23.6.13

Ζητείται συντονισμός…



Μέσα στο εορταστικό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η οποία προέκυψε εξ ανάγκης μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε χθες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ευάγγ. Βενιζέλο για τον ανασχηματισμό και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας, και μέχρι τη Δευτέρα, το αργότερο, αναμένεται να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.



Στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του, τόσο για τη διαχείριση του νέου σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ όσο και για τη διαμόρφωση των όρων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Στα σχέδια του κ. Σαμαρά ήταν μέχρι πρότινος η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, όπως είχαν ζητήσει και οι κυβερνητικοί εταίροι, ωστόσο, από χθες το όργανο αυτό θεωρείται παρωχημένο.



Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι εφόσον συγκροτηθεί κυβερνητική επιτροπή, με πυρήνα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν και στην αρμοδιότητά τους τα σοβαρότερα προαπαιτούμενα της τρόικας, λύνεται παράλληλα και το ζήτημα του συντονισμού.
Ανάλογη αίσθηση επικρατεί και για το περιβόητο όργανο αντιμετώπισης κρίσεων, αφού πλέον μεταξύ δύο κομμάτων η συνεννόηση καθίσταται θεωρητικά ευκολότερη. 
Στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται αυτονόητο στο μέγαρο Μαξίμου ότι θα έχει διακριτό ρόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, και τούτο ουσιαστικά παραπέμπει στη θέσπιση θέσης αντιπροέδρου.
Υπήρξαν ιδέες για δύο κύκλους αντιπροέδρων, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει καμία απόφαση.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται προβληματισμένος εάν θα επισπεύσει το άνοιγμα που σχεδίαζε προς τους ανεξάρτητους βουλευτές Θ. Σολδάτο και Κ. Μαρκόπουλο, για το συνέδριο της Ν.Δ., ενώ βολιδοσκοπήσεις από συνεργάτες του έχουν γίνει και προς τους ανεξάρτητους από το ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη, όχι όμως για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σκέψεις έχουν γίνει και για εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και για ορισμένα από τα στελέχη που είχαν υποδειχθεί από τη ΔΗΜΑΡ για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. 
Αναφορικά με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Φ. Κουβέλης εγκλωβίστηκε στη «ρητορική του κατά της κυβέρνησης για την ΕΡΤ» και από ένα σημείο και έπειτα «δεν μπορούσε να ελέγξει τις αντιδράσεις στο κόμμα του».
Ωστόσο, για την κυβέρνηση η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ είναι πλήγμα, καθώς το νέο κυβερνητικό σχήμα παραπέμπει ευθέως στον δικομματισμό ή μάλλον στην καρικατούρα του.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. δεν υπάρχουν για την ώρα αντιδράσεις, ωστόσο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, που συνομιλούν με τα μεσαία στελέχη και τη βάση εν όψει του τακτικού συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου, εμφανίζονται μουδιασμένα.
Αυτή η αρνητική προδιάθεση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και από το πρωθυπουργικό επιτελείο εν όψει της συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Στην τηλεφωνική τους συνομιλία Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν και για τη φυσιογνωμία της κυβέρνησης, τις επείγουσες εκκρεμότητες, ενώ συμφωνήθηκε να συνεργαστούν οι επιτελείς τους για τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής συμφωνίας.
Τον πρώτο λόγο από τη Ν.Δ. θα έχουν οι κύριοι Σταμάτης και Λαζαρίδης και από το ΠΑΣΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι κύριοι Σαχινίδης και Κουκουλόπουλος.
Το πιο επείγον θέμα για τον πρωθυπουργό είναι η αντικατάσταση των υπουργών Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Ρουπακιώτη και Αντ. Μανιτάκη, και των δύο υφυπουργών Υγείας και Παιδείας, Φ. Σκοπούλη και Θ. Παπαθεοδώρου. Ειδικά για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η κυβέρνηση δεν έχει ούτε μέρα για χάσιμο, αφού την επόμενη εβδομάδα η τρόικα επανέρχεται με πρώτο θέμα στην ατζέντα τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το πρόγραμμα κινητικότητας.
Μέσα σ” αυτό το ευρύ πλαίσιο εντάσσεται και η διευθέτηση του θέματος της ραδιοτηλεόρασης, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της κυβερνητικής κρίσης. Την προσεχή εβδομάδα αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγγελίας των συμβάσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ και η καταβολή των αποζημιώσεων. Ωστόσο, οι αποφάσεις των σωματείων για συνέχιση της εκπομπής απεργιακού προγράμματος καθιστούν δύσκολη την εκπομπή σήματος από τον υπό σύσταση μεταβατικό φορέα, κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου λέγοντας ότι «μετά την απελευθέρωση του Ραδιομεγάρου θα χρειαστούν μια-δυο ημέρες για την εκπομπή σήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου