7.11.13

Έπρεπε να το δείξουν;



Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν γενικοί κανόνες για το ποιες σκηνές από γεγονότα που σοκάρουν θα πρέπει να βγαίνουν στους δέκτες μας και ποιες όχι.
Σε συνθήκες ελεύθερης ενημέρωσης και απουσίας προληπτικής λογοκρισίας, η εφαρμογή των γενικών κανόνων δεοντολογίας είναι κυρίως θέμα ευθύνης και ποιότητας των μέσων και των ανθρώπων τους.



Όπως είναι και θέμα ευθύνης των πολιτών να επιλέγουν από πού θα ενημερωθούν και πώς αξιολογούν αυτά που ακούνε και βλέπουν.
Και επειδή με τις γενικές διατυπώσεις μπορούμε να συμφωνούμε και να διαφωνούμε γενικώς και αορίστως, ας πάμε στο συγκεκριμένο γεγονός…



Καλώς ή κακώς, παίχτηκε από τα κανάλια το βίντεο του zougla.gr που δείχνει καθαρά τη σκηνή της δολοφονίας στο Ν. Ηράκλειο;
Κατά τη γνώμη μου –και ειλικρινά σας λέω ότι το σκέφτηκα πολύ για να καταλήξω– καλώς.
Διότι ως πολίτης έχω δικαίωμα και θέλω να δω ακριβώς με ποιον τρόπο οι εγκληματίες αυτοί αφαίρεσαν εν ψυχρώ τη ζωή δύο συμπολιτών μου και τραυμάτισαν σοβαρά έναν τρίτο.
Θέλω να σοκαριστώ, να μου μείνει χαραγμένη η σκηνή στη μνήμη, να δυσκολεύομαι να το ξεχάσω και να μην μπορέσω ποτέ να πω «δεν βαριέσαι, αυτά συμβαίνουν».
Διότι πιστεύω ότι είναι κοινωνικά χρήσιμο να σοκαριστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι βλέποντας το στυγνό πρόσωπο της τρομοκρατίας την ώρα που εγκληματεί σκοτώνοντας εν ψυχρώ.
Μαζί με αυτούς και ο αρθρογράφος του unfollow που, με περίσσια ελαφρότητα, κάνει ποιοτική αξιολόγηση των θυμάτων της τρομοκρατίας.
Διότι πιστεύω ότι η δημοσιοποίηση της σκηνής του φονικού βοηθάει στην αποκάλυψη και στη σύλληψη των εγκληματιών και αυτό είναι που πρέπει να επιθυμούμε σαν πολίτες και κοινωνία. 
Διότι πιστεύω ότι το σοκ από αυτές τις σκηνές βοηθάει τους νέους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας. 
Σας λέω τη γνώμη μου για το αν έπρεπε να προβληθεί το βίντεο και όχι για το πώς προβλήθηκε και πώς σχολιάστηκε από τα κανάλια, ούτε για το πώς κάποιοι προσπαθούν να το αξιοποιήσουν.
Αγανάκτησα και εγώ, όπως και πολλοί υποθέτω από εσάς, με τις πολλαπλές επαναλήψεις και τα φαιδρά, ανούσια ή και εξοργιστικά σχόλια και περιγραφές. Κατανοώ επίσης ότι θα ήταν οδυνηρό για τους συγγενείς των θυμάτων να βλέπουν αυτές τις σκηνές.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης ρωτούσε στο twitter: «Έπρεπε τα κανάλια να παίξουν το βίντεο της διπλής δολοφονίας; Αν όχι, μήπως έχουμε “λογοκρισία του αποτροπιασμού”;» και παρέπεμπε σε ένα ομότιτλο άρθρο που είχε γράψει το 2002 στην Καθημερινή.
Αναφέρεται σε μια σειρά «αποτροπιαστικά γεγονότα» της παγκόσμιας ιστορίας που απεικονίστηκαν, έγιναν γνωστά και κινητοποίησαν κοινωνίες μέσα από «αποτροπιαστικές» φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις.
Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Θανάσης Σκόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου