14.12.15

Η ISIS και η … σικελική Μαφία!



Τριάντα περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Νάπολης, υπάρχει ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που λειτουργεί τόσο πολύ εκτός νομιμότητας που κανείς ποτέ δεν προσπαθεί να επέμβει. Εκεί, ανάμεσα στα εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία που είχαν κτιστεί αυθαίρετα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η οργάνωση της Καμόρα έχει σφυρηλατήσει μια ανίερη συμμαχία με την τοπική νιγηριανή μαφία του Castel Volturno, γνωστή ως ΕΥΕ, και η οποία φιλοδοξεί να μιμηθεί το τρομοκρατικό μοντέλο της ISIS.




Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η ΕΥΕ και η Καμόρα έχουν συνεταιρισθεί στο λαθρεμπόριο όπλων και ανθρώπων, με έδρα τους το εν λόγω θέρετρο. Το Castel Volturno είναι εκεί όπου οι νέες Νιγηριανές πόρνες που καταφτάνουν στη χώρα υφίστανται περίεργες τελετές βουντού με αίμα εμμηνόπαυσης, τρίχες, και νύχια… 


Είναι εκεί όπου το 2008 επτά Νιγηριανοί δολοφονήθηκαν από μια βροχή από σφαίρες από τραμπούκους της Καμόρα. Ποιο ήταν το έγκλημά τους; Πουλούσαν ναρκωτικά και όπλα σε περιοχή της Καμόρα. Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ξανασυγκρουστεί οι δυο αυτές συμμορίες, αφού όπως λένε οι αρχές, πλέον συνεργάζονται μεταξύ τους.
Τώρα οι ιταλικές διωκτικές αρχές φοβούνται πως η Καμόρα και άλλες εγκληματικές οργανώσεις κερδίζουν από τους τρομοκράτες που διακινούνται μέσω της Ιταλίας, όπως π.χ. ο βομβιστής του Παρισιού Salah Abdeslam που πέρασε από την χώρα τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, όπως πιστεύουν οι αρχές, η Καμόρα θέλει να διατηρήσει το μονοπώλιο του τρόμου στη χώρα, και γι αυτό δεν επιτρέπει σε όσους συνδέονται με την ISIS να εμπλακούν. Όπως αναφέρει ένας πρώην πράκτορας στο περιοδικό Panorama, «η Ιταλία έχει τεράστιες εκτάσεις, δύσκολες να ελεγχθούν, και πάρα πολλούς ευαίσθητους στόχους. Θα ήταν ανόητο να θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς αν και επιτηρούμε διαρκώς τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, και τα αεροδρόμια… η πραγματική όμως προστασία παρέχεται εμμέσως από τις εγκληματικές οργανώσεις. Η Ιταλία μπορεί να προστατευτεί από την τρομοκρατία με δυο τρόπους: Την παρακολούθηση στόχων, με υποκλοπές και προληπτικές επεμβάσεις, και την … μαφία», λέει.
Κάποιες λεπτομέρειες γι αυτή την θανατηφόρα συμμαχία έδωσε ένας άνδρας από την Γκάνα που επί χρόνια εργάζονταν ως συνεργάτης της νιγηριανής μαφίας στο Castel Volturno, και που τώρα άλλαξε πλευρά. Βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία και έχει καταθέσει ενώπιον δικαστή. Πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη (με βίντεο) από το κρησφύγετό του στην εφημερίδα Corriere Della Sera.
Όπως αναφέρει, ένας μαχητής της ISIS, τον οποίο γνώριζε από την Λιβύη, επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον βοηθήσει να «ανιχνεύσει» την Ιταλία. Ο τρομοκράτης, που χρηματοδοτούνταν από την  ISIS στη Λιβύη, του ζήτησε να του κανονίσει επισκέψεις στη Ρώμη και στο Μιλάνο, και να βγάλουν φωτογραφίες από σημεία τα οποία θα αποτελούσαν στόχους επιθέσεων. Τα μέλη της ΕΥΕ ευχαρίστως του προμήθευσαν χάρτες, ακόμη και μια κάμερα, και ζήτησαν από τον Γκανέζο να είναι ο σοφέρ του Λίβυου στις περιηγήσεις του ανά την Ιταλία. Λίγο όμως πριν φτάσει στην Ιταλία ο τρομοκράτης, η Καμόρα έβαλε τέλος στα σχέδιά του.
«Φοβόμουν ότι κάτι μεγάλο θα συμβεί στην Ιταλία», λέει, «αλλά όταν αποχώρησα, με απειλούσαν και οι δυο πλευρές».
Η μαφία μπορεί να κρατήσει ασφαλή την Ιταλία, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει τους τρομοκράτες έξω από αυτήν. Την εβδομάδα που μας πέρασε η Ιταλία προειδοποιήθηκε με κυρώσεις από πλευράς ΕΕ επειδή δεν τηρεί τις βασικές αρχές της Συνθήκης του Δουβλίνου, όπως π.χ. η καταγραφή όλων των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα. Αυτή η παράλειψη είναι καταστροφική, αφού όχι μόνο δεν βοηθάει στην αναγνώριση των χιλιάδων μεταναστών που καταφτάνουν στην Ευρώπη, αλλά μπορεί και να διευκολύνει την κίνηση τζιχαντιστών ανάμεσά τους.

Ο Carlo Tombolo του ιταλικού Παρατηρητηρίου Όπλων πιστεύει πως το οργανωμένο έγκλημα της Νότιας Ιταλίας κερδίζει χρήματα από την τρομοκρατία. «Οι ομάδες που συνδέονται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό μπορούν να περάσουν μόνο μέσα από περιοχές όπως η Σικελία, η Καλάμπρια, η Καμπάνια, κλπ, αλλά δεν τους επιτρέπεται να σταματήσουν εκεί… από αυτή τη διακίνηση, η Καμόρα, η Μαφία, και η Ντραγκέτα κερδίζουν».
Βέβαια, όπως αναφέρει, οι εξτρεμιστές κινδυνεύουν από αυτόν τον εναγκαλισμό τους με την μαφία, η οποία παρακολουθείται στενά από τις αρχές. «Οι τρομοκράτες γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των περιοχών ασκείται από την μαφία, και αυτό μπορεί να τους βάλει στο στόχαστρο των αρχών, λέει, συμπληρώνοντας πως η συνεργασία μαφίας και εξτρεμιστών είναι αμοιβαία επωφελής. «Υπάρχει οπλισμός που ανήκει στην ISIS και στη  Boko Haram, θαμμένος σε διάφορα σημεία της Ιταλίας» τονίζει.
Η μαφία όμως δεν προστατεύει μόνο την Ιταλία. Ο Giovanni Gambino, γεννημένος στη Σικελία, και γιος ενός μεγαλόσχημου της οικογένειας Gambino, είπε στο NBC ότι η μαφία της Σικελίας θα προστατεύσει και την Νέα Υόρκη από τους τρομοκράτες!
«Ο κόσμος έχει γίνει επικίνδυνος, αλλά όσοι ζουν σε γειτονιές της Νέας Υόρκης με σικελικές διασυνδέσεις, θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Φροντίζουμε ώστε οι φίλοι μας και οι οικογένειές τους να μην κινδυνεύουν από εξτρεμιστές και τρομοκράτες, ειδικά από τους σκληρούς ψυχοπαθείς του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε. «Η μαφία έχει κακή φήμη, αλλά δεν της αξίζει. Όπως το κάθε τι στη ζωή, υπάρχει η καλή και η κακή πλευρά… η ανάδυση της παγκόσμιας τρομοκρατίας δίνει στην μαφία μια ευκαιρία να αναδείξει την καλή της πλευρά…».

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου