18.7.14

Η παγκόσμια κοινή γνώμη αναγνωρίζει την Κίνα ως Νο 1.



Τα τελευταία στοιχεία του Pew Research Global Attitudes Project δείχνουν πως η παγκόσμια κοινή γνώμη αρχίζει και αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), και στην «κατασκοπεία» εκ μέρους της NSA, ενώ οι απόψεις του κόσμου για τις ΗΠΑ παραμένουν γενικά οι ίδιες.



Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 40 χώρες δεν συμφωνεί με τη χρήση των drones, εκτός από τους πολίτες των ΗΠΑ, του Ισραήλ, και της Κένυας.
Η αντίθεση προς την NSA είναι ακόμη πιο σθεναρή, ειδικά όταν πρόκειται για παρακολούθηση πολιτών, ή ξένων ηγετών.
Παράλληλα, οι πολίτες των 40 χωρών έχουν χάσει την πίστη τους όσον αφορά στη προστασία των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών των Αμερικανών από την κυβέρνησή τους.


Παρ’ όλα αυτά, το 65% των ερωτηθέντων σε 43 χώρες συνεχίζουν να έχουν θετική γνώμη για την Αμερική, κάτι που ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από πέρσι.
Ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί ποσοστό αποδοχής στο 56% (στο εξωτερικό) που είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, όμως σε γενικές γραμμές οι «ξένοι» συνεχίζουν να στηρίζουν τον Ομπάμα περισσότερο από τους Αμερικανούς.
Δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το ότι η Ρωσία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση στο ποσοστό αποδοχής των ΗΠΑ, ενώ περιέργως η Αμερική είναι δημοφιλής στη Κίνα, στη Γαλλία, και στη Παλαιστίνη.
Από την άλλη, σχηματίζεται μια ισχυρή παγκόσμια συναίνεση στο ότι η Κίνα αντικαθιστά τον διεθνή ρόλο της Αμερικής.
Το μέσο ποσοστό που ήθελε την Αμερική να είναι η Νο 1 παγκόσμια οικονομία έπεσε από το 49% (πριν από 6 χρόνια) στο σημερινό 40%.
Την ίδια περίοδο αυξήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό που θέλει την Κίνα Νο 1, από 19% σε 31%.
Στην Ευρώπη η πλειοψηφία ήδη θεωρεί την Κίνα ως την ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.
Μάλιστα, ένα 50% του κόσμου (παγκοσμίως) πιστεύουν πως αργά η γρήγορα η Κίνα θα πάρει την πρώτη θέση.
Και πως αισθάνονται οι πολίτες του πλανήτη για τα νέα κινεζικά αφεντικά;
Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα.
Στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική οι ΗΠΑ παραμένουν πολύ πιο δημοφιλείς απ ότι η Κίνα. Στη Μ. Ανατολή όμως, η Κίνα είναι πιο δημοφιλής.
Στην Ασία και στην Αφρική τα ποσοστά είναι ανάμικτα.
Αρκετές πλειοψηφίες σε κάποιες χώρες της Ασίας (Ινδία, Ταϊλάνδη, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ, και Φιλιππίνες) ανησυχούν για τις εδαφικές διεκδικήσεις και διαφορές τους με την Κίνα.
Από την άλλη, το 53% παγκοσμίως πιστεύουν πως η κινεζική οικονομική ανάπτυξη είναι προς το συμφέρον και της δικής τους χώρας.
Επίσης, οι πολίτες των περισσοτέρων χωρών μεταξύ 18 και 29 χρόνων έχουν πολύ πιο θετικές απόψεις για την Αμερική και τη Κίνα απ ότι οι μεγαλύτεροί τους
Τελικά, μάλλον υπάρχει ελπίδα για έναν νέο διπολικό πλανήτη…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου