7.9.15

Η εύνοια των παπάδων…



Ο υπηρεσιακός υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης απευθύνθηκε στo μητροπολίτη Άνθιμο και του επισήμανε πως η τεράστια εκκλησιαστική περιουσία παραμένει αφορολόγητη, και ο ίδιος θα ήθελε να τη δει να συνεισφέρει στα έσοδα.




Η τόλμη του υπουργού να απευθυνθεί επικριτικά στους πανίσχυρους παπάδες, έρχεται σε αντιδιαστολή με την «πρώτη φορά αριστερά» που όχι μόνο έκανε επί μήνες γαργάρα τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και δεν φρόντισε να συμπεριλάβει στο τρίτο μνημόνιο μέτρα, αλλά παρακολουθήσαμε τον Τσίπρα να χαριεντίζεται με τους καλόγερους του Αγίου Όρους και τους μητροπολίτες…


Είναι ο υποψήφιος που μας λανσάρει το δίλημμα ανάμεσα στο παλιό και το νέο, το συντηρητικό και το προοδευτικό. Είναι αυτοί οι αριστεροί που αγωνίστηκαν σκληρά για να φορολογούνται οι φτωχοί 26% από τό πρώτο ευρώ, αλλά το παπαδαριό έμεινε στο απυρόβλητο.
Η περιουσία της εκκλησίας και των μονών που περιλαμβάνουν 1,3 εκ. στρέμματα από δάση, βοσκοτόπια και αγροτικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα, βρίσκεται υπό την κατακερματισμένη διαχείριση 6.700 νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου. 
Η εκκλησιαστική κεντρική υπηρεσία οικονομικών (ΕΚΥΟ) διαθέτει περιουσία άνω των 700 εκ. ευρώ και είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατοικίες, καταστήματα, πρατήρια καυσίμων, χώροι στάθμευσης, αστικά οικόπεδα, ξενοδοχεία. Μόνο στην Αττική διαθέτει περισσότερα από 350 ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 60.000 τ.μ.
Το 2013 η διακομματική επιτροπή της Βουλής αποφάνθηκε πως το κράτος μπορεί να κερδίσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ αποκάλυψε ότι ο μακαρίτης Χριστόδουλος της εξομολογήθηκε ότι για λόγους συμφερόντων της εκκλησίας δεν θα υπάρξει ποτέ ολοκληρωμένο κτηματολόγιο στην Ελλάδα, ενώ ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης έκανε γνωστό πως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι κληρικοί δεν μισθοδοτούνται από τό κράτος, εν αντιθέσει με τη χώρα μας που μας κοστίζουν 220 εκ. ευρώ ετησίως.
Εάν θεωρήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό προοδευτικό κόμμα που πολιτεύεται το νέο ενάντια στο συντηρητισμό, είναι δυσνόητη η συμμαχία με τους παπάδες, η απαλλαγή από φόρους του πλουσιότερου ιδιοκτήτη ακινήτων και η απουσία φορολογικών μέτρων ενσωματωμένων στο τρίτο μνημόνιο.
Αντιθέτως είναι κατανοητή η εύνοια που προσφέρουν οι παπάδες σε όσους προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Ανέκαθεν ήταν ιδιοτελείς και φιλοχρήματοι, όταν ζητούν εξαίρεση από φόρους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Για όσους δεν γνωρίζουν, στις 26 Απριλίου 1941 οι ιερές μονές του Αγίου Όρους σύνταξαν επιστολή προς τον Χίτλερ ζητώντας προστασία της περιουσίας τους: «Πρός την αυτού Εξοχότητα του Αρχικαγκελάριου του ενδόξου Γερμανικού κράτους Αδόλφου Χίτλερ» ξεκινούσε η επιστολή και ευλογούσε: «Κύριον ημών Ιησού Χριστόν, όπως δίδει υγείαν και μακροημέρευσιν στον Αδόλφον Χίτλερ διά το καλό της Γερμανίας». Και αιτούνταν: «...παρακαλούμε και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβει υπό τήν υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίας Αυτής». 
Και καταλήγει η επιστολή των καλογήρων: «Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύσει τη Υμετέρα Εξοχότητα υγείαν και μακροημέρευσιν επ'αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού έθνους. Υποσημειούμεθα Βαθυσεβάστως».
Αυτά όσον αφορά την ιστορία για το σημείο που είναι δυνατόν να ξεπέσουν οι παπάδες προκειμένου να έχουν προνομιακή μεταχείριση στην περιουσία τους.
Αλλά επειδή κι εμείς οι φορολογούμενοι τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε πληρώσει για μισθούς παπάδων περισσότερα από 8 δις ευρώ, «Υποσημειούμεθα Βαθυσεβάστως», ζητούμε να σταματήσει επιτέλους αυτή η κοροϊδία της πάμπλουτης εκκλησίας που δεν πληρώνει φόρους και να καταλάβουν όσοι πιστοί και θεοσεβούμενοι υποστηρικτές αυτής της αδικίας ενάντια στο λαό και το κοινωνικό σύνολο, πως άλλο είναι να λατρεύεις το θεό και άλλο να ανέχεσαι την εκκλησία να κολυμπά στα αφορολόγητα πλούτη.

Νίκος Κτιστάκης

1 σχόλιο:

  1. Πριν αναᾶράγετε τις γνωστές ιδεοληψίες που έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο και οι θεωρίες του Λαφαζάνη καλό θα ήταν να ανοίξετε κανένα βιβλίο για να ξεστραβωθείται. Πάντως τα δάση που δεν αποδίδουν έσοδα δεν ξέρω πώς και με ποιό κριτίριο θα φορολογηθούν, ούτε το κατά πόσο ηθικό είναι να καταργηθεί η μισθοδοσία του κλήρου όταν για το σκοπό αυτό το ελληνικό δημόσιο απαλλοτρίωσε το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας και τις καταθέσεις που της είχε επιβάλλει να έχει στην Εθνική Τράπεζα... Ξεστραβωθείται πριν γράφετε ότι αρλούμπα σας κατέβει

    ΑπάντησηΔιαγραφή