15.2.13

Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη....


Ο σοφός γέρων των ρωσικών γραμμάτων, Λέον Τολστόι, θεωρούσε ότι όλοι ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας δεν έχει σκοπό να αλλάξει τον εαυτό του, αποτυπώνοντας έτσι και την υποκρισία της τσαρικής κοινωνίας.


Ενάμιση αιώνα μετά και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στη ζαλισμένη από τις σφαλιάρες της κρίσης κοινωνία μας, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.



Παρά τις συγκινητικές προσπάθειες μεμονωμένων φορέων, συλλόγων, της Εκκλησίας αλλά και πολιτών να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ξεπηδούν ταυτόχρονα σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας περιπτώσεις ανθρώπων που εξαπατούν, εκμεταλλεύονται, ή φέρονται ανάλγητα στους συμπολίτες τους και στην πολιτεία.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Σχεδόν κάθε επαγγελματικός κλάδος έχει τα «μαύρα πρόβατά» του. Καθημερινά αποκαλύπτονται τα σκάνδαλα, ιδιαίτερα στους τομείς του Δημοσίου, εκεί όπου υπάρχουν προμήθειες (Ενοπλες Δυνάμεις, νοσοκομεία, τεχνικά έργα κ.λπ.).
Τραγική ειρωνεία: την ώρα που οι (έντιμοι) αγρότες ξεπαγιάζουν στα μπλόκα διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους, χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους εμπλέκονται στο σκάνδαλο επιστροφής ΦΠΑ, που έστησαν κάποια σαΐνια υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ, μόνο στην Κρήτη οι εμπλεκόμενοι αγρότες ανέρχονται σε 6.274.
Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια και μέχρι την περασμένη εβδομάδα 254 υποθέσεις είχαν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες ΔΟΥ, ενώ με την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι.
Οι παραβάτες, εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ναι, είναι πολύ σοβαρές οι κατηγορίες.
Την ίδια ώρα είχαμε νέα περιβαλλοντική καταδίκη για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποτυχία προστασίας της λίμνης Κορώνειας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Και εδώ υπάρχει ο δάκτυλος της απληστίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι αγρότες καταπάτησαν 10.000 στρέμματα (μόνον 130 στρέμματα ήταν η θέση του ελληνικού Δημοσίου) σε έκταση που αποτελούσε κάποτε τμήμα της λίμνης, η οποία έχει πια σχεδόν εξαφανιστεί.
Αλλά ας πάμε σε κάτι πιο απλό και καθημερινό.
Η Β' ΕΛΜΕ Εβρου έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά φραστικών επιθέσεων που δέχονται από γονείς μαθητών οι καθηγητές κατά την παράδοση βαθμών.
Μάλιστα κάποιες από τις επιθέσεις αυτές, όπως λένε, εμπίπτουν στα όρια του ποινικού δικαίου.
Συμπέρασμα: Δεν μας φταίει ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά.
Ας αφήσουμε τους κήνσορες και τους τιμητές να φωνασκούν μόνοι τους στα τηλεοπτικά στούντιο.
Ας σταματήσουν την εκτόνωση στα δίκτυα και τις οθόνες.
Ας κοιταχτούμε καλύτερα στον καθρέφτη.
Η αυτογνωσία ίσως είναι το πρώτο βήμα.

Κώστας Καρτάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου