30.4.14

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση!



Σε μια πρωτοφανή απόφαση προχώρησε, τη Δευτέρα, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδικάζοντας σε θάνατο 683 στελέχη και μέλη της ισλαμιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υποδαυλίζοντας περαιτέρω την πόλωση που έχει καλλιεργηθεί στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας και εντείνοντας την αίσθηση σιδηράς καταστολής που ο στρατός στην εξουσία, «θρέφει» ολοένα περισσότερο.




Οι καταδικασθέντες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε αιματηρά επεισόδια, στα οποία συγκαταλέγεται η δολοφονία και η απόπειρα δολοφονίας κατά αστυνομικών, στην επαρχία της Μίνιας, στις 14 του περασμένου Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των σφοδρότατων ταραχών που συντάρασσαν τη χώρα αρχής γενομένης από την ανατροπή του προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στις 3 Ιουλίου από το στρατό.


Ο στρατός είχε αξιοποιήσει ως άλλοθι το ξέσπασμα λαϊκής δυσαρέσκειας που είχε προκαλέσει ο αυταρχισμός και αλαζονεία που επεδείκνυε η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να επανέλθει δριμύτερος στην εξουσία μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ το 2011 και πάλι από μαζικές διαδηλώσεις.
Μεταξύ των καταδικασθέντων συγκαταλέγεται και ο θρησκευτικός ηγέτης της Αδελφότητας στην Αίγυπτο, Μουχάμαντ Μπαντίε, καθώς και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
Από τους 6893 κατηγορούμενους, μόνο οι 50 έχουν συλληφθεί.
Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην και το δικαστήριο τους διεμήνυσε ότι έχουν το δικαίωμα να περάσουν από νέα δίκη εφόσον παραδοθούν, κάτι που φυσικά υπό το φως της καταδικαστικής απόφασης κάθε άλλο παρά δελεαστικό ακούγεται.
Η δίκη ήταν μαζική και δεν κράτησε παρά μόνο λίγες ώρες γεγονός που οι συνήγοροι των κατηγορουμένων καταγγέλλουν ως έμπρακτη απόδειξη της απουσίας απόδοσης δικαιοσύνης και του «στημένου χαρακτήρα» της διαδικασίας.
Μέλος μίας από τις ομάδες συνηγόρων επεσήμαινε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των κατηγορουμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί επιστήμονες, έχουν άλλοθι για τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα ότι δεν βρίσκονταν καν στην επαρχία, όχι απλώς στο σημείο του τραγικού συμβάντος.
Η τελική απόφαση θα εκδοθεί τον Ιούλιο μετά από τη σχετική γνωμοδότηση του Μεγάλου Μουφτή της χώρας, μια διαδικασία μάλλον τυπική.
Το μόνο σχετικά ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σε ανάλογη μαζική δίκη και καταδίκη μελών και οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Μάρτιο, το δικαστήριο τελικά μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές καταδίκες 492 από τους 529 καταδικασθέντες.
Η επίδειξη αυταρχισμού και καταστολής, που, όπως υπογράμμιζαν νομικοί κύκλοι μετατρέπει εκ νέου τη δικαιοσύνη σε μακρύ χέρι των κατόχων της εξουσίας στο Κάιρο, συνεχίστηκε και με την απόφαση άλλου δικαστηρίου που είχε ως στόχο μίας από τις βασικότερες κοσμικού χαρακτήρα οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Έτσι δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το προοδευτικό κίνημα νεολαίας «6η Απριλίου», καθαρά κοσμικού χαρακτήρα, με τη βασική κατηγορία ότι «βλάπτει την εικόνα της Αιγύπτου».

Η οργάνωση της «6ης Απριλίου» είχε σταθεί απέναντι στις αυθαιρεσίες και στις αντιδημοκρατικές αποφάσεις και της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του στρατού που την ανέτρεψε επιμένοντας στην αναγκαιότητα υιοθέτησης σειράς μέτρων για την περιφρούρηση των ατομικών, πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης έχει καταδικαστεί από το Δεκέμβριο σε φυλάκιση τριών χρόνων για παραβίαση του νόμου που υιοθετήθηκε και απαγορεύει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων χωρίς την άδεια της αστυνομίας.
Οι αποφάσεις αυτές «τινάζουν στον αέρα» το όποιο κλίμα ηρεμίας θα μπορούσε να επικρατήσει στη χώρα ενόψει της διενέργειας βουλευτικών και προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν, γενικώς, προαναγγελθεί αλλά όχι συγκεκριμενοποιηθεί, κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες για το αν τελικά θα πραγματοποιηθούν, με δεδομένα τα δείγματα γραφής που δίνει ο στρατός.
     
       Μάρκο Πόλο
Πηγές: bbc, reuters, al Jazeera, al Arabiya, Egypt independent 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου