14.3.15

Ομοιοπαθητική: Τσαρλατανισμός;



Ομοιοπαθητική: Αυτή η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να αυτοθεραπευτεί από αρρώστιες, εισάγοντας ουσίες σε μικρή ποσότητα στον οργανισμό του, αποτελεί βασικά έναν ακόμη τσαρλατανισμό κάποιων αλαφροίσκιωτων που παίζουν με την υγεία τους.




Σύμφωνα με το National Health and Medical Research Council της Αυστραλίας, το ίδιο (ή και καλύτερο) αποτέλεσμα θα είχε κάποιος αν κατάπινε ένα χαπάκι ζάχαρης…


Όπως αναφέρει πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία του ως άνω ινστιτούτου, δεν υπάρχει καμία πάθηση για την οποία να υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι η ομοιοπαθητική λειτουργεί.
Παράλληλα, οι ερευνητές που έκαναν τη μελέτη συστήνουν στις ασφαλιστικές εταιρίες και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην επιδοτούν θεραπείες βασισμένες στην ομοιοπαθητική, ενώ συμβουλεύουν και τους φαρμακοποιούς να μην διακινούν ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Η συγκεκριμένη εργασία βασίστηκε στην μελέτη εκατοντάδων άλλων παρόμοιων εργασιών για την ομοιοπαθητική, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί πλάνης, ή περί ενός είδους placebo.
Όπως αναφέρει ένας γιατρός στην εφημερίδα Guardian: «Δεν έχω πρόβλημα αν κάποια ιδιωτικά κολέγια θέλουν να διδάσκουν χειρομαντεία, κρυστάλλινες σφαίρες, ιριδολογία  ή και ομοιοπαθητική, αν υπάρχουν τρελοί που πληρώνουν για κάτι τέτοιο… οι κυβερνήσεις όμως δεν θα πρέπει να εγκρίνουν τέτοια προγράμματα».
Από τη πλευρά της η Ένωση Ομοιοπαθητικών Γιατρών της Αυστραλίας ζητάει από το National Health and Medical Research Council να βρει μια προσέγγιση η οποία θα «σέβεται τις επιλογές των ασθενών».
Πάντως το παραπάνω δεν είναι και το μοναδικό κτύπημα που δέχεται η ομοιοπαθητική ιατρική, αφού πρόσφατα μια καναδική μελέτη επάνω στο ζήτημα της ομοιοπαθητικής θεραπείας παιδιών που πάσχουν από ADHD, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από την ιατρική κοινότητα, επειδή όπως λένε οι επιστήμονες «νομιμοποιεί την ψευδοεπιστήμη».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου