18.8.13

Η εξαπατημένη γενιά του Κλικ και του Νίτρο…



"Οι βάρβαροι."

Οι βάρβαροι δεν θα ξανάρθουν απ`τα σύνορα.

Τους εκπαιδεύουν οι σοφοί με τηλεόραση.

Κι οι ορδές τους απ`τα παιδικά δωμάτια θα ορμήσουν.

Π.Α. Σινόπουλος


Εδώ και 20 περίπου χρόνια, η Ελλάδα άλλαξε.
Φτιασιδώθηκε.
Κυρίως εξαιτίας των πακέτων της ΕΕ στην αρχή, και του εύκολου δανεισμού λόγω ευρώ στη συνέχεια.
Και όπως σε κάθε περίπτωση ξαφνικού πλουτισμού, έτσι και εδώ αυτό που είδαμε ήταν συμπεριφορές μαντάμ Σουσού, και όχι μια χώρα που αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά προκειμένου να αναπτυχθεί πραγματικά.



Η πολιτική τάξη που μας έλαχε στη διαχείριση της ξαφνικής ευμάρειας ήταν αυτή που ήταν (Άκης, Μαντέλης, Βουλγαράκης, κλπ.) οπότε εκεί πάω πάσο.
Τι να πω άλλωστε;
Απλά επιβεβαιώνεται το ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.
Ένα άλλο μέτωπο όμως, στο οποίο δόθηκε μια πιο ουσιαστική (μακριά από τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων) μάχη, ήταν αυτό του λάιφ στάιλ, το οποίο όσο και ασήμαντο ή επιδερμικό αν φαντάζει, εν τούτοις είναι αυτό που διαμορφώνει την νεολαία.
Δηλαδή το μέλλον.
Και άρα το σημερινό μας παρόν….




Έτσι, την ώρα που οι πολιτικοί μας ταγοί πλακώνονταν για το ποιος θα χώσει πιο βαθιά το δάχτυλο στο μέλι, οι opinion makers, οι διαμορφωτές συνειδήσεων, αφέθηκαν ελεύθεροι να παίξουν μπάλα κατά το δοκούν, χωρίς αντίπαλο, και κυρίως χωρίς διαιτητή.
Και αντί για μπάλα κλωτσούσαν τα κρανία των νέων μας… κυριολεκτικά.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Πετράν από τον Βόλο, ή την Ρούλα την ημιμαθή, που ο ένας  με περιοδικά του κώλου, και η άλλη  με φαντεζί τηλεοπτικά σκουπίδια, κατέστρεψαν μια δυο γενιές Ελλήνων… δημιουργώντας πνευματικά ζόμπι και τσαούσες με τατού.
Αναφέρομαι και στα πάσης φύσεως ιδιωτικά «κολέγια» και «πανεπιστήμια» που προέκυψαν, ακόμη και  ΙΕΚ, στις αίθουσες των οποίων σπούδασαν και απέκτησαν «μαϊμού» παιδεία και μόρφωση δεκάδες χιλιάδες νέων, που προερχόμενοι από μια δευτεροβάθμια εκπαίδευση της πλάκας (ελέω Πασόκ)  αποτελειώθηκαν κυριολεκτικά.
Ακόμη θυμάμαι χαρακτηριστικά μια τηλεοπτική διαφήμιση, που έκανε πάταγο στους νέους,  παρασύροντας πολλούς εξ αυτών, η οποία απεικόνιζε έναν προβληματισμένο για το μέλλον του νεαρό της Γ’ λυκείου, ο οποίος αποφάσιζε τελικά να σπουδάσει στέλεχος επιχειρήσεων σε κάποιο γνωστό ΙΕΚ, κάποιου που νομίζω ότι σήμερα αναζητείται ως φοροφυγάς.
Το σλόγκαν της ήταν "Γίνε ένας πετυχημένος μάνατζερ"!
Και το κλου; Όπως έδειχνε η διαφήμιση, δυο μόλις χρόνια σπουδών μετά, και ο ίδιος νέος στελεχάρα, με ολόδική του γραφειάρα, κοστουμιά και γραβάτα, και …. δυο πανέμορφες ξανθές γραμματείς να του κάνουν μασάζ στο σβέρκο για να χαλαρώσει, προφανώς μετά από μια κοπιαστική ημέρα σημαντικών χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
Αυτή η συγκεκριμένη διαφήμιση αποτελούσε την επιτομή της βλακείας που μας έδειρε ως χώρα τα τελευταία 10-20 χρόνια.
Και το μήνυμα της οποίας κατέστρεψε μια ολόκληρη νεολαία, η οποία σήμερα ζει το ψευδεπίγραφο όνειρο….
Διότι ποιος νέος 18αρης θα αναρωτιόνταν τότε για το πως είναι δυνατόν με μόνο δυο χρόνια (οκτάμηνα) σε ιδιωτικό ΙΕΚ να γίνει κανείς αμέσως σούπερ στέλεχος επιχειρήσεων, και μάλιστα χωρίς καν να πάει φαντάρος;
Και εν πάση περιπτώσει, αν με 2 χρόνια ΙΕΚ δικαιούσαι δυο γραμματείς, τότε με ένα πτυχίο ΑΕΙ ή με Μάστερ, τι δικαιούσαι;
Χαρέμια ολόκληρα να σε υπηρετούν;
Αμ το άλλο;
Αν ο 20άρης«διευθυντής» με το δίπλωμα του ... ΙΕΚ έχει δυο γραμματείς, αυτές οι ταλαίπωρες οι κοπέλες τι είναι;
Ούτε καν απόφοιτες δημοτικού;
Μιλάμε για βλακεία στη νιοστή, που όμως ήταν πραγματικότητα.
It boggles the mind, που λένε και οι Ιταλοί!
Για να μην αναφερθώ στις πάμπολλες σχολές «μαϊμού», όπου χιλιάδες κορίτσια σαν τα κρύα τα νερά σπούδαζαν …. «αεροσυνοδεία»(!!!), με τους καημένους τους ανυποψίαστους γονείς τους να πληρώνουν (επί δυο χρόνια παρακαλώ) τα μαλλιοκέφαλά τους σε κάποιους επιτήδειους «σχολάρχες», αγνοώντας ότι για να γίνει κανείς αεροσυνοδός δεν χρειάζεται κανενός είδους χαρτί!!!!!
Και όμως, κάποιοι πλούτισαν με αυτά και με αυτά.
Και χίλια δυο άλλα.
Έτσι, καταλήξαμε σήμερα σε μια «καταρτισμένη» νεολαία, που από την μία έχει άριστα στο απολυτήριο του λυκείου της, και είναι γεμάτη από χαρτιά, και πιστοποιήσεις, από την άλλη όμως στερείται παντελώς παιδείας ή έστω μόρφωσης.
Μπερδεύοντας τον Γλέζο με τον Γκλέτσο, και θεοποιώντας τον Μαζονάκη και την … Χατζίδου.
Και το κυριότερο;
Απογοητευμένη από την πραγματικότητα, την οποία ούτε η ίδια περίμενε, ούτε κανείς την είχε προειδοποιήσει, ή απέχει εντελώς από τα κοινά (το μεγαλύτερο σφάλμα κατά τον Αριστοτέλη), ή συντάσσεται  αγανακτισμένη πίσω από γιαλαντζί και επικίνδυνους σωτήρες τύπου Κασιδιάρη και Τσίπρα (του εμβληματικού αυτού ηγέτη της γενιάς του τίποτα).
Την ίδια ώρα που οι μέντορές της συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα κοχίμπας τους στην Μύκονο, ακούγοντας τον τροβαδούρο του έρωτα, και τον επαναστάτη της πίστας Ρέμο, οι οποίοι πονηρά σκεφτόμενοι αποποιούνται τις ευθύνες τους, κατηγορώντας για όλα τον «σακάτη» του Βερολίνου, και την «σιδηρά καγκελάριο».
Αρνούμενοι βεβαίως όχι μόνο να λογοδοτήσουν, αλλά ούτε καν να κόψουν μια δυο αποδείξεις.


Έτσι όλα μπαίνουν στη θέση τους.
Σε κουτάκια που μας βολεύουν.
Δεν φταίει κανένας ντόπιος για την κατάντια μας.
Μονάχα οι κακοί ξένοι (που όμως μας δανείζουν, προκειμένου να εισάγουμε πούρα και ξύδια).
Και εν πάση περιπτώσει, μόλις διώξουμε την χούντα που μας κυβερνά, και αναλάβει ο Αλέξης, δεν θα υπάρχει ανεργία, δεν θα υπάρχει φτώχια, δεν θα υπάρχει μνημόνιο, και πάνω απ όλα δεν θα υπάρχουν εισιτήρια!
Ούτε στα ΜΜΜ, αλλά ούτε και στις συναυλίες…
Μπορεί μάλιστα να έχουμε και δημόσιες και δωρεάν ξαπλώστρες.
Το μόνο που θα υπάρχει θα είναι η ουτοπική κοινωνία της (χαμένης) γενιάς του Κλικ και του Νίτρο.
Γεμάτη από χάιδες ερμαφρόδιτους με ξυρισμένα στέρνα, και από ξεβράκωτες μπίμπο με σκουλαρίκια στον αφαλό, και μπόλικα μάστερ.
Που θα γλεντάνε ελληνικά και ολημερίς στα μπιτσόμπαρα, ακούγοντας παραδοσιακά τσιφτετελοποπ!
Κι’ άσε τον «σακάτη» να ζηλεύει …
Ολέ!
Και σε άλλα με υγεία…

Strange Attractor

32 σχόλια:

  1. καλά τα λες αλλά δε τα θίγεις ολα ομως

    Η δημόσια εκπάιδευση ειναι άγια δηλαδη και καταρτίζει άμεσα τους σπουδαστες στη κοινωνία ενώ η ιδιωτική ειναι σάπια και κενή;

    αν τωρα εχεις τελειώσει κάποιο ΚΡΑΤΙΚΟ πανεπιστήμιο και σου πήρε κάποιος βυσματίας ΙΕΚτζής τη θέση και εχεις πικρία οκ, αλλα να τα λέμε και ολα.

    Ουτε για τον ατομικισμό αναφέρεις ξεκάθαρα οτι φτάσαμε να γινουμε ενα κράτος που δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τον συνάνθρωπο. Οχι φιλε, ο κόσμος φταίει, οι πολιτικοι παραπλανούν, οι πολιτικοί ΠΑΝΤΑ παραπλανούν, ο κόσμος αποφασίζει, και ο κόσμος αποφάσισε τη βόλεψη του και τη πάρτη του και τα λούζεται τώρα. Αν χρησιμοποιούσε το μυαλό του και δε του το εκανα μαρμελάδα οι πολιτικοί, η TV τα blogs και ο φόβος δε φτάναμε εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λέιε πολύ ωραία. Ετσι είναι. Απ'ότι κατάλαβα εσύ θέλεις να ακούσεις αυτά, που θές. Δεν μπορεί πει τα πάντα, διότι θα διαβάζαμε 20 ωρών κείμενο Δυστυχώς αλλοτρίωσαν τον Ελληνα. Από λεβέντης έγινε ένας ... ερμαφρόδιτος αδιάφορος και καινόδοξος χλεχλές.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο κείμενο. Περιεκτικό και με χιούμορ. Όσο πικρό απαιτείται στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε... Πάντως και εδώ που φθάσαμε, ακόμα και μετά από τις απανωτές "σφαλιάρες" που θα τρώμε, τελικά θα βάλουμε μυαλό. Θα "παιδευθούμε" στην πράξη. Όσοι τουλάχιστον θα έχουμε μείνει όρθιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. File orthografe, katastrafhke h ellada epidei den phgame se dhmosia ekpaideytiria?
    Dyladh sthn ousia kaneis klika me toys panepistimiakous kai oi alloi koroideymena kai planemena zomboi eine pou phgan stis idioteikes sxoles.
    Wreos, na kseroume kai ti mas les.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μεγάλε, εσύ από όλο το άρθρο αυτό κατάλαβες; Δεν ξέρω αν το πήρες χαμπάρι αλλά μόλις επιβεβαίωσες τα όσα περιγράφει ο "Ορθογράφος". (γράφε ελληνικά μωρέ, μας έβγαλες τα μάτια...)

      Διαγραφή
    2. Εκεί κώλησες εσύ. Ετσι δεν είναι τα πράγματα ? Να ζήσει η γενιά του Πολυτεχνείου, η αποτυχημένη ΠΑΣΟΚογενιά.

      Διαγραφή
  4. οι διαμορφωτές συνειδήσεων, αφέθηκαν ελεύθεροι να παίξουν μπάλα κατά το δοκούν, χωρίς αντίπαλο, και κυρίως χωρίς διαιτητή.
    Και αντί για μπάλα κλωτσούσαν τα κρανία των νέων μας… κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομιζω Αεροσυνοδος χρειαζεσαι δυο γλωσσες απταιστα!!!δεν είναι και λιγο!!

    Σιγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν δεν είναι όμορφη και 15 γλώσσες να ξερει αεροσυνοδος δε γινετε...

      Διαγραφή
    2. ΓινετΑΙ. Με άλφα γιώτα. Παθητική φωνή στο τρίτο πρόσωπο. Ουτε το ΝΙΤΡΟ δεν διάβαζες σωστά.

      Διαγραφή
  6. Τι σχεση εχει η ιδιωτική εκπαίδευση ρε φίλε που γράφεις και " αρθο ".
    Εχεις μπερδέψει τς μπούτια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ είμαι υπέρ τη ιδιωτικής παιδείας. Και της ιδιωτικής και της παιδείας.
      Αν δεν κατάλαβες τι ακριβώς εννοεί για τα ΙΕΚ που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια με σπουδές άνευ αντικειμένων, τότε έρχομαι να υποθέσω πως μάλλον είσαι κάτοχος κάποιου από τα πτυχία...τς

      Διαγραφή
  7. θέλουμε 500000 μνημόνια και εαν φτιάξουμε την γενιά που καταστράφηκε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίο άρθρο με κάποια όμως χρονική καθυστέρηση. Αυτά έπρεπε να γράφονται και να λέγονται στον χρόνο που αναφέρεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα της Ελλάδας (ένα από τα πολλά) είναι ότι έχει πολίτες που ψηφίζουν και οι οποίοι διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο, νομίζουν ότι αναφέρεται στην ιδιωτική εκπαίδευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία απάντηση! Ξεράθηκα στα γέλια! Όντως ένα από τα πολλά προβλήματα..

      Διαγραφή
    2. Εχεις απόλυτο δίκιο. Που να καταλάβουν οι ανεγκέφαλοι. Είναι και αυτοί παιδιά του ΝΙΤΡΟ και του ΚΛΙΚ. Τους έχουν καεί τα μυαλά. ΑΥτά τα περιοδικά εξέπεμπαν πνευματικό ... υγρό πύρ κατ' ευθείαν στον εγκέφαλο.

      Διαγραφή
  10. Γενικά υπάρχει ένα point αλλά συνοδευόμενο με τόση γενικολογια, σεξισμο,υποθαλπουσα ομοφοβια και προχειρότητα, που καταντάει απλά άρθρο γνήσιας περίπτωσης της γενιάς στην οποία αναφέρεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άριστος! Με κάλυψες απόλυτα! Στη γενιά του Τίποτα έρχεται και προστίθεται το μηδένισμα του Τίποτα. Απλά οι οικογένειες που έστελναν τα παιδιά τους να "σπουδάσουν αεροσυνοδοί" δεν φύτρωσαν τότε εκεί, γαλουχήθηκαν μάλλον στην μεταπολίτευση, και οι οικογένειες αυτών γαλουχήθηκαν μεταπολεμικά και και και και... Και, φυσικά, η σημερινή νέα γενιά, του Pokemon Go υποθέτω. Από μηδενισμούς είμαστε πλήρεις, την ουσία δεν βρίσκω. Κάθε γενιά θα είναι στραβή de facto και κάθε γενιά θα βγάζει και καλούς εκπροσώπους, επιστήμονες, σκληρά εργαζόμενους και επιτυχημένους, για τους οποίους δεν βολεύει να γράφονται άρθρα. Ούτε οι μεν, ούτε οι δε όμως είναι ο μέσος όρος, o μέσος όρος είναι όλοι μαζί.

      Μήπως λοιπόν να τα πάρουμε με τη σειρά ώστε κάποτε να έχουμε καλύτερους πολιτικούς, καλύτερα ΜΜΕ, καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα κ.λπ.; Μήπως ο κάθε αρθρογράφος, αγαπητέ Ορθογράφε, να έγραφε μόνο αν είχε κάτι ουσιαστικό να πει, να προτείνει και να υποστηρίξει;

      Διαγραφή
  11. Είναι σωστά αυτά που γράφεις, περιορίζονται όμως στην παρατήρηση και καταγραφή φαινομένων. Θα είχε ιδιαίτερη αξία το κείμενο σου αν πρότεινες λύσεις, αυτό έχει ανάγκη ο πελαγωμένος συνέλληνας που δεν είναι ζόμπι, ούτε φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι σωστά αυτά που γράφεις, περιορίζονται όμως στην παρατήρηση και καταγραφή φαινομένων. Θα είχε ιδιαίτερη αξία το κείμενο σου αν πρότεινες λύσεις, αυτό έχει ανάγκη ο πελαγωμένος συνέλληνας που δεν είναι ζόμπι, ούτε φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι σωστά αυτά που γράφεις, περιορίζονται όμως στην παρατήρηση και καταγραφή φαινομένων. Θα είχε ιδιαίτερη αξία το κείμενο σου αν πρότεινες λύσεις, αυτό έχει ανάγκη ο πελαγωμένος συνέλληνας που δεν είναι ζόμπι, ούτε φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι σωστά αυτά που γράφεις, θα είχαν όμως μεγαλύτερη αξία αν πρότεινες λύσεις. Αυτό έχει ανάγκη ο πελαγωμένος Έλληνας που δεν είναι ζόμπι, ούτε φυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι λαοί δεν είναι ποτέ ένοχοι για την κατάντια τους, έχουν όμως ευθύνη. Και στην περίπτωση της Ελλάδος, ο "σοφός" λαός απλά έχει μάθει να μην έχει καμία ευθύνη για τις επιλογές του... Έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ήδη από το 1993 η χώρα διέθετε 334 τμήματα ΑΕΙ εκτός από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας.Με τον ίδιο ρυθμό αναπτύχθηκαν και τα ΤΕΙ αφού αυξήθηκαν κατά 111 τμήματα. Σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων και με την υπογεννητικότητα στο φόρτε της πρόσθεσαν 5 νέα πανεπιστήμια στα υπεράριθμα που ήδη είχε. 'Επρεπε να αστικοποιηθεί η ελληνική νεολαία, να μεταταχθεί στη κατηγορία του προσεχώς εργαζόμενου και να δημιουργηθεί ένα κενό στην οικονομία. Από τη στιγμή που οι νέοι πήγαιναν μαζικά για σπουδές και δεν υπήρχε αναπλήρωση των κενών, που άφηναν οι προηγούμενοι στην παραγωγή, φυσικό ήταν να έρθουν και οι πάσης φύσεως (λαθρο)μετανάστες. Η φύση μισεί το κενό και οι μετανάστες αυτή τη φύση εξυπηρέτησαν. Νέοι έλληνες δεν υπήρχαν στην πρωτογενή παραγωγή και στην αγορά εργασίας! Τους είχε συνεπάρει η επιστήμη. Θεωρητικά μαθαίναν να "διοικούν επιχειρήσεις" , ενώ πρακτικά μαθαίναν counter strike στα internet cafe των Σερρών , της Κοζάνης και της Λάρισας! Έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάλι με ευθύνη των Σημίτηδων, των Γιωργάκηδων και των Κωστάκηδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Κωστόπουλος απευθυνόταν στο επίπεδο του μέσου νεοΈλληνα.Δε με εκπλήσει που βρήκε θύματα να τσιμπήσουν.
    Η εποχή προ εθρώ,ήταν μια περίοδος ασυδοσίας και εικονικής ευμάρειας.
    Αυτή η κρεπάλη που συνεχίστηκε μέχρι τους ολυμπιακούς,μας έφερε στη χρεοκοπία.
    Ζούσαμε με πλαστικό χρήμα,τη στιγμή που ο κάθε πικραμένος έπερνε δάνειο για να παει Μύκονο και να βγάλει τα απωθημένα του.
    Εκλέγαμε πολιτικούς που μας έκαναν ρουσφέτια και κλέβαμε συστηματικά το κράτος.
    Μας ενδιέφερε το τώρα και να περνάμε καλά,αδιαφορόντας για το αύριο και την καταγίδα που θα ακολουθούσε.
    Ο Ελληνάρας είναι πάντα εθκολόπιστος και πάντα προδομένος.
    Αναζητά πάντα την εύκολη και γρήγορη λύση,ως κλασικός φυγόπονος.
    Είχε σε περίοπτη θέση το ρολόι,το αμάξι κι όχι την ακαδημαική μόρφωση.
    Αξίες και ιδανικά σύμφωνα με το επίπεδο που μας αντιπροσωπεύει ως λαός.
    Μπουζούκια,ταβέρνες,τάβλι,φραπές και μια κούτα τσιγάρα...για να μην ξεμείνουμε(!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φοβερή πένα ο ατρακτορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η παιδεια στην Ελλαδα δημοσια και ιδιωτικη ανεκαθεν πασχει_οπωσδηποτε ομως ειναι πιο ευκολο να μεταμορφωθει ενας μαθητης που κοβεται σε 8 μαθηματα σε μια χρονια στο δημοσιο σχολειο σε μαθητη με απολυτηριο λυκειου 15 οταν παει σε ιδιωτικο σχολειο 'η ιεκ! Γνωριζω αυτα απο προσωπικη πειρα! Πιστευω οτι η ιστορια κανει συνεχως κυκλους και ως προς την οικονομικη πορεια αλλα ελαχιστους διδασκει. Παρομοια περιοδος ευημεριας υπηρχε παγκοσμια λιγο πριν το κραχ του 1929 και πιστευω οτι σε 30 χρονια περιπου θα εχουμε νεα παγκοσμια χρεοκοπια και φυσικα μετα νεο παγκοσμιο πολεμο λογω ανοδου του φασισμου γιατι η ανθρωπινη φυση δεν αλλαζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα περισσοτερα λαμογια βγηκαν απο τα δημοσια ΑΕΙ.. Ποια ελληνικα ΑΕΙ και ΤΕΙ δηλαδη που ειναι λιγο καλυτερα της Ουγκαντας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή