14.2.13

Πως χειρίζεσαι έναν πρώην Πάπα;


Με την παραίτηση του, ο Πάπας Βενέδικτος και ανοίγει ζητήματα, και θα χάσει και ορισμένα πανάρχαια δικαιώματα.
Για παράδειγμα, θα πάψει να είναι … αλάνθαστος.
Το αλάνθαστο του Πάπα ανήκει στο αξίωμα και όχι στον άνθρωπο διευκρινίζει το Βατικανό.
Έτσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, το Άγιο Πνεύμα θα διακόψει την  επιφοίτηση του στον Βενέδικτο.


Βέβαια να θυμίσουμε πως ο Πάπας δεν θεωρείται αλάνθαστος στα πάντα, αλλά μόνο όταν αποφασίζει για θεολογικά ζητήματα και κανόνες ex cathedra.


Αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι σχετικά σπάνιες, και ο Βενέδικτος, όπως και πολλοί προκάτοχοί του ουδέποτε είχε την ευκαιρία να το κάνει.
Πάντως ο συνταξιούχος πλέον Πάπας θα συνεχίσει να συμβουλεύει τον διάδοχό του.
Το μεγάλο όμως δίλημμα του Βατικανού τώρα είναι το τι ακριβώς θα κάνει με έναν πρώην Πάπα;
Πρόκειται για κανονικό πονοκέφαλο, που οι αξιωματούχοι της καθολικής εκκλησίας προσπαθούν να απαλύνουν.
Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν μη τυχόν και ο Βενέδικτος μετατραπεί σε αντίπαλο ή αντίζηλο του νέου ποντίφικα, αν και ο ίδιος δήλωσε πως θα διατηρήσει πολύ χαμηλό προφίλ.
Όπως τόνισε χθες, θα αποσυρθεί προσευχόμενος, και αν και κρυμμένος από τον κόσμο θα είναι κοντά σε όλους. Αυτό το «κοντά σε όλους» είναι που ανησυχεί, αφού όπως δήλωσε  θα συνεχίσει να ζει στο Βατικανό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι ανησυχούν, αν και ένας από αυτούς ανέφερε πως «καλύτερα να τον έχουμε κοντά για να τον ελέγχουμε, αντί για μακριά, όπου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεύτερο κέντρο εκκλησιαστικής εξουσίας».
Ο Βενέδικτος σίγουρα θα συνεχίσει να επηρεάζει τον διάδοχό του, αφού έτσι κι αλλιώς αναμένεται να επιλέξει τον νέο επικεφαλής της προβληματικής Τράπεζας του Βατικανού, αλλά και θα συνεχίσει να γράφει επί διάφορων θεολογικών ζητημάτων.
Πάντως, η εκκλησία προβληματίζεται ακόμη και για τα άμφια του πρώην ποντίφικα, αφού κανείς μα κανείς δεν γνωρίζει τι θα πρέπει να φορά, ή αν θα δέχεται πιστούς, κλπ.
Κανένας επίσης δεν γνωρίζει πως θα πρέπει να τον προσφωνούν στο μέλλον…
Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: Ο Βενέδικτος θα πάψει να είναι αλάνθαστος.
 
Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου