4.8.13

Είδατε ο Αλέξης;



Πάνω που αναρωτιόμουν τι στο καλό τον έπιασε τον Αλέξη ξαφνικά με τα κάμπινγκ και τα αντίσκηνα, με όλον τον ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθεί στις ερημιές και στις παραλίες,  ήρθε μια είδηση από το εξωτερικό και μου έλυσε τις απορίες.



Όπως φαίνεται, το τεχνητό φως, σε συνδυασμό με το ανεπαρκές ηλιακό φως εξαντλεί τις μπαταρίες του βιολογικού μας ρολογιού, και μας αποσυντονίζει οργανικά.
Για αυτό και χρειαζόμαστε απαξάπαντες την επαφή με τη φύση.
Για να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας.
Κι αυτό όπως φαίνεται το έχει αντιληφθεί ο πανεπιστήμων Αλέξης, και έτσι μαζί με τον Σκουρλέτη και τα άλλα παιδιά, έδωσαν γραμμή στους Συριζαίους για ολικό κάμπινγκ!


Υπάρχει λοιπόν μια νέα επιστημονική μελέτη που εξηγεί το πώς ο εθισμός μας στο ηλεκτρικό (τεχνητό) φως έχει μπερδέψει τις ορμόνες που μας βοηθούν στον ύπνο, με αποτέλεσμα να είμαστε ξύπνιοι πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που είμαστε προγραμματισμένοι με βάση την βιολογική μας εξέλιξη.
Η αρνητική συνέπεια του λιγότερου χρόνου ύπνου, είναι να μην έχουμε την ανάλογη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας, και ειδικά το πρωί όταν ξυπνάμε.
Και ποια είναι η λύση;
Το κάμπινγκ!
Όπως μάλιστα αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, μια εβδομάδα σε αντίσκηνο στη φύση μας προσφέρει ως και 400% περισσότερο ηλιακό φως από ότι έχουμε συνηθίσει, κάτι που επαναφέρει στα φυσιολογικά τους τα όρια της μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που μας βοηθά να κοιμόμαστε.
Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης θα έπρεπε κανονικά να αυξάνονται το απόγευμα, και να εξαφανίζονται το πρωί.
Το τεχνητό όμως φως τα κάνει να αυξάνονται πολύ αργότερα από το φυσιολογικό, και να κρατάνε περισσότερο. Για αυτό συνήθως ξυπνάμε δύσθυμοι και μαχμουρλήδες.
Μια εβδομάδα όμως στη φύση, κάτω από τον έναστρο ουρανό, και χωρίς φακούς ή λάπτοπ, ή οποιαδήποτε πηγή τεχνητού φωτός, επαναφέρει τα επίπεδα της μελατονίνης στα φυσιολογικά τους όρια.



Προσαρμόζονται δηλαδή με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, όπως θα έπρεπε αν ζούσαμε φυσιολογικά.
Και πέρα από το διάλειμμα σε κάμπινγκ, υπάρχουν και άλλες απλές λύσεις που μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στη πόλη. Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις ηλεκτρικές λάμπες με ένα παράθυρο στην οροφή, καθώς και να βγαίνουμε έξω πιο συχνά.
Το τεχνητό φως βλάπτει.
Μας απορυθμίζει.
Όπως μάλιστα λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δημοσίευσε την νέα αυτή εργασία, ακόμη και το αχνό φως ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να μπερδέψει το εσωτερικό μας ρολόι, και να μας χαλάσει τα κέφια.
Είδατε ο Αλέξης πόσο μπροστά είναι;
Πόσο ενημερωμένος;

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου