27.4.14

Γκάζι… φρένο για τη Χρυσή Αυγή.



Με... δόσεις θα προχωρήσει η Βουλή τις άρσεις ασυλίας των υπολοίπων χρυσαυγιτών βουλευτών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δύο εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο αποφυλάκισης των υποδίκων από τη στιγμή που καθυστερεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.



Πάντως, ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν θα γίνει συνολικά για όλους ή χωριστά για κάποιους και αν θα ολοκληρωθεί πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.
«Αυτονόητο είναι ότι η Βουλή προχωρεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους βουλευτές και θα σας γνωρίζω την έκβαση της διαδικασίας για έκαστη περίπτωση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής σε χθεσινή απαντητική επιστολή του προς τις δύο ανακρίτριες.



Μεταξύ άλλων, ο Μεϊμαράκης διαβεβαιώνει τις δύο ανακρίτριες ότι η Βουλή εξετάζει το αίτημα χορήγησης ή μη άδειας για την άσκηση ποινικής δίωξης και την απαγγελία κατηγορίας κατά βουλευτών με την «αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία».
Εξηγεί ακόμη ότι «το αίτημα αφορά μεγάλο αριθμό βουλευτών, η δε κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελείται από πλείονα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση των εμπλεκόμενων βουλευτών, η γνωμοδοτική παρεμβολή κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον χρειάστηκε να προβεί σε ακρόαση βουλευτών εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου κ.λπ. Η εξέταση του ζητήματος ενώπιον της Ολομέλειας, για ένα έκαστο των βουλευτών, αποτελεί το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας».
Επίσης ενημερώνει τις δύο ανακρίτριες ότι «ήδη η Ολομέλεια έχει αποφανθεί και χορήγησε την αιτηθείσα άδεια δίωξης κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος για τους βουλευτές Μιχαήλ Αρβανίτη - Αβράμη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο και Δημήτριο Κουκούτση, κατά τη συνεδρίαση ΡΙΘ’/2.4.2014, γεγονός το οποίο και επισήμως σας γνωρίζω με την παρούσα.
Στη συνέχεια μεσολάβησε, κατά πάγια πρακτική, με απόφαση της Ολομέλειας, διακοπή των εργασιών του Σώματος για τις εορτές του Πάσχα – η οποία σημειωτέον αναστέλλει την προθεσμία αποφάνσεως της Βουλής –, ενώ είθισται να επέρχεται διακοπή εργασιών και την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών ή εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση...».
«Με τον ρυθμό μας»
Πάντως, στη Βουλή υπάρχει ενόχληση για τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης. Κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή έλεγε χθες ότι «η Βουλή δεν έχει καθυστερήσει. Ούτε έχει δείξει ζήλο ούτε έχει δείξει καθυστέρηση.
Η Ολομέλεια δεν μπορεί να τους βάλει όλους μαζί. Πάμε με τον προγραμματισμό μας, ανεξαρτήτως των εκλογών».
Το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ήδη η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση της ασυλίας πέντε (5) χρυσαυγιτών και εκκρεμούν άλλες έντεκα (11) περιπτώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τις 9 Μαΐου που θα κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές θα γίνει η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας κι άλλων χρυσαυγιτών βουλευτών σε μία ή δύο δόσεις των 4 ή 5 βουλευτών.
Αν υπάρξει κάποια εκκρεμότητα, θα μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές.
Εκκρεμότητα υπάρχει και με τους προφυλακισμένους βουλευτές Ν. Μιχαλολιάκο, Ι. Λαγό, Χρ. Παππά, Γ. Γερμενή, Ε. Μπούκουρα και Παν. Ηλιόπουλο.
Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι πρόσφατα βουλευτές μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας μετέβησαν στον Κορυδαλλό προκειμένου να πάρουν απολογίες από τους προφυλακισμένους και προσθέτουν ότι «όλα θα προχωρήσουν κανονικά». Επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τριών, ακόμη και τεσσάρων μηνών, από τη στιγμή που δεν μετρούν ημερολογιακά οι διακοπές του Πάσχα αλλά και οι ημέρες που θα μείνει κλειστή η Βουλή για τις ευρωεκλογές.
«Κακή λειτουργία»!
Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας μιλώντας στον Βήμα FM:
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά των ανακριτριών. Ίσως υπάρχει μια κακή λειτουργία, κατά την άποψή μου, όσον αφορά στην ταχεία και άμεση ενημέρωσή τους για τις διαδικασίες στη Βουλή. Επειδή συμμετέχω στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις άρσεις ασυλίας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους έξι προφυλακισμένους, αλλά όχι για τους οκτώ που κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα. 



Υπάρχει, όμως, η ανάγκη να είναι οι αποφάσεις δικονομικά ορθές, ώστε να μην υπάρχει δικαίωμα αμφισβήτησης από την πλευρά των κατηγορουμένων. Επομένως, ενδεχομένως οι εισαγγελείς θέλουν την επιτάχυνση, βλέποντας ότι περνάει ο χρόνος και δεν είναι τόσο απλή η υπόθεση.
Αλλά, επειδή οι κανόνες είναι τόσο αυστηροί, εμείς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε π.χ. χωρίς να αποταθούμε πρώτα στους βουλευτές των οποίων ζητείται η άρση ασυλίας ή να καταθέσουν υπόμνημα.
Πρέπει να τα δούμε με πολλή προσοχή και τις επόμενες ημέρες, πριν κλείσει η Βουλή, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αποφασίσουμε για τις άρσεις ασυλίας ή όχι όλων των βουλευτών. Και νομίζω ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα το κάνει».
Εκκρεμούν οι απολογίες
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα των απολογιών των εγκλείστων χρυσαυγιτών.
Η Βουλή αποφεύγει να πάρει θέση για το αν μπορεί να τους επιτραπεί να απολογηθούν ή όχι στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας τους ή αν αυτό θα γίνει με γραπτό υπόμνημα.
Η Βουλή πετάει το «μπαλάκι» στην Εισαγγελία, η οποία αναμένεται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο αίτημα των έξι προφυλακισμένων βουλευτών να έρθουν να απολογηθούν στη Βουλή.
Επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης θα αποφασιστεί αν θα ζητηθεί σχετική γραπτή γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Φυσικά, το θέμα, πέρα από νομικό, είναι κατεξοχήν πολιτικό αλλά και αστυνομικό, καθώς, σε περίπτωση που επιτραπεί στους προφυλακισμένους βουλευτές να απολογηθούν στη Βουλή, θα πρέπει να στηθεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση με μαύρα τζιπ, χειροπέδες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.
Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος απαιτεί – όπως έλεγε χθες κοινοβουλευτική πηγή – «λεπτούς, ειδικούς και προσεκτικούς χειρισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου