13.4.14

Η φιλοσοφία του κρατήρα.



 Οι σουρρεαλιστές, πριν αρχίσουν να παίρνουν τους εαυτούς τους στα σοβαρά, σταδιοδρόμησαν ως παλιοπαρέα που δεν ήθελε με τίποτε να περάσει απαρατήρητη.
Ο Αραγκόν, προκειμένου να προκαλέσει σκάνδαλο τους πρότεινε να βάλουν βόμβα σε ένα βαγόνι της πρώτης θέσης.




Ο Νταλί, ευφυέστερος του Αραγκόν ούτως ή άλλως, αντιπρότεινε πως αν ήθελαν να προκαλέσουν πραγματικό σκάνδαλο να έβαζαν βόμβα σε βαγόνι της τρίτης θέσης.
Ο Αραγκόν θύμωσε τόσο πολύ που του έκοψε και την καλημέρα και δεν του ξαναμίλησε ποτέ…



Την ιστορία αυτή θυμήθηκα με την προχθεσινή έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας η οποία, λένε, είχε ως συμβολικό στόχο την Τράπεζα της Ελλάδος, πραγματικό δε τα πέριξ καταστήματα διάφορων που υπέστησαν την συμβολική έκρηξη με πραγματικές ζημιές.
Διότι υποθέτω ότι οι ζημιές που υπέστη το άντρο του ελληνικού καπιταλισμού δεν το υποχρέωσαν να αναστείλει ούτε για μια ώρα τις καπιταλιστικές του δραστηριότητες.
Δεδομένου δε ότι η έκρηξη έγινε ξημερώματα, και δεδομένου ότι εκείνες τις ώρες του πρώτου πρωινού ελάχιστοι καπιταλιστές κυκλοφορούν στους δρόμους με χοντρές κοιλιές, πούρα και γιλέκα με χρυσές καδένες αναρωτιέμαι μήπως αυτοί που έβαλαν τα εκρηκτικά είχαν κατά νου κάτι σαν την πρόκληση σκανδάλου που είχε προτείνει ο Νταλί.
Διότι, αν ο μη γένοιτο, είχε υπάρξει ανθρώπινο θύμα το πιθανότερο είναι πως θα επρόκειτο για κάποια ταλαίπωρη καθαρίστρια, κάποιον μεροκαματιάρη ή κάποιον άστεγο.
Και όταν φορτώνεις ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά προκειμένου να ανοίξεις έναν κρατήρα στο κέντρο της πρωτεύουσας θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου πως όσους κι αν προειδοποιήσεις είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν και θύματα.
Αν βεβαίως έχεις σώας τας φρένας και δεν θεωρείς ότι η έκρηξη είναι μια συμβολική χειρονομία κατά του συστήματος.
Και αν η κυνική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεις ό,τι ανθρώπινο κινείται γύρω σου δεν σε κάνει να πιστεύεις πως όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου επιλέγεις τον πιο εύκολο και ανώδυνο για σένα τρόπο για να προκαλέσεις την προσοχή.
Ή να σκανδαλίσεις τον κύριο Σπηλιωτόπουλο ο οποίος βγήκε να μας ανακοινώσει πως είναι αίσχος να γίνονται εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας που αυτός τόσο αγαπάει.
Διότι αν αντελήφθην καλώς μόνον αυτό κατάφεραν όσοι βρίσκονται πίσω από την προχθεσινή έκρηξη.
Εχει και η φιλοσοφία του κρατήρα τα όριά της.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου