27.11.15

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος…



«Μαμά, πες μου σε παρακαλώ, πως ξεκίνησε ο Α’ ΠΠ»;
«Αγάπη μου, στα έχω πει, ήταν πολύ παλιά… πριν από έναν ολόκληρο αιώνα».
«Μαμά σε παρακαλώ»!
«Ε, λοιπόν, είναι μπερδεμένο. Θέλεις στα αλήθεια να σου πω»;
«Ναι μαμάκα».




«Ήταν μια θλιβερή ιστορία. Ο κόσμος ήταν έτσι οργανωμένος, και μια μέρα κατέρρευσε, και σκοτώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι».
«Γουάου… πως ήταν δηλαδή οργανωμένος»;
«Υπήρχαν αυτοκρατορίες. Ήλεγχαν τεράστιες εδαφικές εκτάσεις γεμάτες από διαφορετικούς ανθρώπους, και  κάποιοι απ αυτούς ήθελαν να κυβερνώνται από μόνοι τους αντί να τους κυβερνούν κάποιοι απόμακροι αυτοκράτορες».
«Οκέι…»…


«Η αυστροουγγρική αυτοκρατορία ήταν μια από αυτές. Είχε πολλά μεγαλοπρεπή παλάτια στην πρωτεύουσά της την Βιέννη, όπου οι άνθρωποι διασκέδαζαν χορεύοντας. Κυβερνούσε και μια φτωχή γωνία της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, που όμως δεν την ήθελαν. Μια μέρα του 1914 ο διάδοχος του θρόνου και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν σε μια βαλκανική πόλη που λέγονταν Σεράγεβο από έναν νεαρό Σερβοβόσνιο που ήθελε να ελευθερωθούν οι νότιοι Σλάβοι από την αυτοκρατορική κυριαρχία».
«Κρίμα μαμά… μάλλον σταμάτησε η μουσική. Και μετά»;
«Η αυτοκρατορία θύμωσε. Είπε στην Σερβία ή θα κάνει μια σειρά από πράγματα ή θα αντιμετωπίσει πόλεμο. Ο αυτοκράτορας είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση επειδή είχε ως φίλο μια αναδυόμενη δύναμη, την Γερμανία. Το ίδιο αισθάνονταν και η Σερβία που είχε φίλη την Ρωσία, που είναι πολύ μεγάλη χώρα. Τέλος πάντων, η  Σερβία άρχισε να αγχώνεται, όπως κάνεις κι εσύ όταν έχεις διάβασμα, και η αυτοκρατορία της κήρυξε τον πόλεμο».
«Και τι έγινε μετά»;
«Μετά η Γερμανία κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία, που είχε φίλη την Γαλλία, που δεν γούσταρε την Γερμανία για πολλούς λόγους. Στη συνέχεια η Γερμανία επιτέθηκε στην Γαλλία μέσω του Βελγίου. Αυτό θύμωσε την Βρετανία, που κήρυξε πόλεμο στην Γερμανία. Μια άλλη αυτοκρατορία, πιο αδύναμη, η Οθωμανική, αποφάσισε να πάει με την πλευρά των Γερμανών και των Αυστροούγγρων. Αργότερα μπήκε στο παιχνίδι και η Αμερική, άλλη μια αναδυόμενη δύναμη, στην πλευρά των Γάλλων και των Άγγλων. Μετά από μερικά χρόνια πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Η αυστροουγγρική αυτοκρατορία, η οθωμανική, και η ρωσική, κατέρρευσαν».
«Και όλα αυτά επειδή δολοφονήθηκε ένα ανδρόγυνο; Περίεργο…».
«Μερικές φορές τα μικρά πράγματα μεγεθύνονται, οι άνθρωποι χάνουν την υπομονή τους, βλέπουν τα πράγματα αλλιώς, δημιουργείται μια σπίθα, και ακολουθούν μεγάλες φασαρίες».
«Μαμά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί, έτσι δεν είναι»;
«Σωστά».
«Υπάρχουν σήμερα τέτοιου είδους αυτοκρατορίες»;
«Κάποιοι θεωρούν την Αμερική αυτοκρατορία, αν και δεν έχει αυτοκράτορα. Είναι το πιο ισχυρό κράτος του πλανήτη, έχει παντού στρατιώτες, και πολλοί διαφορετικοί λαοί βασίζονται σε αυτήν για προστασία και κατεύθυνση. Όμως η Αμερική γίνεται όλο και πιο ανίσχυρη».
«Οπότε μαμά είναι σαν αυτό που είπες, ότι ο κόσμος ήταν οργανωμένος με έναν τρόπο, μετά οργανώθηκε αλλιώς, και στο ενδιάμεσο χάσανε τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι».
«Όχι ακριβώς… που χάνουν τη ζωή τους»;
«Στη Συρία μαμά… τι είναι η Συρία»;
«Είναι ένα μικρό κράτος με διαφορετικούς ανθρώπους και θρησκείες, που δημιουργήθηκε όταν η φιλάσθενη οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρευσε».
«Και γιατί πολεμάνε εκεί οι άνθρωποι»;
«Είναι μπερδεμένο… θες πράγματι να σου πω»;
«Ναι μαμά»!
«Ε λοιπόν, υπήρχε ένας σκληρός απόμακρος τύραννος, που συμπεριφέρονταν σαν αυτοκράτορας, και κάποιοι Σύριοι ξεσηκώθηκαν για να τον ρίξουν. Αυτός άρχισε να τους πυροβολεί. Αυτό δεν άρεσε στην Αμερική, στη Βρετανία και στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, οπότε είπαν να στηρίξουν τους επαναστάτες, αλλά δεν το έκαναν στα αλήθεια».
«Γιατί»;
«Επειδή όπως σου είπα η Αμερική είναι ασθενής και γίνεται όλο και πιο ανίσχυρη…».
«Οκέι… και μετά»;
«Ο τύραννος είχε έναν ισχυρό φίλο, την Ρωσία. Και έναν ακόμη, το Ιράν. Αυτοί οι δυο τον στήριξαν».
«Και νίκησε»;
«Όχι ακριβώς. Πολλοί από εκείνους που θέλανε να τον ξεφορτωθούν ήταν Μουσουλμάνοι Σουνίτες. Τους στήριζε η Σαουδική Αραβία, που είναι το κέντρο του Σουνιτισμού, και που μισεί το Ιράν, και που στηρίζει τους φανατικούς Σουνίτες. Η Τουρκία, που είναι η διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και που μισεί τον Σύρο τύραννο, επίσης στήριξε τους επαναστάτες. Όμως η Τουρκία μισεί και κάποιους άλλους στη Συρία ακόμη περισσότερο κι απ όσο μισεί τον τύραννο, τους Κούρδους! Τους μισεί τόσο πολύ, που στηρίζει μυστικά μια ομάδα τρελών Σουνιτών που κόβουν κεφάλια, σκοτώνουν Κούρδους, και δολοφονούν αθώους σε πόλεις της Δύσης»
«Μαμά, με μπέρδεψες…».
«Η Συρία διαλύθηκε, όπως η οθωμανική αυτοκρατορία. Η Ρωσία βομβαρδίζει κάποιους αντιπάλους του τύραννου. Η Αμερική βομβαρδίζει τους αποκεφαλιστές. Το ίδιο και η Γαλλία. Η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, και η Ρωσία θύμωσε. Οι Κούρδοι θέλουν το κράτος που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν πριν από εκατό χρόνια. Η Σαουδική Αραβία πολεμάει ευρύτερα περιφερειακά εναντίον του Ιράν. Και αυτός ο πόλεμος είναι ιδιαίτερα έντονος στη Συρία, όπου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι».
«Όλα αυτά επειδή κάποιοι ήθελαν να ξεφορτωθούν έναν τραμπούκο»;
«Μερικές φορές τα μικρά πράγματα μεγεθύνονται. Δημιουργείται μια σπίθα και ακολουθούν φασαρίες».
«Μαμά, πως θα είναι ο Γ’ΠΠ»;
«Μην ανησυχείς αγάπη μου, τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα».
«Εντελώς»;
«Εντελώς. Έχουμε ζωή, ελευθερία, και αναζήτηση της ευτυχίας. Σου εύχομαι ευτυχισμένη Ημέρα Ευχαριστιών μωράκι μου»…

Roger Cohen
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου