12.4.13

Supermarket...

Δημήτρης Πουλικάκος... στο σουπερμάρκετ!



Τρόμος πάνω από το δημόσιο...


Αυτό το διάστημα, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τον δημόσιο τομέα.
Το φάντασμα του τρόμου.
Και ποιοι τρομάζουν πιο πολύ;
Ποιοι βάζουν τα κλάματα;
Οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι, που γνωρίζοντας πως λειτουργεί το δημόσιο τρέμουν για την θέση τους. Οι άλλοι, οι υπόλοιποι, οι φύσει «επίορκοι», πάλι κάτι θα βρουν για να επιβιώσουν.
Το ότι το δημόσιό μας έχει πολύ σαβούρα, πολύ μπάζο,  το λέω και το γράφω εδώ και χρόνια.
Και δυστυχώς, για να διορθωθεί το όλο ζήτημα, εκτός από μια εκ βάθρων ανασύστασή του, χρειάζεται να αλλάξουμε και την ψυχοσύνθεση των υπαλλήλων του.
Κάτι που είναι αδύνατον, διότι η ανατροφή του καθενός είναι αυτή που είναι, την παίρνει κανείς από το σπίτι, και δεν αποκτάται ως δια μαγείας, επειδή ξαφνικά άρχισαν να σφίγγουν τα λουριά.



Έκανα την παραπάνω εισαγωγή, διότι όπως ακούω και όπως μαθαίνω, πράγματι επικρατεί τρόμος και αναβρασμός στις δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια, λόγω αιφνιδιαστικών ελέγχων των άσπιλων (χα χα χα) επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.
Οι οποίοι, πιεζόμενοι προφανώς από την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της πιέζεται από την τρόικα, ψάχνει να βρει «κοπανατζήδες», για να συμπληρώσει τα νούμερα αυτών που θα τεθούν σε αργία, έτσι ώστε να πάρουμε την πολυπόθητη δόση.
Λύσαμε δηλαδή το θέμα των επίορκων, και πιάσαμε τους κοπανατζήδες.
Αρκεί να μας βγουν τα νούμερα.

Καμάκι και … ξύλο.


Το πολιτικό καμάκι είναι, ίσως, ο πιο αρχαίος θεσμός του ελληνικού φοιτητικού κινήματος.
Ο νέος φοιτητής που έμπαινε δειλά στο κτίριο της σχολής αντίκριζε τραπεζάκια τίγκα στα φυλλάδια, κάθε λογής ιδεολογική πραμάτεια.


Οι φοιτητές που τον πλεύριζαν του πρότειναν να ενταχθεί στην παράταξη στην οποία ανήκαν και οι ίδιοι.
Κατά καιρούς, τα κίνητρα της στράτευσης ήταν διαφορετικά στις ιεραρχήσεις, και δεν ήταν πάντα ιδεολογικά.
Πολύ γρήγορα, ωστόσο, φτιάχνονταν οι κομματικές παρέες και, αναλόγως, και οι κομματικοί στρατοί. Κάθε κομματικός στρατός είχε κοινό lifestyle, κοινές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, κοινό κώδικα αναφοράς.
 


Οι κουμπάροι της Κύπρου.


Ο τάδε; Κουμπάρος.
Ο δείνα; «Αδελφότεκνος» (τέκνο αδελφού = ανιψιός).
Γιοι, κόρες, σύζυγοι ξαδέλφια...
Δεν πρόκειται για την περιγραφή κάποιου γενεαλογικού δέντρου, αλλά για την εικόνα της σύγχρονης κυπριακής πολιτικοοικονομικής πραγματικότητας.




Η διαφθορά έχει καταστεί οικογενειακή υπόθεση και, ως τέτοια, τυγχάνει ανοχής, αποδοχής και σε μεγάλο βαθμό «νομιμοποίησης».
Η ατάκα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» σπανίως ακούγεται στην Κύπρο, αφού, λόγω μεγέθους, ο ένας γνωρίζει τον άλλο πάρα πολύ καλά και οι συστάσεις περιττεύουν.


R.I.P. Μάγκι!


Ποιος είπε ότι οι παλαιότεροι πολιτικοί δεν  έχουν και σήμερα τους ένθερμους οπαδούς τους;
Τρανή απόδειξη ο Έλληνας Θανάσης Κρομμύδας, ο εξ Αμαλιάδος ορμώμενος υπάλληλος τραπέζης, γέννημα-θρέμμα φιλελεύθερος, που δηλώνει κατασυγκινημένος από τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά και παντοτινός θαυμαστής της. Σχεδιάζει,  μάλιστα, να πάρει κανονική άδεια από την τράπεζα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της βρετανίδας πολιτικού, όποτε κι αν αυτή γίνει!


Ο Κρομμύδας, με σπουδές Business (και μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ παρακαλώ!) δεν είναι μονάχα ένας άνθρωπος της Αγοράς, αλλά και ένας σύγχρονος νέος με έντονες πολιτικές ανησυχίες και δράσεις.
Είναι αναπληρωτής γραμματέας της Φιλελεύθερης Γωνιάς – της βασικής δηλ. συνιστώσας του φόρουμ Φιλελευθερισμός Εδώ και Τώρα!, το οποίο συνεργάζεται με το κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.
Μα την αλήθεια, όχι και λίγα πράγματα για έναν 28άχρονο νέο! 


Γυναίκες: Κάψτε τα σουτιέν! Σας είναι άχρηστα…


Μη φοράτε σουτιέν!
Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ένας ειδικός, μετά από μια μακροχρόνια επιστημονική έρευνα επί του γυναικείου στήθους.



Πρόκειται για τον καθηγητή του πανεπιστημίου Besançon της Γαλλίας Jean-Denis Rouillon, ο οποίος εδώ και δεκαπέντε χρόνια μελετάει γυναικεία στήθη, και μάλιστα από πολύ κοντά (ο τυχερός).


Προσοχή στους… κάστορες!


Όταν μιλάμε για επικίνδυνα ζώα, είθισται να φέρνουμε στο μυαλό μας τα λιοντάρια, τις τίγρεις, τους κροκόδειλους, κλπ.


Ευτυχώς που στη χώρα μας δεν έχουμε πολλά τέτοια, και άρα οι διάφοροι κυνηγοί μπορούν να συνεχίζουν να επιδεικνύουν τον ανδρισμό τους δολοφονώντας τσίχλες, μπεκάτσες και λαγουδάκια, με τα τηλεσκοπικά τους τουφέκια, δίπλα στην εθνικό οδό…

Σόιμπλε: «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω…»!


Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι που οι Γερμανοί παθαίνουν… αναφυλαξία όταν η συζήτηση πηγαίνει στα χρέη της χώρας τους από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, συμπεριφερόμενοι με έκδηλο εκνευρισμό, όπως αποδεικνύει η εσπευσμένη παρέμβαση για το θέμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;
Είναι οικονομικοί οι λόγοι ή μήπως η εξήγηση είναι πιο πολύπλοκη;



Στο θέμα λοιπόν των πολεμικών αποζημιώσεων (από τους δύο παγκοσμίους πολέμους) και του κατοχικού δανείου που ανακινήθηκε τελευταία μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ελλάδας να διεκδικήσει όσα της οφείλονται, εάν αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί της χώρας μας έχουν νομική βάση, αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Η Ντόρα άρχισε τα δικά της…


Μετά από σιωπή πολλών μηνών και μετά από πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε να ανασκουμπωθεί κι άρχισε να «χτυπά» την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με «αθώες» ερωτήσεις και «αθώες» παρεμβάσεις στη βουλή.



Την περασμένη εβδομάδα τα έβαλε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, γιατί το υπουργείο εξωτερικών αποφάσισε να καταργήσει τρεις θέσεις στη γενική γραμματεία απόδημου ελληνισμού και να δημιουργήσει μόνο μία θέση γραμματέα απόδημου ελληνισμού.