10.12.14

Τρέμουν στον Σύριζα…Αν κάποιος περάσει έξω από την Κουμουνδούρου από χθες το βράδυ θα αισθανθεί μια… μυρωδιά.
Δεν είναι η συνηθισμένη της εγκατάλειψης της πλατείας.
Είναι η μυρωδιά του φόβου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές που ίσως έρθουν σύντομα.Πέρα από τους λεονταρισμούς και τις ατάκες καλωσορίσματος της Προεδρικής ψηφοφορίας, ο Αλ. Τσίπρας και η παρέα του τρέμουν στην ιδέα ότι θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία της χώρας σε περίπτωση που κάτι πάει… στραβά στις 29 Δεκεμβρίου και την τρίτη ψηφοφορία…


Είναι τέτοια η αγωνία τους μη τυχόν και γίνουν εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου που αν ήταν κρυφή η ψηφοφορία μπορεί και να ψήφιζαν για Πρόεδρο.
Κακά τα ψέματα, όποιος κυβερνά αυτή την περίοδο απλά κινείται σε τεντωμένο σκοινί και χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας από κάτω.
Αν ήταν δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει το «ατύχημα». Και τον Σταύρο Δήμα θα ψήφιζε και όποιον άλλον πρότεινε η κυβέρνηση.
Απλά σκεφτείτε τα εξής δεδομένα:
Η ψηφοφορία για Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν καρποφορεί, δεν βρίσκονται οι 180 βουλευτές και η κυβέρνηση διαλύεται και πάμε σε εκλογές, 25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Όλη αυτή την περίοδο, την καθαρά προεκλογική και έντονα πολωτική, υποτίθεται ότι τρέχει και η παράταση που μας έδωσαν στο Γιούργκρουπ για να τα βρούμε με την τρόικα.
Χάνεται αυτή η περίοδος, η χώρα βρίσκεται στον αέρα και εμείς εδώ συζητάμε για το ποιοι θα κυβερνήσουν. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, μπορεί και αυτοδύναμα. Θα κάνει κυβέρνηση, μαζί με διάφορες συμμαχίες όπως έχει πει και θα πρέπει να τρέξει άμεσα τα κρίσιμα θέματα.
Όπως για παράδειγμα την αξιολόγηση της οικονομίας προκειμένου να ξεκλειδώσουν δόσεις 13,5 δις ευρώ.
Επομένως, δεν θα σκίσει τα μνημόνια και θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους τροικανούς.
Το πρώτο ερώτημα είναι ποιοι θα είναι οι Έλληνες διαπραγματευτές.
Ο Βαρουφάκης και ο Λαπαβίτσας;
Το δεύτερο είναι πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και πόσο χρόνο θα διαρκέσει.
Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσει τα «τσαλιμάκια» και αφήσει το χρόνο να περάσει, οι δανειστές θα μας πούνε «αντίο» και θα τρέχουμε.
Έχουμε γεμάτα ταμεία για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις; Τι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα από ένα bank run; Από μια συνολική διάλυση της οικονομίας και υποβάθμισης από τους ξένους οίκους;
Όπως έχει πει ο Τσίπρας θα αλλάξει τις αγορές και το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Όμως μέχρι να το κάνει τι θα τρώμε;
Αλλά ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθεται στο τραπέζι με τους δανειστές, οι τελευταίοι τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, απαιτούν κι άλλα μέτρα.
Τι θα κάνει ο Τσίπρας; Θα πάει κόντρα στο λαό που τον πίστεψε και τον ψήφισε ή θα συγκρουστεί με τους δανειστές;
Για όλα αυτά η συγκεκριμένη περίοδος μυρίζει μπαρούτι.
Και δεν υπάρχει κατ’ ουσίαν ούτε ένας Συριζαίος που θα εύχεται να αναλάβει την εξουσία τώρα. Τώρα που η χώρα ακροβατεί μεταξύ εξόδου από την κρίση και νέας βαθιάς ύφεσης.
Ίσως, λοιπόν, μεταξύ τους στην Κουμουνδούρου να λένε «που πάμε ξεβράκωτοι στα αγγούρια;
Δεν ψηφίζουμε καλύτερα κι εμείς Στ. Δήμα ή όποιον άλλον μη γίνει η… στραβή και τρέχουμε; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου