4.6.13

Η θρησκευτική κρίση της Ευρώπης.



Γράφει, μεταξύ άλλων, το Global Post: Η κρίση της Ευρώπης ξεπερνά την οικονομία…
Οι απογοητευμένοι πολίτες αμφισβητούν ανοιχτά τις αξίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που βοήθησε τα κράτη να ενωθούν τα τελευταία 60 χρόνια, απορρίπτοντας τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, αναζητώντας νέες, και συχνά τρομακτικές εναλλακτικές λύσεις του πολιτικού περιθωρίου.



Μια από τις παραμέτρους της κρίσης είναι και η θρησκεία.
Υπάρχει παντού μια κρίση θρησκευτικής ταυτότητας.
Σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, ο εκκλησιασμός, και γενικά η θρησκευτικότητα, χάνουν συνεχώς έδαφος.


Σε μια έρευνα του 2010, μόλις το 51% των πολιτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσαν πως πιστεύουν στον Θεό.
Στη Σουηδία, τη Τσεχία, και στην Εσθονία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κάτω του 20%, αν και πολλοί δηλώνουν πως πιστεύουν σε «κάποια μορφή πνευματικής δύναμης».
Το 40% των Γάλλων δεν πιστεύει σε τίποτα από τα παραπάνω, όπως και το 30% των Ολλανδών, το 27% των Γερμανών, και το 25% των Άγγλων.
Στην Ολλανδία κλείνουν δυο εκκλησίες κάθε εβδομάδα.
Παραμένουν μόλις 4.000 από τις περίπου 19.000 που υπήρχαν από τον 13ο αιώνα.
Όπως λέει η εκκλησία της Σουηδίας, από το 1999 ως το 2010, έχασε 800.000 μέλη.
Ακόμη και στις πιο ευλαβείς χώρες του Νότου, η θρησκευτική πίστη υποχωρεί.
Το 70% των Ισπανών αυτοχαρακτηρίζονται ως Καθολικοί, ενώ πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 80%.
Από αυτούς, μόλις το 12.5% εκκλησιάζεται έστω μια φορά την εβδομάδα.
Συγκριτικά, στην Αμερική, το 40% αυτοχαρακτηρίζεται ως «βαθιά θρησκευόμενοι», και εκκλησιάζονται τακτικά.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν πως έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της θρησκευόμενης Αμερικής και της όλο και πιο κοσμικής Ευρώπης, που μπορεί να φθείρει τις κοινές αξίες, και να επηρεάσει τις αμυντικές δαπάνες της συμμαχίας, αποδυναμώνοντας τις, ειδικά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ εστιάζουν στην Ασία.
Μια θρησκεία όμως που ενισχύεται συνεχώς στην Ευρώπη, είναι το Ισλάμ.
Κατά μέσο όρο, οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 3.8% του συνολικού πληθυσμού στα 27 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Pew Research Center. Η πρόβλεψη είναι ότι ως το 2030, το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 7.1% εξαιτίας της μετανάστευσης, και των αυξημένων γεννήσεων.
Οι εγκαταλειμμένοι χριστιανικοί ναοί μετατρέπονται τώρα σε τεμένη, καφέ μπαρ, γυμναστήρια, ακόμη και ιδιωτικές κατοικίες.
Πρόκειται για μια τάση στην οποία αντιτίθενται οι συντηρητικοί Χριστιανοί, που προειδοποιούν για μια νέα αναδυόμενη μετά-χριστιανική Ευρώπη, με αυξημένες εντάσεις μεταξύ των θρησκειών.
Την προειδοποίηση αυτή έρχονται να υπογραμμίσουν οι 11 επιθέσεις εναντίον τζαμιών στην Βρετανία, μετά την δολοφονία ενός στρατιώτη από Ισλαμιστές εξτρεμιστές.
Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο μιλάει για αυξανόμενη ισλαμοφοβία, και αντισημιτισμό, που με αφορμή την οικονομική κρίση δυναμώνει τον νεοναζισμό. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα…», καταλήγει.
Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο από πλευράς της εκκλησίας, όπως αυτό που προσφέρει η Ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας (συσσίτια, κλπ).
Είναι όμως ακόμη νωρίς για να διαπιστώσουμε το αν τέτοια φιλανθρωπία εν μέσω κρίσης, θα βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν στην εκκλησία.
Στην Ισπανία σίγουρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ο αριθμός των αυτοχαρακτηριζόμενων ως μη πιστών πήγε στο 16.5% από το 12.7% που ήταν το 2008.
Πάντως, η εκκλησία δεν είναι η μόνη που χάνει πιστούς, και μέλη.
Το ίδιο γίνεται και με τα κόμματα, ή τα αθλητικά σωματεία, αφού ο κόσμος πλέον αμφισβητεί κάθε θεσμική οντότητα.
Τελικά, η θρησκευτικότητα δεν είναι αυτή που διολισθαίνει. Ο θεσμικός ρόλος των εκκλησιών είναι που βρίσκεται στο ναδίρ.
Και όπως λένε οι κληρικοί, η νέα πρόκληση είναι να προσαρμοστεί η εκκλησία στην σύγχρονη εποχή, και να απευθύνεται στους νέους στη δική τους γλώσσα.
Αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου