6.1.13

Ο Σαμαράς και το 2013.


Το 2013 μπορεί για το κινεζικό ημερολόγιο να είναι έτος φιδιού και να συμβολίζει το δηλητήριο, για το ελληνικό όμως θα είναι η χρονιά του «αντίδοτου». 

 
Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει το «φάρμακο» για να θεραπεύσει το 2013 την «δηλητηριασμένη» ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει φορτωθεί η κοινωνία εξ αιτίας της επιβολής των σκληρών μέτρων. 

Και το 2013  μπορεί να θεωρείται- και είναι-«κλειδί» για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια ο μήνας  Μάρτιος όμως θα είναι ο καθοριστικός σε μεγάλο βαθμό για το ίδιο το πολιτικό σκηνικό. 
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τη νέα χρονιά η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης, αλλά και ανάπτυξης και θα εξαλειφθούν πλήρως οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
 
Η πορεία της οικονομίας εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει ευθέως την κεντρική πολιτική σκηνή και τα θετικά μηνύματα θα ενισχύσουν πρωτίστως τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Καθοριστικός θα είναι ο μήνας Μάρτιος γιατί τότε ουσιαστικά θα έχει αρχίσει να δρα το «αντίδοτο». Θα υπάρχει δηλαδή
 ακριβής εικόνα για το κατά πόσο υπήρξαν ή όχι αποκλίσεις  σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση της τρόικας  και οι πολίτες θα έχουν «απορροφήσει» τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και θα έχουν καταβάλει(όσοι καταβάλουν) φόρους και «χαράτσια». 
Το φάρμακο: « Τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη, να χορηγήσουμε το κατάλληλο «φάρμακο» όχι μόνο για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να εμπεδώσουμε το κλίμα της αξιοπιστίας, αλλά να κερδίσουμε την
 μάχη για ανάκαμψη και ανάπτυξη» διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, ο οποίος πιστεύει ότι το «παιχνίδι θα αλλάξει» και η πορεία της οικονομίας θα είναι θετική κάνοντας η κυβέρνηση σωστές κινήσεις. 
«Το 2013 θα είναι «χρονιά άλματος» προς μέλλον, για την αναγέννηση της πατρίδας μας»
 τονίζει ο κ. Σαμαράς και θέτει ως πρώτες προτεραιότητες για την αρχή της νέας χρονιάς :την επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας. την αποκατάσταση των αδικιών με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους και με έμφαση στην Υγεία, στην Παιδεία και στην απλούστερη, δίκαιη και αναπτυξιακή φορολογία και την  εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.
Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει το 2013 και μάλιστα τους πρώτους μήνες
 η κυβέρνηση στα προβλήματα της λεγόμενης «καθημερινότητας» του πολίτη.
 Ο κ. Σαμαράς  έχει διαμηνύσει  στους υπουργούς ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να  επιλυθούν προβλήματα που στις δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζονται βασικά από τους πολίτες (γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, υγεία, ασφάλεια, δημόσια τάξη κ.ά.).
 Το μεγάλο  βεβαίως άγχος είναι η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπου ως τώρα παρατηρούνται πολύ αργοί ρυθμοί.
 Ο κ. Σαμαράς θέλει να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, διότι υπάρχει πλέον ο μηχανισμός λήψης μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, οπότε τα περιθώρια για μη προώθησή τους είναι πολύ περιορισμένα.
Κρίσιμο θεωρείται και το νέο φορολογικό, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου. 
Ρυθμίσεις ουσιαστικής πάταξης της φοροδιαφυγής όχι μόνο θα δημιουργήσουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους αίσθημα δικαιότερης κατανομής των βαρών, αλλά και θα περιορίσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων επώδυνων μέτρων που ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να τα «περάσει» από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας
Δεν πρόκειται ο κ. Σαμαράς να υιοθετήσει εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό εντός του 2013 με δική του πρωτοβουλία, υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες. Ο πρωθυπουργός μιλάει για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, σχεδιάζει κινήσεις σε θεσμικό επίπεδο και μελετά την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με επίκεντρο το ευρωπαϊκό , δημοκρατικό, λαϊκό και πατριωτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 Θεωρεί ότι τους πρώτους μήνες του 2013 πολλά θα κριθούν για το μέλλον της χώρας αλλά αισιοδοξεί γιατί η φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή άνοδο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Βέβαια οι εξελίξεις μπορεί να μην είναι ευθύγραμμες, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρηθεί, αφού το σχήμα είναι συμμαχικό. 
Παρότι τον περασμένο Νοέμβριο μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία της κυβέρνησης ήταν η στάση της ΔΗΜΑΡ, εξαιτίας της άρνησης να υπερψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά, τώρα σε αστάθμητη μεταβλητή μπορεί να αποδειχθεί το ΠΑΣΟΚ, λόγω του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, αλλά και της πτωτικής δημοσκοπικής του πορείας.
 Πάντως, στην Ιπποκράτους ευελπιστούν πως οι εξελίξεις περί τη λίστα Λαγκάρντ μπορεί να οδηγήσουν στη σταθεροποίηση του κ. Βενιζέλου και στη σταδιακή ανάκαμψη του κόμματος. 
Επίσης, άκρως σημαντικό για το νέο πολιτικό σκηνικό θα είναι κατά πόσο η Χρυσή Αυγή θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά ποσοστά και εάν η Ν.Δ θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την κρίση στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ή θα δημιουργηθεί και νέος σχηματισμός στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
 Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση αποτελεί και η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Θετικό πάντως αντίκτυπο είχε στην κοινή γνώμη η άμεση αντίδραση της τρικομματικής κυβέρνηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου .
 Η επίσπευση των διαδικασιών και η άμεση αντίδραση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, θεωρήθηκε επιβεβλημένη εξ αρχής στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο κυριαρχεί η άποψη ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα εξασφαλίσουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ηθικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και υπό προϋποθέσεις και καλύτερους χειρισμούς, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για νέο σκηνικό πολιτικής κάθαρση. 
Και ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος στο θέμα αυτό.
 « Η ασυλία των επωνύμων τελειώνει και μαζί και το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών», είπε.
Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι όπως μοίρασε δώρα στα παιδιά που του είπαν τα κάλαντα έχει το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης

Του Φώτη Σιούμπουρα

5 σχόλια:

  1. Αποσπάσματα από το άρθρο «Ο τρόμος της μεταφοράς», Γιάννης Η. Χάρης,
    «Νέα», 6/2/2010
    …όταν συναντάμε κάποιον φίλο έπειτα από καιρό και λέμε πως κάναμε μαύρα μάτια να τον δούμε, ούτε τίποτα μαύρα μάτια κατασκευάσαμε, ούτε άλλαξαν χρώμα τα μάτια μας, παρά εξακολούθησαν να έχουν το ίδιο χρώμα που ‘γραφε κάποτε η αστυνομική ταυτότητά μας: καστανό, γαλάζιο κτλ. -ή και μαύρο, αλλ’ από φυσικού τους κι όχι από την έλλειψη του φίλου μας. Κι όταν μας κόβονται στον ανήφορο τα πόδια, μια χαρά στεκόμαστε, κουρασμένοι μα με ακέραια τα πόδια μας. Και όταν αντικρίζουμε ξαφνικά κάτι τρομερό και μας έρχεται κόλπος, ή εγκεφαλικό, μπορεί να χτυπάει σαν τρελή η πάντα κόκκινη καρδιά μας, αλλά είμαστε πάντα ζωντανοί και υγιείς, περδίκι-περδίκι, κι όμως άνθρωποι ακόμα, και ουχί πτηνά.
    Ώστε ο λόγος για μεταφορά, για μεταφορική χρήση λέξεων και εκφράσεων, για ιδιωτισμούς
    (μαλλιά κουβάρια, φωτιά και λάβρα, στη χάση και στη φέξη), για στερεότυπες, παροιμιακές φράσεις (σιγανό ποτάμι, για ψύλλου πήδημα, μια τρύπα στο νερό), για στοιχεία δηλαδή που αποτελούν βασικό πλούτο της γλώσσας, που κάνουν ιδιαίτερα εκφραστικό και παραστατικό τον λόγο, στοιχεία που αποδίδουν με τον εναργέστερο τρόπο την ψυχική κατάσταση, την ψυχική φόρτιση και το συναίσθημα του ομιλητή, και γενικότερα του χρήστη της γλώσσας, όσο ποτέ καμία κυριολεξία.
    Αν λοιπόν η μεταφορά, η μεταφορική χρήση λέξεων και εκφράσεων είναι αναντίρρητα πλούτος μοναδικός για μια γλώσσα, και παράλληλα, ή ακόμα περισσότερο: αναπόσπαστο στοιχείο της γλώσσας, τόσο που πολλές φορές δεν τη συνειδητοποιούμε καν (π.χ. του φόρτωσαν την ευθύνη)• αν πάλι είναι αυτονόητη η λειτουργία της, και κανείς ποτέ δεν συγχέει ούτε προς στιγμήν μεταφορά με κυριολεξία, πώς ξεκίνησε και εδραιώθηκε πια η τάση να μπαίνει σε εισαγωγικά σχεδόν κάθε λέξη με μεταφορική σημασία, κάθε ιδιωτισμός ή παροιμιακή φράση; Που σημαίνει: να επισημαίνεται, να στιγματίζεται η μεταφορική χρήση, η παραβατική λέξη, κατ’ επέκταση και κάθε λαϊκή ή ύποπτη για λαϊκές καταβολές λέξη; Που σημαίνει: να αποβάλλεται εμμέσως από κάποιο ιδεώδες, καθαρό σώμα της γλώσσας;

    Ερανίσματα από ιστολόγια
    1. Τιπούκειτος: Κάτω τα εισαγωγικά, Τιμητικό δίπλωμα, Το παρακάνατε με τα εισαγωγικά, ρεεεεε!, Ξανάμανα για τα εισαγωγικά.
    2. οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία: Φύτεψε κι εσύ δυο εισαγωγικά, μπορείς!
    3. Γιάννης Η. Χάρης: Ο «πόλεμος» δεν είναι πόλεμος!
    4. The “Blog” of “Unnecessary” Quotation Marks



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπαμπινιώτης

    εισαγωγικά (τα) ΓΛΩΣΣ. σημείο στίξεως που χρησιμομιοιείται για την αυτολεξεί παράθεση ευθέος λόγου («...») σε ένα κείμενο (π.x. ο Kώστας είπε: «καιρός να πηγαίνω») ή για την παράθεση λέξης ή φράσης η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό άλλης φράσης, η οποία
    εσωκλείεται ήδη με εισαγωγικά (π.χ. είπε ο Γιάννης: «όταν ακούσεις "φύγαμε!" θ' αρχίσεις να τρέχεις», οπότε λέγονται άγκιστρα ή εσωτερικά άνω ανωφερή εισαγωγικά), την αναφορά σε τίτλο άρθρου, κεφαλαίου, βιβλίου ή έργου τέχνης (Ο Αριστοτέλης στην «Ποιητική» του…)
    ή, ως σχολιαστικό σημείο στίξεως (βλ.λ.), για τη δήλωση ειρωνίας και αμφισβήτησης (από την πλευρά του ομιλητή) συγκεκριμένου χαρακτηρισμού, άποψης ή διατύπωσης: τέτοιου είδους «φιλίες» κατέστρεψαν πολλούς. ΦΡ. (προφορ.) εντός εισαγωγικών για κάτι που
    λέγεται κατ’ ευφημισμόν ή με προφανή σκοπό του ομιλητή να το αμφισβητήσει ή να εννοήσει το αντίθετο: αυτή η ~ αγνή ψυχή είναι ο εγκέφαλος της δολοπλοκίας III
    μας κατέστρεψαν οι ~ σωτήρες του έθνους!
    Σχόλιο:
    εισαγωγικά («…»). Τα εισαγωγικά ανήκουν στην κατηγορία των σχολιαστικών σημείων στίξεως, στα σημεία στίξεως δηλ. που αντίθετα προς τα συντακτικά σημεία στίξεως (κόμμα, τελεία, άνω τελεία κ.α) τα χρησιμοποιεί ο ομιλητής για να σχολιάσει τα λεγόμενα κατά διάφορους τρόπους: (α) Δηλώνει ότι μεταφέρει αυτούσια τα λόγια άλλου (πρόκειται για τη μορφή των λεγομένων που χαρακτηρίζπαι ως ευθύς λόγος: (Ο Γιάννης μού είπε: «Δεν θα
    έρθει κανείς μαζί μου. θα χειριστώ το θέμα μόνος μου».) Πριν από τα εισαγωγικά χρησιμοποιείται δίστιγμο, μετά από εισαγωγικά και έξω από αυτά χρησιμοποιείται τελεία
    (β) Δηλώνει, γενικότερα, λόγια που έχουν λεχθεί από άλλους είτε πρόκειται περί ρήσεων
    (ρητών) προερχομένων από γνωστές πρoσωπικότητες (Ο Χαρίλαος Τρικούπης είπε μέσα στη Βουλή: «Η Ελλάς προώρισται να ζήσει και θα ζήσει») είτε περί παροιμιωδών φράσεων ή γνωμικών (Όπως λέει κι ο λαός: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει!»)
    (γ) Δηλώνει τη χρήση τίτλων που ανήκουν σε βιβλία, σε θεατρικά ή κινηματογραφικά έργα κ.τ.ό. (Στην Επίδαυρο παίχτηκε χθες το βράδυ η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλέους – Από τα πιο γνωστά βιβλία του Ν. Καζαντζάκη είναι το «Βίος και πoλιτεία του Αλέξη Ζορμπά»)
    (δ) Ο ομιλητής αναφέρεται σε λέξεις, φράσεις ή σημασίες, σχολιάζει δηλ. μεμονωμένα γλωσσικά στοιχεία (Θέλω να δηλώσω ότι με τη λέξη «ευαισθησία» εννοώ ό,τι έχει σχέση με μια βαθύτερη συναισθηματική λειτουργία, που αντιτίθεται στη λογική – Το «θέλω» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και ότι «μπορώ» – Μία λέξη η λέξη «Ελευθερία» ακούστηκε από το στόμα τους). Η λειτoυργία αυτή είναι γνωστή ως μεταγλωσσική λειτουργία στη γλώσσα
    (γλωσσικά σχόλια για την ίδια τη γλώσσα) (ε) Ο ομιλητής xρησι¬μοποιεί εντός εισαγωγικών και σχολιάζει δυσμενώς (ειρωνικά, μει¬ωτικά, υποτιμητικά, με διάθεση αμφισβήτησης) έννοιες, ιδέες, ση¬μασίες κ.τ.ό. (Για άλλα φροντίζουν οι «πατέρες του έθνους» – Τη
    στρατιωτική εισβολή τους στην Κύπρο και την κατάκτηση του 37% του κυπριακού εδάφους οι Τούρκοι την αποκαλούν «επέμβαση» – Να μας λείπουν τέτοιοι «φίλοι»).
    μεταφορά ΦΙΛΟΛ. σχήμα λόγου, κατά το οποίο ένα αντικείμενο ή μια αφηρημένη έννοια δεν εκφράζονται με το αντίστοιχο κυριολεκτικό τυπικό στοιχείο της γλώσσας, αλλά υποδηλώνονται με άλλη λέξη ή φράση, με την οποία έχουν ένα ή περισσότερα σημασιολογικά χαρακτηριστικά: ο χειμώνας της ζωής (αντί τα γηρατειά), έχει κορμί λαμπάδα (αντί ίσιο κορμί), κοιμάται με τις κότες (αντί κοιμάται νωρίς).
    ……………………………
    Ζητώ συγγνώμην για τα σεντόνια, αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει. Σημερινός τίτλος από το διαδικτυακό Βήμα: «Τα χιόνια «πολιορκούν» την Αττική». Λες και υπήρχε περίπτωση να μπερδευτεί κανείς και να αναμένει χιονάνθρωπους με μπαζούκας στο Μπογιάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέβαια, αγαπητέ ΕΙΚ, αντιλαμβάνεστε πως όταν αναρτούμε ένα κείμενο από εξωτερική πηγή, φέρουμε, τρόπον τινά, την ευθύνη της διάχυσης των ιδεών που αντιπροσωπεύουν και όχι το συντακτικό των συντακτών. Παρ' όλα αυτά βρήκα ευχάριστα αναγνώσματα τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμμία αντίρρηση σ’ αυτό που λέτε. Απλώς, η ανάρτηση ήταν ευκαιρία να επισημανθεί ότι τα άκαιρα ποικίλματα κάνουν τις ιδέες να υποφέρουν και τον λόγο να ζει μια διαρκή, εξουθενωτική και, τελικά, διαστρεβλωτική μεταμφίεση.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σας σε αυτό.

      Διαγραφή