6.2.14

Η ελληνική μέρα της μαρμότας… και τα τραχτέρια!



Οι περισσότεροι έχουν ακούσει ή διαβάσει για τη μέρα της μαρμότας, ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια διεθνώς και στη χώρας μας δεν παραλείπουν να παίξουν σχετικά ρεπορτάζ για αυτό το γεγονός.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα αμερικάνικο έθιμο κατά το οποίο πλήθος τουριστών συρρέει στο Πανξουτόνι της Πενσιλβάνιας για να προβλέψουν τον καιρό των προσεχών εβδομάδων ανάλογα με τη συμπεριφορά ενός συμπαθούς ζώου, που ανήκει στο γένος των τρωκτικών, την γνωστή μαρμότα.



Μάλιστα, το Χόλιγουντ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο  το έθιμο και γύρισε μια κομεντί στην οποία ένας μετεωρολόγος (Μπιλ Μάρεϊ) που καλύπτει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ, διαπιστώνει ότι βιώνει την ίδια μέρα ξανά και ξανά.
Αν νομίζουν οι αμερικάνοι ότι έχουν την αποκλειστικότητα στο έθιμο της μαρμότας είναι γελασμένοι.




Δεν είναι τυχαία η λαϊκή ρήση «όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις Έλληνα». Έτσι λοιπόν και στην Ελλάδα αποφασίστηκε εδώ και χρόνια να καθιερωθεί ο μήνας της μαρμότας.
Απλά φέτος η έναρξη του μήνα έτυχε να συμπέσει με την ημέρα της μαρμότας.  Κάθε χρόνο τέλη Ιανουαρίου περίπου, και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες καλλιεργητικές φροντίδες στους αγρούς και τα τσίπουρα που έχουν βράσει από τον Οκτώβριο έχουν «ψιλοκαθίσει», πρέπει να βρεθεί μια απασχόληση.
Ομάδες αγροτών, υποκινούμενες κυρίως από αριστερές κοσμοθεωρίες, αποφασίζουν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς και ορισμένες φορές πάνω στο οδόστρωμα, αποκλείοντάς το (μπλόκο).
Μάλιστα, κατασκευάζουν και πρόχειρα καταλύματα, για να μην τους «τρώει» το κρύο και το αγιάζι όπου γύρω από μια μεγάλη φωτιά ψήνουν διάφορα κοψίδια και γεύονται τη νέα «σοδειά» είτε με είτε άνευ γλυκάνισου.
Αντιμέτωποι και φέτος  λοιπόν με το μήνα της μαρμότας βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί οι οποίοι με νταλίκες και ψυγεία, μεταφέρουν τα αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό προκειμένου οι ξένες αγορές να «πλημμυρίσουν» από Ελλάδα και οι καταναλωτές της Ευρώπης να γευτούν τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα.
Κάθε χρόνο τα αιτήματα των αγροτών είναι λίγο πολύ τα ίδια, τη μία με την μείωση του κόστους παραγωγής, την άλλη με την επιστροφή του κόστους πετρελαίου και πάει λέγοντας.
Φέτος, οι διαμαρτυρίες εστιάζονται κυρίως στην φορολόγηση και την τήρηση βιβλίων εσόδων –εξόδων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, βιβλίο εσόδων –εξόδων δεν υποχρεούνται να τηρούν όσοι «πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000)».
Επίσης, μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν  να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους – να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος και αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.
Κανείς δεν ισχυρίζεται, ότι ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ανάγκες και προβλήματα. Ποιος δεν έχει όμως;
Τα ίδια προβλήματα, έχουν και οι δεκάδες χιλιάδες αγροτών που εδώ και καιρό έχουν εισάγει την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων στην καθημερινότητά τους και οι οποίοι δικαιούνται, να μην αισθάνονται «κορόιδα» κάποιων άλλων «αόρατων».
Όλοι –ακόμα και οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μεταρρυθμίσουν τα πάντα χωρίς να αλλάξει τίποτα- τονίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο κράτος και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η φορολόγηση των αγροτών.
Ας μας που ευθέως οι αγρότες που αντιδρούν με τα παραδοσιακά «μπλόκα» ότι δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και προτιμούν να συνεχιστεί η παλαιότερη κατάσταση που οδήγησε τη χώρα στο σήμερα.
Κάποτε θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι βρεθήκαμε σε μια περίοδο εκτάκτων αναγκών, από την οποία προσπαθούμε να βγούμε.
Όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις, είναι εις βάρος της των επομένων γενεών και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές είναι απαραίτητες, ώστε η μαρμότα να προβλέψει ότι η άνοιξη θα έρθει νωρίς…

Trotsky

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου