15.5.14

Πάγκαλος ο ισοπεδωτικός!



Κανείς δεν θα έπρεπε να πέσει από τα σύννεφα με την αήθη επίθεση του Θεόδωρου Πάγκαλου εναντίον του Μανώλη Γλέζου και της Ρένα Δούρου.
Είναι εδώ και καιρό άλλωστε, που απαλλαγμένος από κάθε πολιτικό κόστος, ο πρώην αντιπρόεδρος έχει απασφαλίσει και προσπαθεί να ακυρώσει εντελώς την εικόνα του.




Έχουμε φτάσει πια στο επίπεδο, κάθε δήλωση απαξίας του πρώην πολιτικού, να ηρωοποιεί το θύμα της επίθεσής του, στα μάτια των πολιτών.
Μοιάζει με το μαύρο πρόβατο, που δημιουργεί προβλήματα σε εκείνους που συμπαθεί.
Πώς τα κατάφερε;
Με κόπο είναι η αλήθεια...


Οξυδερκής. Και οξύς!
Πληθωρικός και δύστροπος, εκρηκτικός κι επικοινωνιακός… Και αφοριστικός!
Με άλλα λόγια, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Μαγεύεται και μαγεύει από τη δημοσιότητα, μαγνητίζει άμα τη εμφανίσει.
Και τι εμφάνιση! Είχε μιλήσει κάποτε για τον ρατσισμό που υφίστανται οι παχουλοί άνθρωποι…
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μπορεί να μιλάει επί ώρες και να κάνει και το πιο ανούσιο θέμα ενδιαφέρον. Ίσως και να μην πιστεύει όλα όσα λέει, αλλά είναι από εκείνους τους συζητητές που λατρεύουν αυτό. Τη συζήτηση! 
Οι Ευρωπαίοι τον γνώρισαν για τα καλά όταν προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
"Ποιος είναι αυτός ο χοντρός; " ψιθυρίζει η Μάργκαρετ Θάτσερ στον διπλανό της για τον Θ. Πάγκαλο που αναπλήρωνε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ένα συμβούλιο κορυφής, όμως τα άτιμα τα μικρόφωνα το μεγέθυναν. 
"Σε έχει πηδήξει ποτέ χοντρός; " άφησε να του ξεφύγει τσαντισμένος ο Πάγκαλος, η αφηρημένη μεταφράστρια αυτομάτως το μετέφρασε και πάγωσε το συμβούλιο. (η ιστορία αναφέρεται στο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη  «Ζητούνται αλχημιστές»).
Μετά ήρθε η ατάκα για τη Γερμανία… «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος»!

Πώς του ήρθε; Έπρεπε να ζητήσει συγνώμη…
«Κωλοτούμπα» λέει ο λαός.
Η πίεση που δέχθηκε τεράστια. Ατυχής δήλωση «τσουβαλιάσματος» αλλά αυτό είναι άλλωστε το αγαπημένο χόμπι του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει, για παράδειγμα, τη δήλωση «Όταν στο δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή. Ξέρει ότι ποτέ δεν πρόκειται να απολυθεί», που έκανε στο «Βήμα της Κυριακής» τον Δεκέμβρη του 2010.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε μια εξυπνακίστικη λογική να θέτει τον εαυτό του έξω από το «σύστημα» και να κάνει την κριτική του, υποστηρίζοντάς το.
Θαρρείς κι αυτός δεν ήταν μέλος πολλών κυβερνήσεων, και μάλιστα σε νευραλγικά υπουργεία.
Κι όμως… Τις όποιες κρίσεις έκανε, τις έκανε πάντα από τη συγκεκριμένη σκοπιά.
Η ατάκα-πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ήταν το «μαζί το φάγαμε», σε μια τοποθέτησή του στη Βουλή.
Όσες φορές και να το ακούσεις, είναι εξοργιστικό!
Φυσικά και εν μέρει, έχει δίκιο.
Δεν ήταν 10, ούτε 50… Ήταν πολλοί που εξυπηρετήθηκαν από το πελατειακό σύστημα!
Χιλιάδες κρατικοδίαιτοι διορισμένοι, συνδικαλιστές, μουντζαχεντίν του εκάστοτε κόμματος, μεγαλοεπιχειρηματίες σπόνσορες…
Ναι ήταν πολλοί αυτοί!
Αλλά υπήρχαν και οι… «μη προνομιούχοι».
Οι αποκλεισμένοι των κομματικών μηχανισμών, που «υπέφεραν» από τις πρακτικές αυτές!
Και ποιοι ήταν στο τέλος αυτοί που απολάμβαναν την εξυπηρέτηση;
Εκείνος που έγλυφε για μια θέση εργασίας για το παιδί του και έπαιρνε έναν μισθό ή οι μεσάζοντες του πλούτου του Δημοσίου, που απολάμβαναν τη χλιδή μέσα από την παρουσία τους στη Βουλή;
Είναι θαυμαστό το πώς ένας πολιτικός μπορεί να ερεθίσει τόσο πολύ την κοινή γνώμη.
Μπορούσε να «γενικεύει» και να κάνει κανόνα τα πάντα…
Όπως τότε, που σε μια συνέντευξή του στη ΝΕΤ είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως «ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας». Πανικός!

Μία ώρα μετά, να σου πάλι οι αφορισμοί…
Ατέλειωτες συζητήσεις, κατηγορίες…
Εκείνο τον Δεκέμβριο 2010 ο Θεόδωρος Πάγκαλος καταβάλλει προσπάθειες να διασπείρει την ευθύνη της οικονομικής κρίσης. Μάταια.
Καμία κριτική για τους πολιτικούς, λάβρος εναντίον κοινωνικών ομάδων!
Ίσως να κατάλαβε αργά πως στην πολιτική, που και που, καλό είναι να ταυτίζεσαι με τους ψηφοφόρους… Έστω και προσχηματικά.
Για τα μάτια του κόσμου.
Ίσως έτσι να εξηγείται η δήλωση «Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει», που έκανε για το τέλος ακινήτων που είχε επιβάλλει ο τότε Υπουργός Οικονομικών.
Εξηγούσε τότε πως ήταν η θεία Αγλαϊα, αδερφή του πατέρα του, που του είχε κληροδοτήσει 58 ακίνητα και είχε κληθεί να πληρώσει πολλά, σύμφωνα με τον ίδιο. Απολαυστικός!
Αγαπημένος του αντίπαλος παραμένει η Αριστερά.
Θα σκεφτόταν κανείς, πως όταν ο πληθωρικός Θεόδωρος πλήττει, εξαπολύει μια επίθεση είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο ΚΚΕ για να «ανάψουν λίγο τα πνεύματα»!
Για ό,τι κακό συμβαίνει φταίει εναλλάξ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΠΑΜΕ.
Όταν βέβαια έφτασε η συζήτηση στους Αγανακτισμένους, έκανε ακόμη ένα ατόπημα!
Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France 5 δήλωσε πως «οι έλληνες αγανακτισμένοι είναι ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μαλάκες».
Απλά πράγματα, εύκολα!
Κάπως έτσι, από τον παρορμητισμό του, κατάφερε να χάσει τον δήμο Αθηναίων από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Εκείνος, ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το φαβορί.
Απέναντί του, ο διπλωμάτης και φρεσκοεκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ.
Κατάφερε με το χαρακτηρισμό... Ο Κύριος Τίποτα και τις επιθέσεις εναντίον του συνυποψηφίου του, να κάνει τον κόσμο να του γυρίσει την πλάτη.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Θεόδωρο Πάγκαλο να επιβιώνει πολιτικά όλα αυτά τα χρόνια; Όταν μάλιστα, τους ώμους του βάραιναν «εθνικές αποτυχίες» όπως τα Ίμια ή η υπόθεση Οτσαλάν, που πλήγωσαν την «εθνική υπερηφάνεια»! Για αυτά και για άλλα πολλά, θα κριθεί από την ιστορία! 
Μοιάζει ίσως και στον έλληνα του καφενείου, που για να τραβήξει την προσοχή των συνδαιτυμόνων, πετάει μια χοντράδα για να κερδίσει την προσοχή!
Όπως τότε που μίλησε για τους άξεστους επαναστάτες του ’21 που αποσχίστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και από τότε ψηφίζουν βάση των προσωπικών συμφερόντων τους…
Μάλιστα, είπε πως οι νεοέλληνες έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι απόγονοι του Περικλή.
Όλα αυτά ειπώθηκαν σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος.
Ακολούθησε μια οργισμένη επίθεση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης που χαρακτήρισε τους αναγνώστες της εφημερίδας «ζώα».
Όταν μάλιστα ανακάλυψε το Twitter, ο πρώην υπουργός… ξεσάλωσε.
Ένα από τα κορυφαία περιστατικά υπήρξε η απάντησή του μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας, στη συντάκτρια των Νέων που είχε γράψει το άρθρο για τον χειμερινό κολυμβητή, συνοδευόμενο από φωτογραφία που έγραφε πως το μπουρνούζι είναι χρώματος ροδαλί.


«Φοίβη να σου στείλω το τηλέφωνο του οφθαλμιάτρου μου. Πάσχεις από αχρωματοψία. Το μπουρνούζι είναι κατακόκκινο. Ξέβαψε λίγο στα πλυσίματα», ήταν η απάντησή του, για να επανέλθει και πάλι…
«Και μια κ γνωριστήκαμε, θα ρθεις για κάνα μπανάκι χειμωνιάτικο στη Βουλιαγμένη? Σε θυμάμαι με μπικίνι κ ψηλό τακούνι κ χάνω τον ύπνο μου».
Δέκα κορυφαίες ατάκες…
«Μαζί τα φάγαμε»
«Όταν βάζεις στο Δημόσιο κοπρίτες, επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά τους και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, αφού ξέρει πως δεν πρόκειται να απολυθεί».
«Δεν γαμ…σαι πρωί πρωί».
«Αυτήν τη στιγμή είμαι σε αδυναμία να καταβάλω φόρους που οφείλω. Πουλώ ακίνητα, αλλά κανείς δεν αγοράζει».
 «Σ’ έχει γαμ…σει χόντρος;»
«Και μια και γνωριστήκαμε, θα 'ρθεις για κάνα μπανάκι χειμωνιάτικο στη Βουλιαγμένη; Σε θυμάμαι με μπικίνι κ ψηλό τακούνι και χάνω τον ύπνο μου».
«Φοίβη να σου στείλω το τηλέφωνο του οφθαλμίατρου μου. Πάσχεις από αχρωματοψία. Το μπουρνούζι είναι κατακόκκινο. Ξέβαψε λίγο στα πλυσίματα».
«Δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα κάτι παλιά βλαχοlatin. "Στο Τσουμποτσάμπο χορεύουνε μάμπο",
"Θα ρθω να σε κλέψω Μαριγούλα Μαριγώ να πάμε στο Μεξικό».
 «Στο 10ο κεφάλαιο του βιβλίου μου "Τα φάγαμε όλοι μαζί", το οποίο προσέθεσα στην έντυπη έκδοση καταγράφω όλες τις πηγές που ο μέσος Έλληνας θεωρεί ότι μας οφείλονται χρήματα. Ελοχίμ, θησαυρός Μέγα Αλεξάνδρου, Αλή Πασά, Πετρέλαια, Γερμανικές αποζημιώσεις κοκ».

Γιώργος Πράτανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου