7.3.13

Όταν το όνειρο κατέληξε σε μια γραμμή του … Ο.Α.Σ.Θ.


Ανακοινώθηκε στην κεντρική ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, το 2004 ή 2005. Πέρασαν κάποια χρόνια και δε θυμάμαι ακριβώς, εξάλλου ποιος θέλει να θυμάται πλέον εκείνα τα χρόνια της δανεικής ευημερίας που νιώθαμε όλοι μας ανάμεσα στα Καγιένς και τα Κοχίμπας (η χρήση της Ελληνικής σε ξένα ονόματα είναι φυσικά επίτηδες)...

 
«Ιδρύεται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη!!!».
Ένα υποτιθέμενο όχημα Ανάπτυξης στην πόλη από όπου ξεκίνησε ο πρώην Πρωθυπουργός τα πρώτα του πολιτικά βήματα.
«Silicon Valley» (το brand-name δε γράφεται στα Ελληνικά, δεν αντιγράφεται, δε χρησιμοποιείται, τέλος!) της Ελλάδας έγραφαν τότε οι τοπικές εφημερίδες, ενώ οι Αθηναϊκές διακριτικά αναφέρονταν σε αυτήν, θαρρείς και κάτι παραπάνω καταλάβαιναν οι υποψιασμένοι συνάδελφοι των Θεσσαλονικιών ενθουσιασμένων δημοσιογράφων. Τα όνειρα, τα σενάρια και οι «αστικοί μύθοι» έπαιρναν και έδιναν.
Σε μια γενική νεφελώδη και χωρίς πυξίδα πορεία για τη Ζώνη, ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του.
Οι επιθυμίες γίνονταν ευχολόγια και για 1-2 χρόνια οι Θεσσαλονικείς φωνάζανε για το υδροκέφαλο τέρας των Αθηνών που δεν δίνει μία ανάσα «καινοτομίας», «ανάπτυξης» και ένα παράθυρο στους ικανότατους επιστήμονες και επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και στις διάσπαρτες μικρές εταιρείες τεχνολογίας που ευελπιστούσαν να ενταχθούν «όταν με το καλό γίνει» στη Ζώνη, όπως εξάλλου γίνεται χρόνια τώρα στις ανπετυγμένες χώρες με τις αντίστοιχες ζώνες.  
Μπουλντόζες και μπετονιέρες έκαναν την εμφάνισή τους στην «ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης» όπως γενικά έγραφε το ΦΕΚ της ίδρυσης της Ζώνης και ένας οργασμός ανοικοδόμησης γραφείων και βιοτεχνικών χώρων άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο έντονος.
Έκφραση της Ανάπτυξης της οικοδομής εκεί, τοπικά στη Θέρμη και την Πυλαία, με μοντέρνα ωραιότατα κτήρια σε κάτι που ακόμη δεν είχε αποκτήσει ούτε καν εταιρική υπόσταση!
Λεφτά για μία επένδυση σε μία περιοχή που ακόμη ήταν στον αέρα!
Χωρίς συγκεκριμένη οριοθέτηση, χωρίς σημεία, χωρίς σήμανση, χωρίς υποδομή, χωρίς τίποτε!   
Και μετά ήρθε η ίδρυση της εταιρείας που θα διαχειριζότανε τη Ζώνη Καινοτομίας. Και ως εταιρεία έπρεπε να είχε και Δ.Σ.
Ένδεκα κανονικά μέλη και ένδεκα αναπληρωματικά μέλη.
22 μέλη συνολικά στο ΔΣ για να διοικήσουν μία περιοχή που ήταν ακόμη στον αέρα. Στην «ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης».
Και μετά ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις του ΔΣ.
Με ένδεκα μέλη…
Με «θεσμικούς» από την Τ.Α, με καθηγητές ΑΕΙ, με ερευνητές από Ινστιτούτα, με εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Πραγματικά μία μαγευτική κατάσταση όταν τόσα ετερόκλιτα μεταξύ τους άτομα, θα κάθονταν όλα μαζί να συζητήσουν για την καινοτομία, τους δείκτες καινοτομίας, τα κριτήρια καινοτομίας, το τι είναι καινοτομία,  το πώς μια εταιρεία θα αποδείξει γιατί πρέπει να ενταχθεί στη ζώνη καινοτομίας και τόσα άλλα θέματα για την καινοτομία σε μία όπως αποδείχθηκε μετά από λίγο καιρό...  «κενοτομική» κατάσταση.
Και μετά ήρθαν οι μελέτες και οι βαρύγδουποι στρατηγικοί σχεδιασμοί για τη Ζώνη... Ποιες θεματικές περιοχές θα αγκαλιάσει η ζώνη, πως το ΑΠΘ και το ΠΑ.ΜΑΚ. θα αποκτήσει συγκεκριμένο ρόλο στη Ζώνη, πώς η Νύμφη του Θερμαϊκού θα καινοτομεί στα Βαλκάνια, πώς θα τραβήξουμε την προσοχή της αμερικανικής Microsoft, ή της Apple και γιατί όχι και της Boeing;
Όμορφα όνειρα που ξετυλίγονταν σε συνεδριάσεις γεμάτες ενθουσιασμό και μεράκι... Ή μήπως μεγαλοστομίες;
Μόνο που οι συνεδριάσεις γίνονταν σε δανεικά γραφεία από το Υ.ΜΑ.Θ. γιατί η Ζώνη δεν είχε ακόμη γραφεία, η οριοθέτησή της ήταν ακόμη στον αέρα και κάπου το «αθηναϊκό κράτος» είχε βγάλει έναν νόμο όπου η πολυαρχία πάνω από τη ζώνη ήταν ό,τι πιο καινοτόμο μπορούσε να σκεφτεί ο νομοθέτης!
Συνωστισμός υπουργείων και αποφάσεων που δεν παίρνονταν από τους τότε Υπουργούς γιατί απλά δεν νοιάζονταν κανείς.
Η ίδια η πολυαρχία σκότωνε σιγά σιγά τη ζώνη...
Και μετά ξεκίνησαν οι διεκδικήσεις!
Γιατί να μην έρθει η Ζώνη εδώ σε μας;
Γιατί η Ζώνη να εγκατασταθεί εκεί;
Γιατί να έρθει η Ζώνη να εγκατασταθεί σε οικόπεδα που είναι δικά μας και μας ζητά το κράτος να της τα παραχωρήσουμε;
Γιατί να μην χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά κτήρια σε πρώτη φάση, τόσο ωραία επένδυση κάναμε με όμορφα και λειτουργικά κτήρια...  
Βουνά οι σελίδες από τις μελέτες που έγιναν.
Όμορφες παρουσιάσεις σε power point, σε πραγματικά όμορφες ημερίδες, με Υπουργούς και Δημάρχους να μιλάνε συνεχώς (από αυτές τις ομιλίες που βιώνεις ξανά και ξανά τι είναι το deza-vu), με διαγράματα με βέλη που έδειχναν πάντα προς τα πάνω, με κάτι λέξεις που τις άκουγα κι αισθανόμουνα άνθρωπος των σπηλαίων, με χαρτογραφημένες περιοχές και «θύλακες», με μοντέλα με βάση την «εμπειρία από το εξωτερικό», βαρύγδουπες δηλώσεις «είναι καταδικασμένη να προχωρήσει», «είναι επιθυμία του (τότε) Πρωθυπουργού», με αστραφτερά φλας και χειραψίες σε μνημόνια συνεργασίας, με βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε ραδιόφωνα και τοπικές tv, με πάθος για ένα όραμα της πόλης τους, με Δημάρχους και Δημάρχους να μιλάνε για “project” και άλλα «τσιτάτα»...  
Κούραση... Μετά από 9 χρόνια, κάθομαι και αναζητώ.
Αναζητώ εναγωνίως να δω, πού είναι όλο αυτό το «όραμα», με -ο- πεζό εν τέλει. 
-πού είναι τα ιδιόκτητα γραφεία της Ζώνης; 
-πού είναι οι υποδομές της Ζώνης (δρόμοι, δίκτυα κλπ); 
-πού είναι οι ενταγμένες στη Ζώνη εταιρείες; 
-πόσα στρέμματα και πού είναι τελικά η Ζώνη; 
-πού θα πάω να δείξω σε έναν επενδυτή τη Ζώνη; 
-και κάτι επίκαιρο επιπλέον: πού είναι τώρα ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ζώνης;;;;  
Εν τω μεταξύ γίνανε κάποια βήματα βέβαια όλα αυτά τα χρόνια.
Οριοθετήθηκε η Ζώνη. Συγκεκριμένα.
Αλλά δεν υπάρχουν γραφεία. Ακόμη.
Άλλοι άνθρωποι ανέλαβαν το τιμόνι της, δε μπορώ να τους κρίνω, δε συμμετέχω, δε γνωρίζω πώς λειτουργούν.
Διαβάζω για τον Πρόεδρό της να αγωνιά. Να προσπαθεί να της δώσει παραπάνω οξυγόνο.
Και για τον Υπ. ΜΑ.Θ. που έχει αναλάβει την εποπτεία της, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητά της. 
Ίσως, τότε, το 2005 - 2006 να έπρεπε να τεθούν οι 5 παραπάνω ερωτήσεις και να ξεκινούσαμε έτσι. Ίσως λέω...
Ίσως πάλι να πρέπει ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός να χτυπήσει το χέρι και να πάρει αυτός τη συγκεκριμένη απόφαση!
Όποια είναι αυτή.
Αλλά μπροστά στην αργή βασανιστική πορεία, τελικά έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι μόνον όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίζει, κάτι ξυπνάει ή απλά κάτι τελειώνει.   
Σε κάθε περίπτωση, έχω ακόμη μία ερώτηση: υπάρχει ακόμη η γραμμή του Ο.Α.Σ.Θ. «ΒΟΥΛΓΑΡΗ - ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ-ΚΟΣΜΟΣ-ΙΚΕΑ»; 

Νεύτων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου