8.10.15

Ας πρόσεχαν οι ψηφοφόροι...



Στην λαϊκή ετυμηγορία της 20ς Σεπτεμβρίου κατέφυγε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, για να βγει από την δύσκολη θέση που τον είχε φέρει η κριτική της αντιπολίτευσης.




“ Θέλω να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο γίνανε εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, με άλλα να λέμε στα μπαλκόνια και άλλα να υπογράφουμε μετά. Γίνανε εκλογές μετά. Με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα και να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση” ανέφερε ο πρωθυπουργός...


Το επιχείρημα είναι τυπικά σωστό. Από ουσιαστικής άποψης όμως είναι ψευδές. Αποκρύπτει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν συζητήθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου άρα ο λαός δεν γνώριζε.
Για παράδειγμα το προοίμιο του μνημονίου με το οποίο ο κ. Τσίπρας παρέδωσε την πολιτική αυτονομία της χώρα στους δανειστές όχι απλώς δεν συζητήθηκε αλλά σκοπίμως αποκρύφθηκε κατά την διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου.
Το προοίμιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας όταν αναφέρει: «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλα τα αναγκαία μέτρα που αποβλέπουν στην πραγμάτωση του μνημονίου πριν αυτά τεθούν σε επεξεργασία και πάρουν νομική ισχύ».
Μόνο με την έγκριση των “θεσμών” η κυβέρνηση θα μπορεί να ασκεί την νομοθετική πρωτοβουλία και ακολούθως την εκτελεστική της εξουσία.
Η μνημονιακή μετάλλαξη είχε αρχίσει νωρίτερα, με τις προγραμματικές όμως ολοκληρώθηκε αφού όπως έδειξαν, ο πρωθυπουργός έγινε προπαγανδιστής του μνημονίου το οποίο “ενστερνίστηκε” σύμφωνα επίσης με τον όρο της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να πλασσάρει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υποσχέθηκε ότι οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιήσει με χρήματα του δημοσίου, θα έχουν το αντίστοιχο management.
Ωστόσο το μνημόνιο προβλέπει “την ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα είναι πλήρως σεβαστή και θα ορίζει και τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών: «Τα μέλη των Δ.Σ. και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θα ορίζονται χωρίς κρατικές παρεμβάσεις...”. Είναι αναλυτικό το μνημόνιο και προβλέπει λεπτομερειακά πώς θα ορίζονται οι διοικήσεις και πως θα ασκείται το management χωρίς παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο θα αναλάβει μόνο το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης το οποίο βέβαια θα μεταφέρει στον λαό.
Στο προσεχές δεκαπενθήμερο όλα τα προαπαιτούμενα θα συγκεντρωθούν σε ένα νομοσχέδιο και μάλιστα σε ένα άρθρο και οι δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι “αριστεροί” βουλευτές θα τα ψηφίσουν. Ίσως και χωρίς να τα διαβάσουν.
Τυπικά λοιπόν ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν με κυνισμό επικαλείται τις εκλογές για να υποστηρίξει ότι διαθέτει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.
Το ότι οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν τί σημαίνει η συμφωνία είναι αδιάφορο.
Ας πρόσεχαν.  Ως γνωστόν μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται... 

Σπύρος Γκουτζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου