26.1.14

Hell's Bells....

AC/DC (Back in Black).



Ο Bill Gates, και η παγκόσμια φτώχεια…



Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Bill Gates έκανε μια παράτολμη πρόβλεψη λέγοντας πως μέχρι το 2035 δεν θα υπάρχουν σχεδόν καθόλου φτωχά κράτη στον κόσμο!



Πρόκειται απλά για μια υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη του πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη, ή υπάρχουν κάποια στοιχεία που να την στηρίζουν;

Ποιμενική ασυμφωνία…



Ο Ιορδάνης (Δάνης) Συμεών Τζαμτζής εκλέγεται με τη Ν.Δ. στον ιστορικό νομό Πέλλας.
Ο Μιχάλης Κασσής εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ στον ιστορικό νομό Ιωαννίνων.



Ο κ. Τζαμτζής, γνωστός και ως Δάνης ο ψηφολέκτης, προ καιρού είχε απασχολήσει το πανελλήνιο με τα προϊόντα που παράγουν οι σωματικές του ανάγκες όταν είπε ότι «το κάνει παξιμάδι για να ζήσει»…

Τα υποβρύχια των αρχαίων Αθηναίων…



Η τριήρης, επανδρωμένη με Αθηναίους στρατιώτες και ναυτικούς, ήταν το απόλυτο όπλο. 
Γι αυτό, η κατασκευή και η συντήρησή της, ήταν πανάκριβη υπόθεση.



Οι πλούσιοι της εποχής, όμως, αντί να βγάζουν μίζες από τις προμήθειες, όπως οι σύγχρονοι Έλληνες, έπρατταν το ακριβώς αντίθετο και χρηματοδοτούσαν όλα τα έξοδα…

Ιμπεριαλισμός και … πορτοκάλια.



Διαβάζουμε ότι τον τελευταίο μήνα ακυρώθηκαν δύο παραγγελίες πορτοκαλιών Χανιώτη εξαγωγέα από Ολλανδία και Αυστρία, όταν σε αυτές βρέθηκαν υπολείμματα του εντομοκτόνου Dimethoate (Ντιμεθοέιτ).



Προφανώς ο παραγωγός αυτός θα θεωρηθεί ως απλός απατεώνας και θα κριθεί με αυτό τον τρόπο στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Ούτε πρόκειται να υπάρξουν ολοσέλιδα στις εφημερίδες προβάλλοντας τις απόψεις του ούτε πρωτοσέλιδα άρθρα πού να ζητάνε την επιεική αντιμετώπισή του.
Κι όμως όλα αυτά θα ήταν τελείως διαφορετικά αν ο εν λόγω παραγωγός είχε ιδεολογία και ερμήνευε τις ενέργειές του ως πολιτική πράξη.
Τότε πράγματι τα πράγματα θα άλλαζαν δραματικά.

Οικονομική ιστορία, και πραγματικότητα.



Εφαρμόζοντας πάντα το «γηράσκω αεί διδασκόμενος», είχα την ευκαιρία στην διάρκεια των θερινών διακοπών να προβληματιστώ εκ νέου διαβάζοντας για το αν υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει οικονομική επιστήμη.



Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διαβάσαμε δύο βιβλία που ίσως στην Ελλάδα δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητος και τα οποία είναι μεν γνωστά στον εκτός Ελλάδος δυτικό κόσμο, πλην όμως τόσο λίγο ώστε να μην προσφεύγουν σε αυτά όσοι θέλουν να μάθουν. 

Όχι άλλη βία…



Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους η βία, ως εκδήλωση πολιτικής τοποθέτησης, είναι μόνιμο στοιχείο στο πολιτικό προσκήνιο και την καθημερινή πραγματικότητα. Άλλοτε εμφανίστηκε από οργανωμένες ομάδες και άλλοτε από μεμονωμένα άτομα, πάντα όμως με την ίδια αποκρουστική μορφή: της δολοφονίας πολιτικών αντιπάλων.



Μια από τις πρώτες εκδηλώσεις πολιτικής βίας ήταν η δολοφονία του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη.
Αντικείμενό της: Η εξουσία σε μια Ελλάδα που έκλεινε πληγές, ύστερα από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα, καθώς επίσης και η θέση των αγωνιστών του ’21 στη Νέα Διοίκηση.
Ζημιωμένη: Η Ελλάς, που εισήχθη σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και εμφύλιας σύγκρουσης, με αποτέλεσμα την επιβολή ξένης Αρχής από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις, που επισφραγίσθηκε με την έλευση των Βαυαρών Αντιβασιλέων και του Όθωνα.