26.7.13

Η Ελλάδα του… κώλου.



«Κάθε μέρα τρως αγγούρι και το Σάββατο είσαι μούρη».
Το γνωστό σύνθημα που διαβάζαμε πριν χρόνια στους δρόμους της Αθήνας, ήρθε να μας θυμίσει το ξέφρενο πάρτι που γίνεται καθημερινά, κάθε καλοκαίρι στη Μύκονο και στους άλλους κοσμοπολίτικους προορισμούς, ακόμη κι όταν η Ελλάδα κλαίει πάνω από τις στάχτες του παρελθόντος.



Μόνο που στον… πλανήτη Μύκονο τα προκλητικά πάρτι, δε γίνονται μόνο από μεροκαματιάρηδες που δουλεύουν όλη τη χρονιά για να απολαύσουν μία εβδομάδα διακοπών στο νησί των σελέμπριτις.
Οξυζεναρισμένα αγοράκια των βορείων προαστίων, αμφιβόλου φύλλου «λεβέντες» που χορεύουν στις μπάρες πίνοντας άφθονη σαμπάνια, κοριτσάκια με γεμάτες τσέπες από τα λεφτά του μπαμπά, «ώριμες» κυρίες με σιλικονάτα μπαλκόνια και «επαναστάτες» του χειμώνα που υποκλίνονται στις… χάρες του καλοκαιριού.




Μαζί με όλους αυτούς, ηθοποιοί πρώτης και δευτέρας διαλογής, tv stars με παχυλούς μισθούς που πουλάνε «σταριλίκι» και «γκλαμουριά» σε μια πεινασμένη Ελλάδα και που πληρώνονται  για να κουτσομπολεύουν το… βρακί της κάθε καρακατίνας ή το ξυρισμένο στέρνο του παλληκαριού της διπλανής ξαπλώστρας.
Μεταξύ των θαμώνων του πλανήτη Μύκονος, ποδοσφαιριστές της καλής και της κακιάς ώρας που δεν έχουν δηλώσει ποτέ πόσα παίρνουν, τραγουδιάρες που για να κάνουν καριέρα πρέπει να παίξουν ρακέτες στην παραλία της Ψαρούς και να δείξουν ότι… από φωνή κορμάρα.
Βεβαίως, πρώτο τραπέζι πίστα στο διαρκές πάρτι της Μυκόνου οι επιχειρηματίες και οι εφοπλιστές.
Πολλοί από αυτούς αποτυχημένοι, χρεοκοπημένοι, που χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ σε εργαζόμενους, ΙΚΑ και ΦΠΑ αλλά που ζουν πάνω απ’ όλα για την εικόνα. Εικονικές εταιρείες, ψεύτικες χρεοκοπίες ή αληθινά κανόνια αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που μετράει είναι το χαϊλίκι.
Μπορεί να μην πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους επί μήνες, αλλά πληρώνουν και 1.000 ευρώ για μια ξαπλώστρα πρώτο… κύμα στην Ψαρού.
Ή ακόμη και μερικές χιλιάδες ευρώ για μια… 8λιτρη σαμπάνια Moet & Chandon. Άλλωστε, πώς θα κάνουν εφέ στην κοσμική Αθήνα, πώς θα τους συζητάνε το χειμώνα στα κυριλέ στέκια των βορείων προαστίων;
Μεταξύ αυτών και επιφανείς επιχειρηματίες και καπεταναίοι που δεν έχουν τι να κάνουν το χρήμα και το μετατρέπουν σε άφθονη σαμπάνια σ’ έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με τους Ρώσους και τους Άραβες που φτάνουν στη Μύκονο για να ζήσουν τις χίλιες και μια νύχτες.
Επιχειρηματίες που, ωστόσο, έχουν σίγουρα βάλει το λιθαράκι τους σ’ αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή με το δημόσιο, με το κρατικό χρήμα, τις μπίζνες κάτω από το τραπέζι.
Στην Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, της βαθιάς ύφεσης για πέντε συνεχή χρόνια, του μέλλοντος που μοιάζει μαύρο, η Μύκονος με τα τρελά της πάρτι φαντάζει κάτι το εξωπραγματικό. 



Κι όμως, αυτές τις ημέρες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εκατομμύρια ευρώ θα καταναλωθούν σε σαμπάνιες, πούρα, μοχίτο, πληρωμές τραγουδιστών και… βίζιτες μοντέλων.
Είναι η Ελλάδα της απέναντι όχθης, αυτής που διαφέρει από το μαγαζάκι και την επιχείρηση κάθε μεροκαματιάρη που κόβει αποδείξεις, πληρώνει φόρους, δηλώνει τα πάντα στην εφορία.
Στον πλανήτη Μύκονος η απόδειξη είναι είδος προς εξαφάνιση, τα βαριά πρόστιμα των 4 εκατ. ευρώ μετατρέπονται με τις κατάλληλες άκρες σε… το πολύ 100.000 ευρώ. Εκεί ο εκάστοτε τραγουδιστής πληρώνεται φανερά 1.000 ευρώ για μία εμφάνιση και παίρνει μαύρα άλλες 50.000 ευρώ.
Έτσι έχει κάθε δικαίωμα να βρίσει τον Σόιμπλε και να κάνει την επανάστασή του απέναντι στο μνημόνιο.
Εκεί τα μοντέλα με τα σηκωμένα βυζιά και τα σαρκώδη χείλια, κατευθείαν από τον πλαστικό χειρουργό, θα σηκώσουν τη φούστα τους σαν παντιέρα επαναστατική.
Εκεί και οι μπατίρηδες επιχειρηματίες, αγκαλιά με την εγχώρια διαπλοκή θα βάλουν φωτιά στα 50ευρα για να ανάψουν τα κουβανέζικα πούρα που μόλις έφτασαν από την Αβάνα… αφορολόγητα φυσικά.
Και η Μύκονος για άλλη μια χρονιά θα χαζεύει τα πλούσια στήθη της Σοφίας Βεργκάρα και της Ναόμι Κάμπελ και θα λικνίζεται στους ρυθμούς τους τραγουδιού του Ρέμου που λέει: «κομμένα πια τα δανεικά», τον ύμνο των απανταχού εχθρών του Σόιμπλε.
Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα θ’ αναστενάζει στα εργοστάσια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο.

Αριστερός Ψάλτης

2 σχόλια:

  1. ''Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα,παράγκα,παράγκα του χειμώνα και εσύ κοιτάς σαν πτώμα...'' στίχος απο τον πρώην Νιόνιο του ' '60 , άρα επιστροφή στο ρόκ του μέλλοντος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή