8.11.14

Φυλακή, Τζιχάντ και … γατάκια βομβιστές!



Οι σύγχρονοι Τζιχαντιστές είναι υπερβολικά εξτρεμιστές ακόμα και για τους κυρίαρχους ιδεολόγους του ιερού πολέμου!
Ένα χρόνο μετά την έκδοση του από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Οmar Mahmoud Othman, γνωστός ως Αbu Qatada, ένας γεροδεμένος κήρυκας που έχει κατηγορηθεί ότι είναι ο εγκέφαλος της Al-Qaeda στην Ευρώπη, χαλαρώνει στο στολισμένο με άσπρους κρίνους δωμάτιο του, στο Ομάν, τη πρωτεύουσα της Ιορδανίας.



Χασκογελάει με μία φωτογραφία στο Instagram που δείχνει ένα γατάκι ζωσμένο με εκρηκτικά.
Στη συνέχεια, χαχανίζει με τους Τζιχαντιστές φίλους του, ακούγοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία στο συνέδριο των Βρετανών Συντηρητικών, της Βρετανίδας Υπουργού Εσωτερικών Τheresa May, στο οποίο καταδικάζει τους Τζιχαντιστές.
« Ποια είναι αυτή που μιλάει στο όνομα του Ισλάμ»; λέει στον λιπόσαρκο φιλοξενούμενο του, Abu Muhammad al-Maqdisi, έναν από τους μεγαλύτερους ιδεολόγους του ιερού πολέμου…

 
Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ο Abu Qatada και ο Al-Maqdisi, αμφότεροι Ιορδανοί με Παλαιστινιακή καταγωγή, εμπνέουν τους μαχητές της Τζιχάντ, καλλιεργώντας την ιδέα ότι η Δύση έχει δώσει την πατρίδα τους στους Εβραίους.
Πήγαν στο Αφγανιστάν για να ενισχύσουν τον αγώνα κατά των Σοβιετικών στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τότε που ιδρύθηκε και η Al-Qaida. Αργότερα, ο Abu Qatada, αναζήτησε άσυλο στο Λονδίνο το 1993, ενώ στο μεταξύ, είχε καταδικαστεί στην Ιορδανία σε θανατική ποινή.
Εντέλει, τον συνέλαβαν το 2002, μετά την επίθεση της Al-Qaida στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του 2001.
Κατόπιν παρατεταμένης δικαστικής μάχης, τον απέλασαν στην Ιορδανία το 2013, όπου προς απογοήτευση της Μεγάλης Βρετανίας, αθωώθηκε.
O Al-Maqdisi, από την άλλη, πέρασε 16 χρόνια σε φυλακή στην Ιορδανία, ενώ τον Ιούνιο αφέθηκε ελεύθερος.
Στη φυλακή, έγινε μέντορας για μια ολόκληρη γενιά Τζιχαντιστών και απέκτησε τη φήμη ως ο παγκόσμιος ηγέτης του ιερού πολέμου.
Ανάμεσα στους προστατευόμενους του, ήταν και ο Abu Musab al Zarqawi, ο οποίος έγινε αρχηγός του παραρτήματος της Al-Qaida στο Ιράκ, το οποίο υπήρξε ουσιαστικά ο προάγγελος του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Zarqawi σκοτώθηκε από Αμερικάνικη  βόμβα το 2006.
« Είμαι καταχωρημένος ως ο πέμπτος πιο επικίνδυνος παγκόσμιος τρομοκράτης», έλεγε γελώντας χαιρέκακα ο Al-Maqdisi, σε video που ανέβασε στο διαδίκτυο.
Τώρα, αμφότεροι, μετά τα πενήντα τους χρόνια και εκτός φυλακής, απολαμβάνουν τους καρπούς της εργασίας τους.
Μετά την μάχη που δώσανε για την εξάπλωση της  Τζιχάντ στη Σομαλία και στο Αφγανιστάν, η Τζιχάντ κυριαρχεί τώρα και στη καρδιά των Αράβων και πλησιάζει και στη  πόρτα του Ισραήλ.
Ακόμα και κάποιοι από τους πολιτικούς τους αντιπάλους μέσα στους κύκλους της Ισλαμικής Αδελφότητας, που κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011 είχαν υποστηρίξει τις δημοκρατικές αλλαγές, αρχίζουν όλο και περισσότερο να τους συμπαθούν.
Από τη Συρία στο Σινά, όπου Βεδουίνοι Τζιχαντιστές, σκότωσαν τριάντα Αιγύπτιους στρατιώτες την περασμένη εβδομάδα, οι μαχητές σηκώνουν τη μαύρη σημαία της Τζιχάντ, πολύ συχνά στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.
Ο μεγάλος συνασπισμός που καθοδηγείται από την Αμερική με σκοπό να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο σε αυτό που οι Ισλαμιστές Ιδεολόγοι καλούν, μάχη για το Ισλάμ.
Θαρρείς και έρχεται το τέλος του κόσμου, ο νεαρός γιος του Abu Qatada, έχει ως ringtone στο κινητό του, τον κρότο από πύραυλο και στη συνέχεια τον ύμνο των Τζιχαντιστών!
Αλλά οι δύο ιδεολόγοι έχουν και τα προβλήματά τους.
Επανειλημμένα, η Τζιχάντ την οποία επαγγέλλονται, έχει ξεφύγει από τον έλεγχο τους, στα χέρια μαθητών τους. Πρόκειται για την ιδεολογία της takfir, ένα είδος αποστασίας δηλαδή, που τιμωρείται με θάνατο βάσει του Ισλαμικού Νόμου.
Αλλά οι Τζιχαντιστές της Al-Qaida και του Ισλαμικού Κράτους αδιαφορούν και έχουν βάλει στο παιχνίδι και τους άμαχους, Μουσουλμάνους και μη.
Μάταια ο Al-Maqdisi έκανε έκκληση στον Zarqawi να σταματήσει τη σφαγή Σιιτών με «βόμβες αυτοκτονίας» σε υπαίθριες αγορές.
Τότε ήταν που θυμόταν ο Al-Maqdisi ότι αυτός ήταν που είχε μυήσει τον Zarqawi στις βασικές αρχές του Ισλάμ, όταν μοιράζονταν το ίδιο κελί στη φυλακή στη δεκαετία του 1990.
Ο Al-maqdisi, κάλεσε το Ισλαμικό Κράτος να αφήσει τους Αμερικανούς και Βρετανούς αμάχους, τους οποίους αποκεφάλισε εντέλει η IS.
Στη δίκη του στο Ομάν, όπου αφέθηκε ελεύθερος, ο Abu Qatada, αποκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος «Khawarij», ήτοι επαναστάτες που διαστρεβλώνουν τις Ισλαμικές ηθικές επιταγές.
Σε μία προσπάθεια να επανακτήσει την εξουσία του, ο Al-Maqdisi, έχει αναμορφώσει το site  που διατηρεί, τον « άμβωνα του Μονοθεϊσμού και της Τζιχάντ» , ενώ έχει ανασυγκροτήσει και το συμβούλιο της Σαρίας, το οποίο αποτελείται από κληρικούς, από την Μαυριτανία έως την Υεμένη.
Μερικοί μαχητές όντως υπακούουν.
Όπως για παράδειγμα όταν το Συριακό παράρτημα της Al-Qaida, η «Νusra Front», αιχμαλώτισε 45 διαμεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών στα σύνορα του Ισραήλ, και ο Al-Maqdisi εξέδωσε «fatwa» που τους ανάγκασε να απελευθερώσουν τους ομήρους.
Το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζει τους εν λόγω ιδεολόγους, κυρίως ως «παρελθόν».
Στα κοινωνικά δίκτυα, νεαροί Τζιχαντιστές, τους χλευάζουν διότι δεν τολμάνε να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στη μάχη, μας λέει ο συγγραφέας του βιβλίου για τον Al-Maqdisi.
«Δεν ασχολούμαι με εκρηκτικά»,  παραδέχεται ο Al-Maqdisi.
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Abu Bakr al-Baghdadi, που το προηγούμενο καλοκαίρι αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης και ισχυρίζεται ότι κατάγεται από τον Προφήτη Μοχάμεντ, έχει διδακτορικό στις Ισλαμικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, σε αντίθεση με τους Abu Qatada και Al-Maqdisi, που δεν έχουν ακαδημαϊκούς τίτλους, αλλά είναι αυτοδίδακτοι.



Νωρίτερα αυτό τον χρόνο, το Ισλαμικό Κράτος και η Nusra Front, έχουν κερδίσει μάχες που έχουν κοστίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Ο Βaghdadi είναι ένας άνθρωπος με ψευδαισθήσεις και θεωρεί τον εαυτό του επίδοξο Μεσσία.
Από την άλλη, ο Al-Maqdisi, αποδοκιμάζει το Ισλαμικό Κράτος.
Τον Ιούλιο, μετά την κατάληψη της Μοσούληs από την IS, η Ιορδανία άφησε ελεύθερο τον Al-Maqdisi, ελπίζοντας ενδεχομένως ότι έχει εξασφαλίσει έναν καινούργιο σύμμαχο.
Εντούτοις, ο Αμερικάνικος συνασπισμός της Δύσης και των Αράβων Σουνιτών κατά του Ισλαμικού Κράτους, έχει στρέψει πολλούς κήρυκες της Τζιχάντ σε αναθεώρηση των προτεραιοτήτων τους.
Αρκετοί Ιορδανοί δείχνουν να υπερασπίζονται το Ισλαμικό Χαλιφάτο από τον καινούργιο συνασπισμό των «κρουσάρων».
Αναφορές για βόμβες του συνασπισμού κατά αμάχων, οδηγούν πολλούς στον προσηλυτισμό.
«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον συνασπισμό να επιτίθεται σε όλο το Ισλάμ και όχι μόνο στο εξτρεμιστικό κομμάτι του», αναφέρει ένας κληρικός στο Ομάν που φοβάται ότι χάνει το ποίμνιο του.
Ο Επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Ιορδανίας, παραδέχονται ότι καταβάλλουν πολλή μεγάλη προσπάθεια για να χαλιναγωγούν το ποίμνιο τους.
Κατόπιν αμφιταλαντεύσεων, ο Al-Maqdisi, τον προηγούμενο μήνα, κάλεσε όλες τις ομάδες των Τζιχαντιστών, να συμφιλιωθούν και να υπερασπιστούν το Ισλάμ εναντίον του συνασπισμού.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι Άραβες Ηγεμόνες ( συμπεριλαμβανομένου του Ιορδανού Βασιλιά Abdallah ц) που πήραν μέρος στη μάχη Μη Ισλαμιστών κατά Ισλαμιστών, είναι αποστάτες.
Την 27 Οκτωβρίου, η Ιορδανία φυλάκισε ξανά τον Al-Maqdisi.
Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές, έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να οδηγήσουν τον Abu Qatada ξανά στο δικαστήριο.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και η κατάσταση επιδεινώνεται, έχει εγκαταλειφθεί η ελπίδα ότι η αποφυλάκιση των εν λόγω ιδεολόγων θα οδηγήσει σε διάσπαση των εξτρεμιστών.
Αντιθέτως, είναι διάχυτος ο φόβος ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε συσπείρωση των συγκεκριμένων ομάδων  γύρω από την μαύρη σημαία της Τζιχάντ.

Απόδοση: Sensei Yoko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου