17.4.15

Οι ένοπλες δυνάμεις ξέμειναν από καύσιμα;



Η Ελλάδα αδυνατεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα εξαιτίας των οικονομικών της δυσχερειών που έχουν γονατίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.




Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsweek, ο καθηγητής Κώστας Κολιόπουλος, ειδικός στα στρατιωτικά ζητήματα, του Παντείου Πανεπιστημίου λέει: «Η Τουρκία είναι ο λόγος που διατηρούμε τόσο μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία διαισθάνεται μια μετατόπιση στην ισορροπία δύναμης. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο αποτελούν προσπάθεια να μας εξαντλήσουν».



Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε ένταση εδώ και δεκαετίες, χάρη στη διχοτόμηση της Κύπρου και την συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τη κυριαρχία του Αιγαίου, που χωρίζει τις δυο χώρες. Κάθε χρόνο, η Ελλάδα καταγγέλλει εκατοντάδες παραβιάσεις εκ μέρους του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής αεροπορίας, ισχυριζόμενη ότι αναγκάζεται να σηκώνει αεροσκάφη ή να στέλνει πλοία προκειμένου να τα αναχαιτίσει.
Από τις 31 μέρες του Μάρτη, μόνο οι 10 δεν είχαν απρόσκλητα τουρκικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 20 του μηνός 12 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον 38 φορές. Σύμφωνα με αναφορά του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, σημειώθηκαν δυο εμπλοκές - αναχαιτίσεις από τα ελληνικά αεροσκάφη.
Στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Ειρήνης (SIPRI) της Στοκχόλμης δείχνουν πως πέρσι η Ελλάδα δαπάνησε 4 δις ευρώ για την άμυνά της, 2.5% δηλαδή του ΑΕΠ της.
Συγκριτικά με άλλα κράτη της Ευρώπης, αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό.
Ο Κολιόπουλος που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ένοπλες δυνάμεις λέει πως αν και οι περικοπές επηρέασαν το ηθικό τους, εν τούτοις το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η αδυναμία του στρατού να προμηθευτεί καύσιμα.
Η Τουρκία ξέρει πως αν συνεχίσει να παραβιάζει τα ελληνικά εθνικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αντιδρά άμεσα. Χωρίς όμως καύσιμα, και χωρίς επαρκώς συντηρημένα συστήματα, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να τρομάζει και να διώχνει τον Νατοϊκό της σύμμαχο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά αν το κάνει αυτό δεν θα ήταν μια καλή ιδέα για μια χώρα με 50% ανεργία των νέων, λέει ο ειδικός αναλυτής Perlo-Freeman. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να τα έχει καλά με το στρατό, συμπληρώνει.
Όπως λέει ο Κολιόπουλος, «δύσκολα να βρεις έναν ανώτατο αξιωματικό που να συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι τα βρίσκουν με τον δεξιό υπουργό Άμυνας Π. Καμένο» . Πρόκειται για τον ίδιο Καμένο που μόλις ανέλαβε το υπουργείο τον Ιανουάριο, πέταξε πάνω από κάποια τουρκικά* (η Ελλάδα τα θεωρεί ελληνικά) νησάκια, προκαλώντας τα τουρκικά αεροσκάφη να απογειωθούν για αναχαίτιση.

Απόδοση: S.A.

* Έτσι στο πρωτότυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου