19.11.14

Πολεμώντας τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων!



Κάιρο- Είμαι μια σαρανταεπτάχρονη Αιγύπτια γυναίκα.
Και είμαι από τις λίγες τυχερές γυναίκες στην πατρίδα μου που δεν μου έχουν ακρωτηριάσει τα γεννητικά μου όργανα στο όνομα της «αγνότητας» και του ελέγχου της σεξουαλικότητας μας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, το ποσοστό της κλειτοριδεκτομής στις ηλικίες 15 έως 45 αγγίζει το 91%, ενώ στα έφηβα κορίτσια  ηλικίας 15 έως 17 χρόνων αγγίζει το 74%. 
Η Unicef εκτιμά ότι από τα 125 εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, στις 29 χώρες παγκοσμίως στις οποίες συνιστά συνήθη πρακτική, κυρίως στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, η μία  στις πέντε  ζει στην Αίγυπτο…



Εκτός από τους ακτιβιστές που εδώ και χρόνια πολεμάνε για να εξαλειφθεί αυτή η βάρβαρη πρακτική, λίγοι είναι αυτοί που μιλάνε γι’ αυτό στην Αίγυπτο.
H φεμινίστρια Nawal El Saadawi έχει εδώ και καιρό μιλήσει στα βιβλία της για τον δικό της ακρωτηριασμό στην ηλικία των 6 χρόνων και για την καμπάνια  που πραγματοποιεί κατά της κλειτοριδεκτομής που διενεργείται στην Αίγυπτο τόσο από Μουσουλμάνους όσο και από Χριστιανούς. Αλλά γιατί άλλες σημαντικές γυναίκες δεν βγαίνουν μπροστά να μιλήσουν για την δική τους εμπειρία?
Η σιωπή έχει πάντα μεγάλο κόστος!
Πολλές διεθνείς συνθήκες, κατατάσσουν την κλειτοριδεκτομή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εφήβων και ενήλικων γυναικών.
Στις 30 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki Moon, ανακοίνωσε  την έναρξη παγκόσμιας καμπάνιας για την εξάλειψη της εν λόγω πρακτικής.
Το 1959 καταργήθηκε η κλειτοριδεκτομή στην Αίγυπτο, αλλά στη συνέχεια επετράπη εκ νέου υπό κάποιους περιορισμούς.
Όταν το 1994 η Αίγυπτος φιλοξένησε ένα συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό, και ένα ρεπορτάζ του CNN έφερε στο φως τη συνέχιση της βάρβαρης αυτής πρακτικής, η Αίγυπτο έγινε  παγκοσμίως «ρεζίλι».
Κατόπιν τούτου, η Κυβέρνηση επέτρεψε να διενεργούνται κλειτοριδεκτομές μόνο σε νοσοκομεία και από γιατρούς, έως το 20008 που επιβλήθηκε παγκόσμια απαγόρευση μετά τον θάνατο ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού που έχασε άδικα τη ζωή του κατά τη διάρκεια χειρουργείου κλειτοριδεκτομής σε νοσοκομείο.
Την ερχόμενη εβδομάδα, στην πρώτη δίκη μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, ο πατέρας ενός 13χρόνου κοριτσιού που πέθανε κατά την διάρκεια του χειρουργείου λόγω αλλεργικής αντίδρασης , καθώς και ο γιατρός που πραγματοποίησε την εγχείρηση, προβλέπονται να καταδικαστούν.
Φαίνεται πως μόνο όταν χάνεται μία ανθρώπινη ζωή, δίνει ο κόσμος σημασία στο τι σημαίνει αυτή η πρακτική!
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που οδηγούν σε μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ή σε οποιοδήποτε τραυματισμό των γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους.
Η όλη διαδικασία δεν έχει κανένα όφελος για τη γυναικεία υγεία, αλλά γίνεται διότι έχουμε εμμονή με τη γυναικεία αγνότητα και η γυναικεία σεξουαλικότητα παραμένει ταμπού.
Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η κλειτοριδεκτομή θα μειώσει την επιθυμία των κοριτσιών για σεξ και οι οικογένειες των κοριτσιών πιστεύουν ότι δε θα μπορέσουν να παντρέψουν τις κόρες τους εάν δεν υποστούν τον ακρωτηριασμό αυτό.
Σε ένα ρεπορτάζ  που έκανε το BBC για το θέμα, μία μαμή καυχιόταν για το γεγονός ότι παρά την απαγόρευση, έχει λίστα αναμονής με μητέρες που επιθυμούν οι κόρες τους να υποστούν την εν λόγω διαδικασία.
Σε ένα άλλο ρεπορτάζ  που έκανε ο Guardian στο χωριό από το οποίο κατάγεται το κορίτσι που πέθανε πάνω στην εγχείρηση, πολλοί συγχωριανοί του κοριτσιού θεωρούν ότι το Ισλάμ επιτάσσει την κλειτοριδεκτομή.

Το 2007, ο μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, δήλωσε ότι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων δεν έχει σχέση με το Ισλάμ. Τουναντίον, πολλοί τοπικοί ιμάμηδες  κηρύττουν ότι ο προφήτης Μοχάμεντ έκανε πρώτος λόγος για την αναγκαιότητα της κλειτοριδεκτομής.
Παρά την απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής στην Αίγυπτο το 2008 η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης έως 2 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 5000 εαυτή πρακτική.
Η κλειτοριδεκτομή που διενεργείται υπό ιατρικές συνθήκες αγγίζει το 77%, ενώ πριν από 20 χρόνια ήταν στο 55%. Μια 53χρόνη γυναίκα που της πήρα συνέντευξη στο πλαίσιο ντοκυμαντέρ για το BBC και η οποία υπήρξε θύμα της συγκεκριμένης πρακτικής, μου είπε ότι θα πρέπει να διενεργείται διότι έτσι διατηρούν οι γυναίκες την αγνότητα τους και ότι πάντα θα υπάρχουν γιατροί πρόθυμοι να το κάνουν.
Η νομοθεσία δεν αρκεί για να εξαλειφθεί το φαινόμενο.
Χώρες, όπως η Σενεγάλη, οι οποίες αντιμετώπισαν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους.
Καμπάνιες στις οποίες γαμπροί και νύφες δηλώνουν ότι απορρίπτουν την εν λόγω πρακτική, ενεργή συμμετοχή των κληρικών, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και ενίοτε ο θάνατος της πατριαρχικής οικογένειας  μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μερικοί από τους ως άνω παράγοντες συνέβαλαν στο να σταματήσει και η δική μου οικογένεια την πρακτική αυτή.
Οι μητέρες υποβάλλουν τις κόρες τους στο ίδιο μαρτύριο που έχουν υποστεί και αυτές διότι πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να τις παντρέψουν.
Η κοινωνία μας θα πρέπει να σταματήσει να κακοποιεί τα νεαρά κορίτσια με το πρόσχημα του ελέγχου των σεξουαλικών ορμών τους.
 Τέλος, η εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επανάστασης που άρχισε τον Ιανουάριο του 2011 για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μona Eltahawy
Απόδοση: Sensei Yoko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου