11.1.14

Ο χορός των επιδοτήσεων…



Οι επιδοτήσεις συγγενών πολιτικών προσώπων με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ανέδειξαν μία ακόμη παθογένεια της πολιτικής ζωής του τόπου μας.



Αυτό που βλέπουμε δίπλα μας, στο οποίο πολλές φορές συμμετέχουμε εκούσια ή ακούσια και οι ίδιοι, όταν έρθει στο φως της δημοσιότητας, όλοι το αποκηρύσσουμε. Οταν συμβαίνει, οι περισσότεροι κάνουμε τα στραβά μάτια.




Χιλιάδες πολίτες ανακαίνισαν τα εξοχικά τους σε ορεινές περιοχές όλης της χώρας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, μέσω των προγραμμάτων του αγροτουρισμού, με την αιτιολογία ότι θα γίνουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για 10 τουλάχιστον χρόνια.
Ολόκληρες περιοχές ζωντάνεψαν από αυτήν την κίνηση και ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηροί σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ουδείς γνωρίζει ποιοι τήρησαν τις προϋποθέσεις και ενοικίασαν τα σπίτια που ανακαίνισαν, πόσο τυπικοί ή ουσιαστικοί ήταν οι έλεγχοι και ποιοι ωφελήθηκαν ή όχι. Βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που πήραν χρήματα για να φτιάξουν τις κατοικίες τους ως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τήρησαν τις υποσχέσεις τους, αφού από αυτήν τη δραστηριότητα βγάζουν τα προς το ζην και συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
Διαπιστώνουμε δηλαδή για μία ακόμη φορά ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του αγροτουρισμού κάποιοι το αξιοποίησαν και ενίσχυσαν την τοπική οικονομία και ζωντάνεψαν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά ως φαίνεται ορισμένοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν αυτές τις κοινοτικές ενισχύσεις, απλώς για να ανακαινίσουν τις εξοχικές τους κατοικίες, το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, για ίδιον όφελος.
Ευτυχώς που μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με αφορμή τη συμμετοχή συγγενών πολιτικών αρχηγών διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, για να διερευνηθεί πού πήγαν τα χρήματα.
Καιρός είναι να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, αν και ήδη είναι αργά.
Οι περισσότεροι μπορεί μετά από τόσα χρόνια να μην ασκούν τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, αφού και ο νόμος τους το επιτρέπει.
Βεβαίως, κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο σοφός μας λαός.

Φόρης Πεταλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου