1.9.14

Κρύψτε τα φτυάρια, και δέστε τις … μαϊμούδες!



Το καλοκαίρι σιγά σιγά τελειώνει, οι Έλληνες άρχισαν να μαζεύονται από τις παραλίες και τα θέρετρα, και όπως είναι φυσικό, επειδή η πενία τέχνας κατεργάζεται, ή αλλιώς όταν ο διάολος δεν έχει δουλειά κλπ… έτσι και στον τομέα της ειδησεογραφίας, προκειμένου να γεμίσουν τα δελτία, οι εφημερίδες, και τα μπλογκς, κάποιοι έπιασαν το μυστρί και ξεκίνησαν να χτίζουν οικοδομές από… λάσπη.



Και σε αντίθεση με το γνωστό αξίωμα ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, εμείς εδώ ως γνωστοί Βαλκάνιοι πάντα έχουμε ειδήσεις, πάντα κάτι θα γίνεται, πάντα θα τρωγόμαστε μεταξύ μας, και εν πάση περιπτώσει αν δεν υπάρχουν ειδήσεις τότε τις εφευρίσκουμε.
Τι πιο εύκολο;


Λες και δεν αρκούν τα γεγονότα στην Ουκρανία, οι τρελαμένοι δολοφόνοι του Ισλαμικού Χαλιφάτου, και η οικονομική μας κρίση…
Όχι. Θέλουμε τις δικές μας ειδήσεις… τις ντόπιες και ευκολομάσητες.
Εδώδιμες δηλαδή.
Έτσι, εκτός από τον περίφημο όρκο της κυβέρνησης του βουνού της νέας περιφερειάρχισας με το ντεκαπέ μαλλί, το παρ ολίγον ατύχημα με το κυβερνητικό Εμπραέρ του ματιαγμένου Μπένυ, και την εξαγγελία του γάμου της πρώην άγαμης θυγατέρας Ζωζώκας, η κυρίαρχη είδηση που συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον παραμένει η ανασκαφή στην Αμφίπολη.
Μόνο που εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, και επειδή όλα τα γατόνια οι δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, κλπ. δεν έχουν καμία πρόσβαση στα τεκταινόμενα, πλην της επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Πολιτισμού, αυτά που διαβάζουμε και ακούμε είναι όχι μόνο άνω ποταμών, αλλά και προϊόντα της πλούσιας φαντασίας των «επαγγελματιών» της ενημέρωσης.
Με τον καθένα να πλειοδοτεί σε … παπαριές.
Εν ολίγοις, ο κάθε πικραμένος βγάζει «λαγούς από το καπέλο του», προκειμένου να ενημερώσει (λέμε τώρα) την διψασμένη για εξελίξεις κοινή γνώμη.
Για αυτό και έχουμε διαβάσει διάφορα παλαβά, περί γερανών, περί μαύρων ελικοπτέρων, περί κλιμακίου της Μοσάντ στη Μεσολακκιά, περί του λειψάνου της γοργόνας του Μεγαλέξαντρου, και άλλα πολλά παρόμοια και άκρως «σοβαρά».
Για αυτό και προσωπικά έχω πάθει πλάκα με το μέγεθος της ανθρώπινης φαντασίας, για να μη πω και της κακεντρέχειας.
Και ως ένα βαθμό αυτό είναι λογικό, αφού εκτός από τους μόνιμα κατασκηνωμένους στη Μεσολακκιά δημοσιογράφους, οπερατέρ, κλπ υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι, ακόμη και ξένοι, που δίνουν γη και ύδωρ για να ενημερωθούν ως προς τη πορεία των ανασκαφών.
Ναι, αλλά η κα Περιστέρη, εκτός του ότι είναι σοβαρή επιστήμων και κάνει τη δουλειά της με πλήρη επαγγελματισμό, είναι παράλληλα και … σφίγγα.
Και καλά κάνει, διότι εδώ μιλάμε για μια ανασκαφή, που αν κάτσει, εκτός του ότι θα αλλάξει ο οικονομικός (και όχι μόνο) χάρτης της περιοχής, εκτός του ότι θα δούμε μέχρι και γιαπωνέζικα τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Καβάλας, εκτός του ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει το επίκεντρο του κόσμου για αρκετά χρόνια, η καριέρα της ίδιας (που ήδη είναι σημαντική)  θα εκτοξευτεί στα ουράνια.
Και δεν μιλάμε για καμιά ερασιτέχνη, όπως π.χ. ο Χάουαρντ Κάρτερ που στις αρχές του αιώνα ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών και έγινε σούπερ διάσημος εν μία νυκτί…
Αυτός ήταν αυτοδίδακτος, και δεν είχε τελειώσει ούτε γυμνάσιο.
Μάλιστα, όταν ξεκίνησε τη καριέρα του στη Κοιλάδα των Βασιλέων, ήταν ένας 17χρονος έφηβος, που ήξερε να ζωγραφίζει καλά, και τον προσέλαβαν για να κάνει τα σχέδια των ευρημάτων των ανασκαφών.
Σαράντα χρόνια μετά, ήταν ο πιο διάσημος και έγκυρος αρχαιολόγος του κόσμου! Και ζάπλουτος…
Η Περιστέρη όμως είναι ήδη φτασμένη αρχαιολόγος, με ουκ ολίγες διεθνείς περγαμηνές, που δυστυχώς κάποιοι, στη προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν ή να πλήξουν πρόσωπα, δεν διστάζουν να τη μειώσουν επειδή δεν παίζει το παιχνίδι της δημοσιότητας, και επειδή της έλαχε αυτό το πρωτοφανές ανασκαφικό έργο… που είναι το όνειρο του κάθε συναδέλφου της, Έλληνα και μη.
Και για αυτό ακούμε τη κάθε βλακεία, από χείλη ειδικών αλλά και άσχετων.
Για αυτό βλέπουμε ακόμη και μικροκομματικές, ή προσωπικές ιδιοτελείς παρεμβάσεις από απίθανους τύπους.
Που φτάσανε στο σημείο να λοιδορούν τον Σαμαρά, ως φέρελπι Ιντιάνα Τζόουνς, και να μειώνουν τη Περιστέρη ως «μια ακόμη βοηθό» του μακαρίτη και πραγματικά σπουδαίου Λαζαρίδη.
Και με πάρα πολλούς άλλους να προσεύχονται να μη βρεθεί τίποτα, ή αν βρεθεί να είναι συλημένος ο τάφος, μη τυχόν και πιστωθεί η επιτυχία στον Σαμαρά ή και στη Περιστέρη!

Για τέτοια πράγματα μιλάμε.
Με πιο εξόφθαλμη και καραμπινάτη βλακεία αυτό που είδα και διάβασα το σαββατοκύριακο, με «σοβαρά», κατά τα άλλα,  μέσα να δίνουν βήμα σε έναν (αυτόκλητο) ειδικό, που δηλώνει περήφανα ότι ήταν επί δεκαετίες ολόκληρες τυμβωρύχος και αρχαιοκάπηλος.
Και όπως κομπορρημονεί, πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι, και μετά ακολουθούν οι αρχαιολόγοι!
Και το γεγονός ότι είναι 82 χρονών, του εξασφαλίζει (κατά κάποιους) την ασυλία, ηθική και ποινική, να ομολογεί σημεία και τέρατα.
Να παραδέχεται αυτάρεσκα το πώς ξεπούλησε για ένα κομμάτι ψωμί την εθνική μας κληρονομιά.
Μακεδόνας μάλιστα, απ αυτούς που σίγουρα θα αγαναΧτούσαν και θα τρελαίνονταν από το δίκιο που τους πνίγει, τότε που οι «γυφτοσκοπιανοί» του Γκλιγκόροφ ξεκίνησαν να αμφισβητούν την ελληνικότητα της «ιερής γης», που όμως αυτός και οι κολλητοί του λεηλάτησαν, για φραγκοδίφραγκα.
Με τη συνεργασία μάλιστα της αστυνομίας, και άλλων μεγαλόσχημων, όπως λέει ο ίδιος…
Μάλιστα διάβασα κάπου ότι το 1977, που έκανε τις παρασπονδίες του, η Ελλάδα ζούσε μέσα στη φτώχια, και άρα δικαιολογείται ο άνθρωπος να πουλάει χρυσά στεφάνια, δαχτυλίδια, και ότι άλλο εύρισκε  στον κάθε ενδιαφερόμενο.
Εξάλλου τότε η αρχαιοκαπηλία ήταν, λένε, πλημμέλημα!
Ναι αλλά το 1977 εγώ το θυμάμαι σαν χθες, δεν μιλάμε για το 1917.
Σύχναζα στη πλατεία Ναβαρίνου, πήγαινα σε παμπ, άκουγα Ντορς, και οδηγούσα μάλιστα και το αμάξι του πατέρα μου.
Ποια μαύρη φτώχια, και ποιες αηδίες μας τσαμπουνάνε τα γεράκια των ειδήσεων;
Μέχρι και τους Πανθέους βλέπαμε κάθε βράδυ στη τηλεόραση, χώρια την Αλιφέρη!
Λες πια και αναφέρονται στην εποχή του Έλγιν…
Και εν πάση περιπτώσει, ο μπαμπάς μου είναι 88 χρονών, και παρά την πραγματική μαύρη φτώχια που έζησε μεγαλώνοντας (μαζί με άλλα έξι αδέλφια) ουδέποτε ανέφερε ή εντόπισα εγώ να έχει κάνει τη παραμικρή παρανομία.
Μη τρελαθούμε κιόλας.
Για να μην αναφερθώ στην άλλη μεγάλη είδηση που βγήκε από τη συνέντευξη του εν λόγω τυμβωρύχου, και που έσπευσαν να αναμεταδώσουν χαιρέκακα όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, ότι δήθεν αυτός είναι που υπέδειξε στην Περιστέρη που να σκάψει!
Κάποιοι μάλιστα διαδίδουν ότι αυτός είναι που έδωσε στη Περιστέρη και τον … μυστικό χάρτη, με τον οποίο βρήκε την είσοδο του τάφου.
Και άρα του χρωστάμε και βραβείο.
Χώρια του ότι τον συμβουλεύονταν και ο πρώτος μεγάλος αρχαιολόγος της περιοχής, ο  ίδιος ο Λαζαρίδης!
Μέχρι και για εκπαιδευμένες μαϊμούδες μίλησε… που χώνονταν στις τρύπες και βγαίνανε στολισμένες με περιδέραια και με δαχτυλίδια.
Διότι τι χρείαν έχομεν τους αρχαιολόγους, τις επιστήμες,  και τα βιβλία, όταν ο τελευταίος τσοπάνης που διαθέτει ένα φτυάρι, μια μαϊμού,  και μπόλικο θράσος, ξέρει τα πάντα γύρω από τους αρχαίους τάφους;
Απλά πράγματα δηλαδή.

Που εδώ στην Ελλάδα τα κάνουμε σύνθετα, αναθέτοντας τέτοια πρότζεκτς σε υπουργεία, εφορείες, και αρχαιολόγους.
Σαχλαμάρες.
Δώστε ένα φτυάρι και μια μαϊμού στον κυρ Τάδε, και καθίστε αναπαυτικά στη πολυθρόνα σας.
Σε χρόνο ντε τε θα βρει τη μούμια του Αλέξαντρου, αυτήν του Αντίγονου, και για μπόνους μπορεί και το σκελετό του Βουκεφάλα.
Μόνο να τον προλάβουμε πριν τα πουλήσει σε κανέναν μπατίρη Γερμανό ή Σέρβο τουρίστα που πέρασε από την περιοχή, μπας και βουτήξει κανένα καρπούζι.
Και τότε βγει αληθινή και η Ραχήλ, η πάντα υποψιασμένη (που έχει σπουδάσει και τραπεζική άμα λάχει…).

Strange Attractor

ΥΓ- Η τελευταία "εξυπνάδα" που ακούστηκε: Το μυστικό του τάφου θα αποκαλυφτεί το Σάββατο, κατά σύμπτωση μαζί με τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον Σαμαρά!
Δαιμόνιοι ρεπόρτερ λέμε... σαν κι αυτούς που γράφουν σε περιθωριακό σάιτ σήμερα ότι γυναίκα σύμβουλος του Σαμαρά, είναι όχι μόνο αρχαιοκάπηλος, αλλά κάνει και όργια τις νύκτες κρυφά σε μακεδονικούς τάφους, των οποίων έχει τα κλειδιά!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου