9.11.16

Now I Ride Alone...

The Dream Syndicate




Το τέλος της «πολιτικής ορθότητας»…



Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών υπήρξε ανατρεπτικό, αλλά όχι εντελώς απροσδόκητο. Όλοι οι δείκτες βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν προβλέψεις έδειχναν πιθανή επικράτηση του Trump. Λόγου χάρη, πολιτείες που πάντα βγάζουν Πρόεδρο, όπως το Missouri, το Ohio και η Florida, όλες οι έρευνες έδειχναν πως κατά πάσα πιθανότητα θα τις κέρδιζε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος. Επίσης πάρα πολλές επιμέρους κομητείες, που παραδοσιακά δείχνουν ποιος θα βγει Πρόεδρος των ΗΠΑ, έδειχναν τα ίδια πράγματα. Λόγου χάρη, το Hillsborough στη Florida.




Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε επίσης το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί, παρά τη μεγάλη πολιτική τους εμπειρία, κάνουν τα τελευταία χρόνια ένα τραγικό λάθος. Εκλέγουν υποψήφιο από τον Βορρά. Από την εποχή όμως που εξελέγη πρόεδρος ο John Kennedy -και τη μεταστροφή προς τους ρεπουμπλικάνους του κυβερνήτη του Τέξας Connally- οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ξαναεκλέξει Πρόεδρο που προέρχεται από το Βορρά. Διότι δίχως τη στήριξη ενός μέρους του συντηρητικού εκλογικού σώματος του Νότου, είναι αδύνατον να εκλέξουν τους αναγκαίους εκλέκτορες. Εξαίρεση υπήρξε μόνο ο Barack Obama, ο οποίος όμως αφενός μεν πήρε όλες τις ψήφους των μειονοτήτων στην κάλπη, ευνοήθηκε δε και από τη μεγάλη οικονομική κρίση που μόλις είχε ξεσπάσει. Διαφορετικά και τότε πρόεδρος θα είχε εκλεγεί ο McCain...


H σπορά του Τραμπ, ο Αλέξης και η κυριαρχία του λαϊκισμού…



Όλο αυτό που συμβαίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη μεγαλειώδη πορεία του είναι πέρα και πάνω από το ποιος διαδέχεται τον Μπ. Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Είναι ο μεγάλος νικητής ανεξαρτήτως από το αν είναι ρατσιστής, βρόμικος, σεξιστής, οπαδός της Κου Κλουξ Κλαν, βίαιος ή… βιαστής, επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη. Είναι ο μεγάλος νικητής γιατί απλά κατάφερε να μετατρέψει τις αμερικανικές εκλογές σε σόου και να κυριαρχήσουν οι ιδέες του σε όλο τον πλανήτη.




Από εδώ και στο εξής τίποτε δεν θα είναι όπως χθες και αυτό δεν έχει σχέση με τον νικητή. Είναι κάτι βαθύτερο που περνά καθέτως και οριζοντίως τις κοινωνίες όλων των χωρών, ανεξαρτήτως ηπείρου...


Η νίκη Τραμπ και οι επιπτώσεις της για την Ελλάδα…



Η επικράτηση του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές, επηρεάζει χωρίς αμφιβολία τη ζωή και του τελευταίου πολίτη του πλανήτη.




Από τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία, οι διεθνείς σχέσεις ακόμα και η πολιτική για το κλίμα. Οι επιπτώσεις αυτές, θα έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στη ζωή και του τελευταίου Έλληνα πολίτη...

Αυτ-απατεώνες…



Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ με ένα, ασήμαντο κατά τα άλλα περιστατικό, που δείχνει ωστόσο πολύ σοβαρά πράγματα για την πνευματική κατάντια της χώρας. Και την αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑίκου ήθους.  Ο νέος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, υπεύθυνος για τις επενδύσεις κλπ., στο παρελθόν είχε συγγράψει και υπογράψει πονήματα για τη μετάβαση της Ελλάδας σε διπλό νόμισμα! Κι όχι μία φορά, αλλά τέσσερις τέτοιες «εργασίες» φέρουν την υπογραφή του, όπως μαθεύτηκε εκ των υστέρων.




Μέχρις εδώ καλά. Καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του. Και να κάνει και λάθη, βρε αδελφέ…  Όμως, το πρόβλημα αρχίζει από δω και πέρα.
Την άποψη αυτή ουδέποτε αναθεώρησε δημόσια (όπως δημόσια τη διατύπωνε επί χρόνια), μέχρι που τον έκανε ο Τσίπρας υπουργό! Οπότε, όταν ο Τύπος εντόπισε τις απόψεις που εξέφραζε ως πρόσφατα, απάντησε το όντως …αποστομωτικό:
--Αυτή ήταν η «ακαδημαϊκή μου άποψη, τότε. Τώρα κατάλαβα πως ήταν λάθος. Και δεν την υποστηρίζω πια.
Τι σημαίνει αυτό;


Μετά τον ανασχηματισμό τι;



Μπορεί να πήρε λίγο παραπάνω χρόνο η κυοφορία του ανασχηματισμού, αλλά τελικά απέδωσε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο. Για την ακρίβεια νέο κατά το ένα τρίτο: αυτό που αφορά τους 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τα πάνω τους. Καλή ιδέα... Τα άλλα δύο τρίτα όμως θολώνουν την εικόνα. 




Ότι έστειλε στον πάγκο τον Δρίτσα ή τον υπουργό που είχε σύνδρομο αμετακίνητου -επειδή του  έβαλε "άριστα είκοσι" προ διμήνου- δεν βλάπτει. Αλλά δεν άντεξε -ή δεν διακινδύνευσε- περισσότερη σύγκρουση...