4.7.13

Είσαι νέος μηχανικός? Δούλεψε μαύρα!



Όχι. Δεν το λέει κάποιος βετεράνος του κινήματος "Δεν πληρώνω" ούτε κάποιος ινστρούχτορας του αναρχορεβιζιονιστικού αριστερού μετώπου (ή πως στο καλά τα λέτε αυτά τα περίεργα). Όχι, αυτό λέει κατάφατσα στους νέους μηχανικούς το ταμείο τους το ΤΣΜΕΔΕ!

Για να τα πάρουμε από την αρχή. Βγάζεις μια σχολή πενταετούς φοίτησης, ορκίζεσαι, περιμένεις για τις εξετάσεις στο ΤΕΕ και αφού πλέον είσαι διπλωματούχος και πιστοποιημένος Μηχανικός, αναμένεις να εισέλθεις στον (όχι και τόσο πλέον) θαυμαστό κόσμο της εν Ελλάδι επαγγελματικής ενασχόλησης με τον κλάδο των Μηχανικών. Αμ, δε.

Πρέπει να περιμένεις άλλους 2-3 μήνες για να σου έρθουν (μάλλον από το Άλφα του Κενταύρου) τα χαρτιά σου από το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης των Μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ. Το οποίο παρεμπιπτόντως έχει συγχωνευθεί με τα μπατιρημένα ταμεία Δικηγόρων και Ιατρών στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) και είναι κι αυτό όμηρος του ΕΟΠΥΥ. Λες πάει στα κομμάτια, ας κάτσω και δυο μήνες ακόμα να κάνω κάνα πιο ουσιώδες job hunting, να ψάξω λίγο τα της επιστήμης μου παραπάνω, ίσως να δω για ευκαιρίες μεταπτυχιακών και πάει λέγοντας.

Έλα όμως που το κλου της υπόθεσης είναι πως όταν έρθουν τα χαρτιά σου πρέπει να πληρώσεις τους δύο αυτούς χαμένους μήνες αναδρομικά για να πάρεις ενημερότητα!

Ώπα. Δηλαδή. Αυτούς τους δύο μήνες εγώ δεν έχω δυνατότητα έναρξης στην εφορία ως Μηχανικός, αλλά ως δια μαγείας πρέπει να έχω δουλέψει ώστε σε δυο μήνες να έχω να πληρώσω αναδρομικά. Το να μην έχουνε οι γονείς ενός νέου μηχανικού μισό μηνιάτικο καβάτζα δεν το έχει σκεφτεί κανείς? Άρα? Άρα, πρέπει να δουλέψεις μαύρα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα ήθους, κύρους και νομιμότητας. αναγκαστικά!

Θα πει κάποιος, μα γιατί δεν γράφεσαι στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ? Δηλαδή τζάμπα λεφτά επιπλέον? Και τι να το κάνω το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ που δε με καλύπτουν για να ξεκινήσω να εργάζομαι ως Μηχανικός?

Το ίδιο το δημόσιο σου λέει δούλεψε μαύρα! Φαύλος γραφειοκρατικός κύκλος...

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου