7.2.15

Μεταρρυθμίσεις: Οι Ευρωπαίοι και ο ΣΥΡΙΖΑ εννοούν το ίδιο πράγμα;



Κάθε καλόπιστος Έλληνας εύχεται να τα καταφέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης στη διαπραγμάτευσή του με τους δανειστές.
Ακόμα, όμως, κι αν πετύχει την καλύτερη συμφωνία μαζί τους, αυτή θα συνοδεύεται με την απαίτηση των δανειστών για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δημ. Υπάλληλοι σε έκσταση, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ!


Ο κ. Βαρουφάκης το γνωρίζει και γι’ αυτό στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε σήμερα δήλωσε ότι το κόμμα του «πήρε εντολή για μεταρρυθμίσεις».
Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι τι εννοούν οι δανειστές με την έννοια «μεταρρυθμίσεις» και τι εννοεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;


Οι δανειστές ξέρουμε τι εννοούν: μείωση και, κυρίως, εξορθολογισμό του κράτους (σε όλους τους τομείς), ιδιωτικοποιήσεις, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, άνοιγμα των επαγγελμάτων κα των αγορών προϊόντων κ,λπ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τι εννοεί;
Στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι το 70% των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης (οι οποίες, ας σημειωθεί, προέκυψαν κυρίως μετά από πιέσεις των δανειστών) ήταν σωστές!
Όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση αντιτάχθηκε σφοδρά σε όλες αδιακρίτως!
Ακόμη και τώρα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα δεσμεύτηκαν να αντιστρέψουν τις αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες ήταν μέρος των συμφωνιών με τους δανειστές: να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις, να επαναπροσλάβουν απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, να επαναφέρουν ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να ξαναφέρουν τους «αιώνιους φοιτητές» κλπ.
Με λίγα λόγια, οι δανειστές, εκφράζοντας το ευρωπαϊκό mainstream, με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις» εννοούν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που εννοεί η κυβέρνηση Τσίπρα.
Αυτοί θέλουν μια ανοιχτή οικονομία κι ένα εξορθολογισμένο κράτος, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστεύουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε μια κρατικιστική οικονομία κι ένα κράτος που διοικείται από τα κυβερνητικά κόμματα και τα συνδικάτα.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα θα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα επ’ αυτού.
Τι τελικά εννοείτε, κ. πρωθυπουργέ, όταν μιλάτε για μεταρρυθμίσεις;

Χαρίδημος Τσούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου