31.8.14

Τα γεράκια των ΗΠΑ, και το Ισλαμικό Κράτος.



Στην επιθυμία της να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, η Αμερική προμήθευσε με όπλα και χρήματα τους αντάρτες της Συρίας, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια οργάνωσαν την ISIS, που σήμερα προκαλεί περισσότερα προβλήματα στους Αμερικάνους, απ’ όσα φαντάζονταν.




Πριν από έναν χρόνο, όλα έδειχναν πως οι ΗΠΑ θα επιτίθονταν εναντίον της Συρίας, ανατρέποντας μια ακόμη ανεπιθύμητη για αυτές κυβέρνηση της Μ. Ανατολής.
Στο παρά πέντε όμως συνέβη κάτι το εξαιρετικό. Ο Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του κογκρέσου πριν ξεκινήσει την επίθεση. Και δεν τη πήρε.



Κάποιοι τον συνεχάρησαν καθώς ενήργησε σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα.
Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του αυτή.
Εκτός από την υπαναχώρηση της Βρετανίας, ο Ομπάμα έλαβε υπ όψιν του και τα λεγόμενα του γερουσιαστή του Τέξας Ted Cruz, που μεταξύ άλλων είπε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υπηρετούν ως η αεροπορία της Αλ Κάιντα.
«Οι στρατιώτες μας θα πρέπει να υπερασπίζονται τη πατρίδα μας, και όχι να υπηρετούν ως αεροπορία της Αλ Κάιντα», είπε ο γερουσιαστής.
Τότε είναι που ξαφνικά η αμερικανική κοινή γνώμη αναγκάστηκε να αντιληφθεί το εξής παράλογο: Στη Συρία, οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους ίδιους αντάρτες που στήριζε και η Αλ Κάιντα, η οποία επιτέθηκε στην Αμερική την 9/11, σκοτώνοντας περίπου 3.000 πολίτες της.
Έτσι, η πολιτική του να στηρίξει η Ουάσιγκτον τους συμμάχους της Αλ Κάιντα γέμισε από ρίσκα.
Τα λόγια του γερουσιαστή προκάλεσαν την αντίδραση των γερακιών της Ουάσιγκτον, κυρίως του John McCain, ο οποίος τον Μάιο πέταξε μυστικά στη Συρία όπου συναντήθηκε με τους αρχηγούς των ανταρτών, όπως τον στρατηγό Salem Idriss του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Πέραν των γερακιών (Ρεπουμπλικάνοι), και άλλοι ήθελαν πόλεμο με τη Συρία.
Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε πως η χώρα της θα συνεργαστεί με άλλα κράτη για να στηρίξουν την αντιπολίτευση στη Συρία, και να επισπευσθεί η πτώση του Άσαντ.
Στο φινάλε όμως, όσοι αντιτίθεντο στη δράση της Αμερικής στη Συρία, είχαν δίκιο.
Η στήριξη ανταρτών, των οποίων τη πραγματική φύση και τον χαρακτήρα δεν γνωρίζαμε, αποτελεί μια ακόμη αμερικανική αποτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Και ξαφνικά, πολλοί Σύριοι αντάρτες, αρκετοί εκ των οποίων μέλη της Αλ Κάιντα, αποσχίστηκαν και δημιούργησαν την ISIS, ή αλλιώς το Ισλαμικό Κράτος.
Η ραγδαία ανάπτυξη αυτής της οργάνωσης είναι απίστευτη, και η προθυμία της να χρησιμοποιεί τυφλή βία εξηγεί εν μέρει τη τεράστια δημοφιλία της.
Από την άλλη, είναι τόσο απάνθρωπα σκληρή, που μέχρι και ο αρχηγός της δολοφονικής Αλ Κάιντα, ο Ayman al-Zawahiri, την αποκήρυξε!
Το τελευταίο θύμα της ISIS ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος James Foley, που είχε απαχθεί στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012.
Στις 19 Αυγούστου κυκλοφόρησε ένα βίντεο, με τίτλο «Μήνυμα προς την Αμερική», που τον έδειξε γονατιστό σε μια άγνωστη τοποθεσία της ερήμου.
Μετά από μια δήλωσή του κατά των ΗΠΑ, το βίντεο σβήνει την ώρα που ένας κουκουλοφόρος του μπήγει το μαχαίρι στο λαιμό.
Θα πρέπει να αναφερθεί το ότι μερικοί αναλυτές αμφισβητούν τη γνησιότητα του συγκεκριμένου βίντεο, κυρίως εξαιτίας της λογοκρισίας της στιγμής του αποκεφαλισμού.
Αν η οργάνωση είναι τόσο απάνθρωπη, γιατί δεν έδειξε το στιγμιότυπο του αποκεφαλισμού;
Επίσης, στο βίντεο δεν ακούγονται καθόλου αραβικά. Ο εκτελεστής μιλάει στα αγγλικά, και αυτό εξηγείται ίσως από το ότι πολλά μέλη της ISIS προέρχονται από την Αγγλία.
Πως όμως το βίντεο δεν είναι θολό, κουνιστό, όπως αυτά που συνήθως κυκλοφορούν στο διαδίκτυο;
Γιατί είναι τόσο τέλεια τραβηγμένο;
Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα οδηγούν κάποιους στο να θεωρούν ότι πρόκειται περί στημένης κατάστασης, αν και κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο όμηρος όντως δολοφονήθηκε.
Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν εμποδίζει την στρατολόγηση όλο και περισσότερων στελεχών στην ISIS.
Σύμφωνα με έναν έγκυρο ειδικό ασφαλείας του Ιράκ, ο αριθμός των μελών της ISIS είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που πιστεύουν οι ξένοι παρατηρητές, και αγγίζει τις 100.000, αντί για τις 20.000- 50.000 που πιστεύουν οι ξένοι.
Μάλιστα, η Αμερική ψάχνει κάπου τριακόσιους πολίτες της που είναι μέλη της οργάνωσης. Ανησυχεί διότι όλοι αυτοί, που θα μάθουν διάφορους τρόπους επιθέσεων, βομβιστικών ενεργειών,  κλπ θα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα όταν ποτέ επιστρέψουν.
Κάτι ανάλογο όμως είχε γίνει και στο παρελθόν.
Τη δεκαετία του 1970, οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν, για να αντισταθούν στην σοβιετική εισβολή.
Στη συνέχεια, οι μπαρουτοκαπνισμένοι αυτοί πολεμιστές, υπό τη καθοδήγηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετασχηματίστηκαν στην Αλ Κάιντα, που αποδείχθηκε ο πρώτος αντίπαλος των ΗΠΑ που κατάφερε πλήγμα εναντίον τους μέσα σε αμερικανικό έδαφος.
Τώρα το ίδιο απειλεί να κάνει και το Ισλαμικό Κράτος.
Είναι ειρωνικό το ότι η ταχεία άνοδος της ISIS στο Ιράκ και στη Συρία, δίνει μια ευκαιρία στη κυβέρνηση Ομπάμα να κάνει αυτό που ήθελε και δεν μπόρεσε πέρσι. Να ξεκινήσει πόλεμο στη Συρία.
Μετά τους αποκεφαλισμούς Χριστιανών μωρών, και την δημόσια εκτέλεση του Foley, θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιους όπως ο γερουσιαστής Ted Cruz να αντιταχτούν σε μια αμερικανική επίθεση εναντίον της ISIS, ή και της ίδιας της Συρίας.
Μάλιστα, τα αμερικανικά ΜΜΕ δείχνουν να προετοιμάζουν κατάλληλα το έδαφος ώστε η κοινή γνώμη να αποδεχτεί άλλη μια στρατιωτική περιπέτεια, αυτή τη φορά στη Συρία.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση εναντίον των θέσεων της ISIS στη Βόρεια Συρία, θα εξελιχτεί σε κανονικό πόλεμο εναντίον της χώρας αυτής;
Ο πρόεδρος Άσαντ έχει ήδη προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση ξένης χώρας στα εδάφη της Συρίας θα σημαίνει πόλεμο.
Και ίσως αυτό ακριβώς να επιδιώκουν τα γεράκια της Ουάσιγκτον…

Robert Bridge

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου