23.7.14

Πόσο … εγκέφαλο χρησιμοποιούμε;



 Όλοι έχουμε ακούσει, και συνήθως ανακυκλώνουμε το ότι ως άνθρωποι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.
Και παρά την επικράτηση αυτής της «πληροφορίας», δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να τη στηρίζει.



Η όλη υπόθεση μάλλον ξεκίνησε από τον ψυχολόγο William James, ο οποίος το 1907 είχε γράψει ότι εκμεταλλευόμαστε ένα πολύ μικρό μέρος των διανοητικών πόρων μας.



Στη συνέχεια, η άποψη αυτή επαναλήφτηκε στον πρόλογο του βιβλίου How to Win Friends and Influence People, διευκρινίζοντας ότι κατά τον James ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί το 10% μόνο των εγκεφαλικών του δυνατοτήτων.
Σήμερα, μετά από 100 και πλέον χρόνια, κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα που υπόσχονται να ξεκλειδώσουν το υπόλοιπο 90% του μυαλού μας, ενώ γυρίστηκε και μια ταινία θρίλερ με τίτλο Lucy, όπου η πρωταγωνίστρια Scarlett Johansson παίρνει ειδικά φάρμακα με αποτέλεσμα να κάνει χρήση του 100% του εγκεφάλου της.
Οι ειδικοί επιστήμονες γελάνε με όλα αυτά.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μας γνώσεις, ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο γεμάτο από ζωντανούς νευρώνες που λειτουργούν συνεχώς.
Τα εγκεφαλογραφήματα δείχνουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της φαιάς ουσίας δεν συνεισφέρει, όμως όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες τα εγκεφαλογραφήματα δείχνουν μόνο τις «σοβαρές» λειτουργίες του εγκεφάλου και όχι όλες.
Παρόλα όμως τα επιστημονικά στοιχεία, ή την έλλειψή τους, η άποψη ότι χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό του εγκεφάλου μας έχει καθιερωθεί ως θέσφατη.
Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι για τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνων του εγκεφάλου μας αναλογούν 10 προς 1 κάποια άλλα κύτταρα (glial cells) που είναι αυτά τα οποία στην ουσία λειτουργούν τον εγκέφαλο.
Με άλλα λόγια, οι νευρώνες αποτελούν μόνο το 10% του συνολικού εγκεφάλου μας.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου