21.12.12

Η αμερικανική τρέλα με τα όπλα.


Στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, το ποσοστό των Αμερικανών που θέλουν αυστηρότερες προϋποθέσεις και ελέγχους όσον αφορά στην οπλοκατοχή, έχει πέσει στο 43% από το 78%  που ήταν.

 
Τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν χάσει τη ζωή τους από όπλα, περίπου 260.000 Αμερικανοί.
Η αναλογία ανθρωποκτονιών από όπλα στην Αμερική είναι 3.7 για κάθε 100.000 κατοίκους.


Οι αντίστοιχες αναλογίες για την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αγγλία,  την Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, και την Νέα Ζηλανδία είναι 0.22/100.000.
Στην Αμερική δηλαδή, η εν λόγω αναλογία είναι 17 φορές μεγαλύτερη.
Αν η Αμερική είχε την ίδια αναλογία θανάτων από όπλα με τα υπόλοιπα αυτά κράτη, 250.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1992 και εντεύθεν, θα ήταν ακόμη  ζωντανοί.
Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν την αξία της μέσης ανθρώπινης ζωής στα $7 περίπου εκατομμύρια.
Αυτό σημαίνει πως η αμερικανική πολιτική στα όπλα, τα τελευταία 20 χρόνια, της έχει κοστίσει περίπου $1.75 τρισ σε χαμένες ζωές.
Αλλά ποιος μετράει;
Μπορεί βέβαια, πολύ απλά, οι Αμερικάνοι να είναι 17 φορές πιο τρελαμένοι από τους Καναδούς, τους Γερμανούς, κλπ.
Ρωτήστε την NRA (Εθνική Ομοσπονδία Όπλων).
Αυτή είναι η εξήγηση που θα σας δώσουν!
Οι πραγματικά τρελαμένοι όμως είναι αυτοί που υποστηρίζουν την NRA, και που συστηματικά παραποιούν τα στοιχεία, συνεισφέροντας στους αιματηρούς θανάτους χιλιάδων αθώων κάθε χρόνο.
Άρα, ποιοι είναι οι πραγματικοί τρελοί;
Ιδού όμως η ουσία: Το 2010, η NRA και οι συνεργαζόμενες με αυτήν οργανώσεις, δαπάνησαν περίπου $275 εκατομμύρια, προκειμένου να αποτρέψουν τον έλεγχο της οπλοφορίας.
Οι οργανώσεις που αντιτίθενται στην οπλοφορία, ξόδεψαν λιγότερα από $8 εκατομμύρια, για την προώθηση και τη στήριξη αυξημένων ελέγχων στα όπλα.
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που η κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί τα τελευταία χρόνια, και για τον οποίο οι πολιτικοί φοβούνται να κάνουν το σωστό.
Υπάρχει μια λύση. Όλοι όσοι, όπως εγώ, έχουν απαυδήσει με τις δολοφονίες του Newtown, και αηδιάζουν με την προοπτική 10.000 ακόμη άσκοπων θανάτων που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2013, θα πρέπει να κινητοποιηθούν, και να στηρίξουν ενεργά τις οργανώσεις που παλεύουν για αυστηρότερους ελέγχους των όπλων.
Αλλιώς χαθήκαμε…

Του Geoffrey R. Stone

S.A.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου