11.4.13

Bitcoins: Μια ακόμη φούσκα;


To Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, που βασίζεται σε ένα ιντερνετικό πρωτόκολλο τύπου peer to peer και opensource.
Δημιουργήθηκε το 2009 από τον Satoshi Nakamoto (ψευδώνυμο).



Τα Bitcoins ανταλλάσσονται μέσα από υπολογιστές ή και smartphones, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιας τράπεζας ή κάποιου άλλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, και υποδιαιρούνται σε 100 εκατομμύρια μικρότερες μονάδες, που ονομάζονται satoshis.


Σήμερα, η ισοτιμία και η αξία των Bitcoins έχει εκτοξευτεί στα ουράνια.
Το καθένα αξίζει περίπου $200 ενώ άξιζε $90 μόλις πριν από δυο εβδομάδες.
Τώρα όλοι αναρωτιούνται: Μήπως πρόκειται για μια ακόμη φούσκα;
Συμφέρει να αγοράσει κάποιος τέτοια νομίσματα;
Οι απαντήσεις ποικίλλουν.
Ο Farhad Manjoo του  Slate περιγράφει τη χαοτική διαδικασία αγοράς αυτού του νομίσματος, γράφοντας πως θα «πρέπει να δείξει κανείς μεγάλη εμπιστοσύνη σε διάφορα σάιτς και ιστοσελίδες που χαρακτηρίζονται από την προχειρότητά τους».
Αλλά θεωρεί πως υπάρχει μέλλον.
Όπως αναφέρει, οι φούσκες διογκώνονται όταν αρχίσουν να συμμετέχουν σε αυτές οι συμβατικοί αγοραστές. Μόλις δηλαδή τα σάιτς των Bitcoins βελτιωθούν, «θα πλακώσει το μπούγιο, και τότε είναι που η τιμή του νομίσματος θα πιάσει διάστημα…».
Στο Business Insider, ο Henry Blodget περιγράφει πως οι πραγματικοί κερδοσκόποι γελούν με όλους εκείνους που χαρακτηρίζουν το νέο αυτό νόμισμα ως φούσκα.
Όπως λένε, το πολύ πολύ να χάσει κάποιος το 100% των χρημάτων του, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να βγάλει πολλά περισσότερα.
Κάποιοι επενδυτές έβγαλαν πρόσφατα μέχρι και 600% κέρδος.
Από κει και πέρα, υπάρχουν, λέει, και πολλοί άλλοι τρόποι για να διαλυθεί  αγορά, όπως είναι το hacking, ή μια κρατική παρέμβαση.
Ο Alistair Cotton της Currencies Direct, που ασχολείται εξειδικευμένα με το ξένο συνάλλαγμα, τονίζει πως: «σαν ιδέα  ιδέα είναι καλή. Με την ταχεία τεχνολογική πρόοδο, τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένα λογικό βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση των πληρωμών online και, αργότερα, και εκτός διαδικτύου. Αλλά τα νομίσματα, είτε ψηφιακά είτε φυσικά, υπόκεινται πάντα στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας, και οι τιμές διακύμανσης τους μπορεί να είναι ακραίες…».
Και προσθέτει πως «η χρήση του
Bitcoin θα συνεχίσει να είναι ελκυστική για πολύ καιρό, ακόμα και αν οι τιμές επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα…».
Ο
Liam Halligan, ο οποίος γράφει στην βρετανική Telegraph, σχολιάζει: «η ραγδαία εξάπλωση του Bitcoin είναι ένα  σκληρό σύμπτωμα του γεγονότος ότι οι επενδυτές συνειδητοποιούν  τελικά ότι το παραστατικό χρήμα  απαξιώνεται σκόπιμα και υποτιμάται από τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις».
Στο περιοδικό Forbes, πιστεύουν πως τα Bitcoins είναι μια διαλυτική τεχνολογία.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, «η οικονομία τους είναι κάπως όπως αυτή της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών το 1978… ο περισσότερος κόσμος τα βλέπει ως μια καθόλου πρακτική περίεργη καινοτομία».
Τα Bitcoins όμως δεν αποτελούν προϊόν, αλλά πλατφόρμα, και μάλιστα μια πλατφόρμα με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Τέλος, ο Kurt Eichenwald του  Vanity Fair δείχνει να μην πείθεται από το ψηφιακό και εικονικό αυτό νόμισμα που δημιουργεί πάταγο.
Το περιγράφει ως «cool» μεν, ανόητο δε…
Όπως σημειώνει, τα Bitcoins δεν είναι ακόμη νόμισμα, αφού βασικά δεν στηρίζονται σε κάποια λογική αξιολόγηση ή εκτίμηση όσον αφορά στην πραγματική τους αξία.
Πρόκειται, γράφει, για μια φαντασίωση, βασισμένη σε κρίσεις κερδοσκόπων και επενδυτών.
Όταν αυτοί θα σταματήσουν να αγοράζουν το νόμισμα, ποιος θα το κάνει; Μάλλον κανείς.
Άρα;

Strange Attractor

1 σχόλιο:

  1. Σε ελεύθερη πτώση εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή του bitcoin, καθώς ούτε η χθεσινή αναστολή διαπραγμάτευσης, που ανακοίνωσε το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του εικονικού νομίσματος, το Mt. Gox, κατάφερε να "ηρεμήσει" την αγορά.

    Από τα 266 δολάρια που ήταν και το υψηλότερο σημείο που έχει φθάσει ποτέ η τιμή του bitcoin υποχώρησε μέσα σε 2 ημέρες μέχρι και στα 55 δολάρια, ενώ πλέον κινείται στην περιοχή των 75 δολαρίων.
    Να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους η αξία του bitcoin δεν ξεπερνούσε τα 15 δολάρια, ενώ στις αρχές του 2010 βρισκόταν στα 5 σεντς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή