16.7.13

Ο ενοχλητικός χωριάτης.



Επειδή ο διορισμός του κ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου και θα εκπροσωπήσει την έρημη χώρα, προκάλεσε κάτι σαν εθνική ομοφωνία αντίστοιχη με την ευφορία της ομήγυρης που ακούει ένα επιτυχημένο ανέκδοτο, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω ορισμένα βασικά.



Κατ’ αρχάς, ο κ. Παπουτσής ό,τι κατάφερε στον μάταιο τούτο τόπο δεν το κατάφερε τυχαία.
Όχι μόνον γιατί γεννήθηκε στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή και είχε την ικανότητα να ενταχθεί στο πασοκικό baby booming, χωρίς να μπορεί να προτάξει κανένα άλλο προσόν που θα σκίαζε ενδεχομένως την κομματική του θητεία.
Αλλά και γιατί στον καιρό της ωριμότητάς του, τότε που ο άνθρωπος απαλλαγμένος από τα βάρη της νεότητας είναι έτοιμος να προσφέρει τη σωφροσύνη του, την πείρα του και την εν γένει σοφία του, αντελήφθη ότι δεν αρκεί να αποτύχεις για να επιβραβευθείς και να επιτύχεις.

 

Με τον Αλέξη στα λιβάδια…



Σήμερα το πρωί πήγα για καφέ με δυο φίλες.
Τρομακτική εμπειρία.
Φαιδρή μεν, τρομακτική δε…



Κι αυτό διότι, αν και αμφότερες είναι «βολεμένες» δημόσιες υπάλληλοι, με χαλαρό καθεστώς εργασίας, καλό μισθό, προνόμια, κλπ, εν τούτοις συναγωνίζονταν η μια την άλλη στο ποια θα βρίσει περισσότερο τον Σαμαρά, και ποια θα καταραστεί περισσότερο τον … Στουρνάρα.
Μάλιστα, όπως έλεγαν, αν τον δουν μπροστά τους (τον Στουρνάρα)  θα του ρίξουν σφαλιάρες!!!!!

Ο επιθανάτιος ρόγχος των αθλημάτων στίβου…



Η πρόσφατη είδηση που θέλει τους δυο κορυφαίους δρομείς του κόσμου,  τον Αμερικανό Tyson Gayand, και τον Τζαμαϊκανό Asafa Powell, να έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι, αποτελεί μια πολύ άσχημη τροπή για τον στίβο ως άθλημα.



Και μάλιστα, όπως λένε πολλοί, το χτύπημα μπορεί να αποβεί και μοιραίο…

Μεταπτυχιακό για να κόβεις κλήσεις;



Είχα την εντύπωση ότι τα αποδεικτικά σπουδών είναι τίτλοι γνώσεων, ικανοτήτων και κατάρτισης.
Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι επιστήμονες, ο καθένας στον τομέα του και μετά από χρόνια εκπαίδευσης και γνώσεων αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες.
Όμως άκουσα με έκπληξη έναν νεαρό πρώην δημοτικό αστυνομικό να διαμαρτύρεται αγανακτισμένος και να φωνάζει ότι έχει… μεταπτυχιακό και πώς δεν είναι δυνατόν να απολύονται άνθρωποι με περγαμηνές και πτυχία! 



Πέραν του γεγονότος ότι δεν απολύονται αλλά μετατάσσονται στην ΕΛΑΣ, είμαι σίγουρη ότι στις ανώτατες σχολές δεν υπάρχει …ειδικότητα του  δημοτικού αστυνομικού πχ στο σπουδαίο έργο της… κοπής κλήσεων για παράνομη στάθμευση! 
Συνεπώς  ο διαμαρτυρόμενος δημοτικός αστυνομικός και μάλιστα μεταπτυχιακός, μάλλον σπούδασε μία άλλη ειδικότητα.
Μπορεί να ήταν αρχιτέκτονας, ή μηχανικός, ή γεωλόγος, πιθανότατα οικονομολόγος.

Η οριζόντια αφασία, και ο θείος Μητσοτάκης…




Ώστε έτσι, ο Μπακογιάννης διαφωνεί με το θείο Κυριάκο Μητσοτάκη, καθότι θίγεται ως Δήμαρχος , από τις μετατάξεις της δημοτικής αστυνομίας.
Όλοι βέβαια θα διαφωνούσαν με τον μικροθείο τους, αν ήταν δήμαρχοι και κανείς δε θα συμφωνούσε με τον ανηψιό, αν δε τα έβαζε με τον κακό Υπουργό.
Ο καθένας κρίνει από τη θέση στην οποία βρίσκεται λοιπόν.
Δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πλούσιοι , φτωχοί, δημόσιοι, ιδιωτικοί, άνδρες, γυναίκες, gay, straight... διαβάζουν τη ζωή μέσα από την υποκειμενική θεώρηση της κοινωνικής τους θέσης.



Σε γλώσσα χαλαρής αργκό αυτό λέγεται άλλο χαρμάνι, άλλη παραμύθα ή διαφορετικά με όρους σφιχτής κοινωνιολογίας, παραπέμπει στο περίφημο σύνδρομο της «πρωταρχικής θέσης».
Η πολιτική όμως είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι η απάλειψη της επίδρασης του υποκειμενισμού της «πρωταρχικής θέσης» ή διαφορετικά, ως νοητικό πείραμα, είναι ο ιδανικός σχεδιασμός της ζωής, όπως θα ήταν αν δεν είναι γνωστοί οι ρόλοι εκ' των προτέρων, υπό την αντίστροφη συνθήκη της «πρωταρχικής άγνοιας δηλαδή.
Έτσι η δικαιοσύνη προσεγγίζεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα.



Το ευάλωτο συγκεντρωτικό κράτος.



Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το ινστιτούτο ερευνών RAND να σχεδιάσει ένα σύστημα επικοινωνίας ικανό να αντέξει σε μια πυρηνική επίθεση.
Ήταν η εποχή του Ψυχρού Πολέμου και, όπως είπε σε συνέντευξή του πολύ αργότερα ο αρχιτέκτονας του πρώτου Διαδικτύου Πολ Μπάραν, η λογική του υπουργείου Αμυνας ήταν «να μπορέσουν οι ΗΠΑ να αντέξουν την πρώτη επίθεση και να έχουν την ικανότητα να ανταποδώσουν το χτύπημα». (Wired, Μάρτιος 2001)




Η ιδέα του Πολ Μπάραν και των άλλων ερευνητών στη RAND ήταν επαναστατική. Κατανόησαν ότι ένα ιεραρχικά δομημένο σύστημα επικοινωνιών με ένα ή δύο ή τρία κέντρα ήταν ευάλωτο· ο εχθρός σίγουρα θα τα γνώριζε και θα τα χτυπούσε.
Εάν αυτά έβγαιναν εκτός λειτουργίας, όλο το δίκτυο κατέρρεε.
Έτσι, κατέληξαν στην αποκέντρωση.

Ο ψεκασμένος κομμουνισμός του Σύριζα…



Διάβασα το «αναγκαίο επαναστατικό, σοσιαλιστικό» κυβερνητικό πρόγραμμα της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Δικτατορία του προλεταριάτου.
Περιγράφεται μία κομμουνιστική μη δημοκρατική κοινωνία, στην οποία οι διαφωνούντες θα υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση και αδίστακτη καταστολή. Μία εντελώς κλειστή και απομονωμένη οικονομία κεντρικού προγραμματισμού, εξοντωτικής φορολόγησης, δημεύσεων περιουσιών και τελικά ισοπέδωσης των πάντων.




Κανείς δεν θα επιτρέπεται να σηκώσει κεφάλι.
Ο φθόνος για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και για τις επιχειρήσεις είναι διάχυτος.
Οι πολίτες που σήμερα δηλώνουν πάνω από 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, που αποτελούν το 9% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, δηλώνουν το 33% του συνόλου των εισοδημάτων και πληρώνουν το 72% του συνόλου του φόρου εισοδήματος που πληρώνεται από φυσικά πρόσωπα, χωρίς μάλιστα τις έκτακτες εισφορές, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Οι υπόλοιποι θα εξαθλιωθούν βίαια και γρήγορα.