το νησί δονείται από τους ήχους της μουσικής, και από τα γυρίσματα ταινιών! 


Αν η οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας το 2008 παίζει το ρόλο ενός εργαστηρίου πειραμάτων σχετικών με την παγκόσμια οικονομική κρίση, τότε καλά θα κάναμε να κρατάμε σημειώσεις για τις λύσεις που μας προσφέρουν οι Ισλανδοί.

Η ψεύτικη φιλία της Τουρκίας με το Ισραήλ.


Το αν ήταν μια σοφή κίνηση ή μη, σηκώνει πολλή συζήτηση.
Αλλά έτσι όπως φαίνεται, η συγγνώμη που ζήτησε ο Benjamin Netanyahu από την Τουρκία θυμίζει την διπλωματική εκδοχή μιας συγγνώμης που θα ζητούσε η δαρμένη σύζυγος από τον θύτη άνδρα της….


Ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ Namik Tan, προσπάθησε να γλυκάνει το χάπι λέγοντας πως «όπως πάντα πιστεύαμε, μόνο οι πραγματικοί φίλοι ζητάνε συγγνώμη…».

Καταραμένο αεροσκάφος;


Πολλές φορές ακούμε να λένε για καταραμένα αυτοκίνητα, πλοία φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, κλπ.
Αλλά αεροπλάνα;


Διαβάστε λοιπόν  τι έπαθε ο νεαρός ιδιοκτήτης και πιλότος ενός μονοκινητήριου αεροσκάφους στην πολιτεία Tennessee των ΗΠΑ.


Είναι σάπιο το υλικό… δυστυχώς!


Ακούω και διαβάζω διάφορους, κατά καιρούς, που έμπλεοι εθνικής περηφάνιας οργίζονται με την κυβέρνηση που θέλει να «ξεπουλήσει» σε ξένους κομμάτια της δημόσιας και εθνικής μας περιουσίας.


Η πράξη αυτή, λένε, ισοδυναμεί με εθνική προδοσία!
Και στη συνέχεια καταφέρονται εναντίον των διάφορων κυβερνητικών παραγόντων, που είναι τόσο «άχρηστοι, και τόσο υποδουλωμένοι σε ξένα συμφέροντα», που αντί να στρώσουν τον κώλο τους κάτω και να αναδιοργανώσουν- εξορθολογίσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις κλπ, αυτοί προτιμούν να τις πουλήσουν, και μάλιστα όσο όσο!


Μήπως θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τον «λατρευτό ηγέτη»;


Γιατί άραγε όλοι υποθέτουν πως ο «υπέρτατος ηγέτης» το «βασιλείου των ερημιτών»  της Βόρειας Κορέας μπλοφάρει όταν λέει πως σκοπεύει να λογαριαστεί με την Αμερική και με την Νότια Κορέα;

 
Εκτός από τον Victor Cha του Foreign Policy, οι υπόλοιποι αναλυτές δεν πιστεύουν πως ο Kim Jong Un εννοεί αυτά που λέει.
Ίσως όμως να τα εννοεί…
Ίσως είναι έτοιμος για φασαρίες…

Εκεί που δεν ταξιδεύει κανείς….


Οι πιθανότητες είναι να μην έχετε καν ακουστά το κράτος Nauru, πόσο δε μάλλον να το έχετε επισκεφτεί…


Και αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, αφού το συγκεκριμένο μικροσκοπικό νησιωτικό κρατίδιο, αποτελεί τον λιγότερο δημοφιλή τουριστικό προορισμό στον πλανήτη!

Ασύμβατα και επικίνδυνα…


Αμαθείς και επαΐοντες αναφέρονται εξαντλητικά στις συγκλονιστικές ανατροπές που συντελούνται στον χώρο της οικονομίας -χρηματοπιστωτικής ή πραγματικής.
Ουδείς αμφισβητεί την ορθότητα των διαπιστώσεων αυτών, πολύ περισσότερο καθώς η κρίση γίνεται αισθητή με τρόπο οδυνηρό από το σύνολο των πολιτών - σε Ελλάδα, Κύπρο, στον Νότο και γενικώς στην Ευρωζώνη.




Αλλά ήδη από ετών -πολύ πριν από την εκδήλωση της τραπεζικής κρίσεως στις ΗΠΑ το 2008 και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη- ένας ικανότατος χειριστής των αγορών ή κατ’ άλλους διεθνής κερδοσκόπος, ο κ. Τζορτζ Σόρος είχε επισημάνει ότι το οικονομικό μοντέλο που είχε υιοθετήσει η Ευρώπη θα οδηγούσε αναπότρεπτα σε αλλοιώσεις του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, όπως υφίσταται έως τώρα.


Βρε τι έπαθε!


Τα... γλύτωσε από την πτώχευση και την απειλή του κουρέματος και τα έχασε από τα ποντίκια.


Ο λόγος για συνταξιούχο που ζει στην  περιοχή Μακρυγιάννη της Πάτρας, ο οποίος θορυβημένος από τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με τις τράπεζες, σήκωσε τις καταθέσεις του και αποφάσισε να  φυλάξει τα λεφτά του στο υπόγειο του σπιτιού του.



Μια νέα προσφορά του Ορθογράφου!


Από σήμερα 1/4/13, και για δυο φορές την εβδομάδα, ο Ορθογράφος αποφάσισε να προσφέρει λίγο πολιτισμό μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζοντας στους αναγνώστες του το λαμπρό ποιητικό έργο ενός σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη, επιστήμονα, πολιτικού, αλλά πάνω απ’ όλα ενός μεγάλου  ανθρώπου με το Α κεφαλαίο.

 
Αναφερόμαστε στον  Θεσσαλονικιό Τάσο Κουράκη, βουλευτή του Σύριζα, του οποίου οι στοχασμοί δεν περιορίζονται στην πεζή καθημερινότητα της πολιτικής, αλλά μέσα από στίχους βγαλμένες από το είναι του, μπορούν και μας ταξιδεύουν μακριά… μακριά από μνημόνια, από τρόικες, από ανεργίες, από χαράτσια…